Ο Ουκρανός φυγάς της Αναβύσσου

Ο Ουκρανός φυγάς της Αναβύσσου

Το αστυνομικό και κατασκοπευτικό θρίλερ πίσω από τον εντοπισμό του Mykola P. στη βίλα-κρησφύγετο

4' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια σκοτεινή υπόθεση που συνδυάζει στοιχεία κατασκοπείας και οικονομικού σκανδάλου, με πρωταγωνιστή τον 58χρονο Ουκρανό Mykola P., διαδραματίστηκε πριν από μερικά εικοσιτετράωρα στην Ανάβυσσο. Παρουσιάστηκε από την αστυνομία ως μια τυπική εκτέλεση διεθνούς εντάλματος της Interpol Ουκρανίας για υπόθεση απάτης. Οσα προέκυψαν, ωστόσο, από την έρευνα της «Κ» προσδίδουν στην υπόθεση διαστάσεις κατασκοπικού θρίλερ, εγείροντας ερωτήματα και για τις διασυνδέσεις του 58χρονου Ουκρανού στην Ελλάδα.

Στο διάστημα τουλάχιστον από το 2020 μέχρι τη σύλληψή του ο Mykola P. ζούσε σε μια πολυτελή βίλα στην Ανάβυσσο. Στον εξωτερικό μαντρότοιχο υπήρχαν εγκατεστημένες κάμερες ασφαλείας που του επέτρεπαν να βλέπει εγκαίρως ύποπτες κινήσεις στην περίμετρο του σπιτιού του. Στην περίφραξη είχε τοποθετηθεί αγκαθωτό συρματόπλεγμα, ενώ στις μετακινήσεις του χρησιμοποιούσε ένα μαύρο τζιπ με φιμέ τζάμια. Στις 3 Νοεμβρίου 2023 καταχωρίστηκε στο σύστημα της Interpol διεθνές ένταλμα σύλληψης από τις αρχές της Ουκρανίας. Κατηγορούν τον 58χρονο Mykola P. για υπεξαίρεση και απόκτηση περιουσίας από εγκληματικές δραστηριότητες.

Το σήμα της Interpol διαβιβάστηκε στην Υποδιεύθυνση Αναζητήσεων για την εκτέλεση του διεθνούς εντάλματος. Αστυνομικοί της υπηρεσίας έθεσαν την έπαυλη του Ουκρανού υπό επιτήρηση, ωστόσο αντιλήφθηκαν γρήγορα ότι ήταν αδύνατη η σύλληψή του μέσα στο σπίτι εξαιτίας των μέτρων αντιπαρακολούθησης που λάμβανε. Κατέστρωσαν, λοιπόν, εναλλακτικό σχέδιο.

Επεισοδιακή σύλληψη

Το μεσημέρι της 13ης Νοεμβρίου, δηλαδή δέκα ημέρες μετά την έκδοση του εντάλματος, αστυνομικοί του «Αναζητήσεων» αιφνιδίασαν τον 58χρονο. Τον εγκλώβισαν σε ένα βενζινάδικο Shell επί της λεωφόρου Αναβύσσου τη στιγμή που γέμιζε το ντεπόζιτο του πολυτελούς μαύρου τζιπ με πετρέλαιο. «Προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψη προέβαλε σθεναρή αντίσταση, χωρίς να καταφέρει να πετύχει τον σκοπό του και δίχως να τραυματιστεί κάποιος», αναφέρεται σε επίσημα έγγραφα για την υπόθεση.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, ο Mykola P. υπήρξε μέτοχος και διευθυντής εταιρείας τεχνολογίας που συνήψε συμφωνία με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας της χώρας του. Η σύμβαση υπεγράφη με την έναρξη του πολέμου με τη Ρωσία, τον Μάρτιο του 2022, και είχε ως αντικείμενο την προμήθεια των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας με αλεξίσφαιρα γιλέκα και κράνη. Οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές της χώρας του τον κατηγορούν ότι υπεξαίρεσε 43 εκατ. γρίβνες (σ.σ. εθνικό νόμισμα Ουκρανίας) ή 1,2 εκατ. ευρώ, τα οποία του είχαν καταβληθεί υπό μορφήν προκαταβολής, στο πλαίσιο της εμπορικής συμφωνίας. Φέρεται, δηλαδή, να πήρε τα χρήματα δίχως ποτέ να παραδώσει τα γιλέκα και τα κράνη στο στράτευμα. Αντ’ αυτού κατέφυγε στην πολυτελή βίλα της Αναβύσσου.

Κατηγορείται στην πατρίδα του ότι υπεξαίρεσε 1,2 εκατ. ευρώ από ανεκτέλεστη προμήθεια, ενώ έχει αφήσει ίχνη και μυστικής δράσης.

Την επομένη της σύλληψής του, αναφορά στο θέμα έκανε με ανάρτηση στο κανάλι του στο Telegram το ίδιο το υπουργείο Αμυνας της Ουκρανίας. Ευχαρίστησε συγκεκριμένα για τη συνεργασία το γραφείο του γενικού εισαγγελέα αλλά και το υπουργείο Εσωτερικών για τις πληροφορίες που παρείχε. Ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, μάλιστα, Γιούρι Τζίγιρ, ανακοίνωσε δημόσια τη δημιουργία μονάδας με αποκλειστική αρμοδιότητα να ελέγχει τη σωστή χρήση κονδυλίων που διατίθενται για της Ενοπλες Δυνάμεις κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Τον Σεπτέμβριο ο υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας υποχρεώθηκε σε παραίτηση, κατηγορούμενος για υπόθεση διαφθοράς, με τα ΜΜΕ της χώρας να παραθέτουν πληροφορίες περί προμήθειας στολών για τους στρατιώτες σε τιμές πολλαπλάσιες των κανονικών. Είχε προηγηθεί, αρχές του έτους, ένα ακόμη σκάνδαλο διαφθοράς, με υψηλόβαθμους αξιωματούχους να υποχρεώνονται σε παραίτηση, κατηγορούμενοι ότι υπέγραψαν υπερκοστολογημένες συμβάσεις για την προμήθεια τροφίμων στους στρατιώτες.

Επαφή με τη Μόσχα

Οι αποκαλύψεις στην υπόθεση του 58χρονου Ουκρανού, όμως, δεν σταματούν εδώ. Σύμφωνα με πληροφορίες που διαβίβασε ξένη υπηρεσία πληροφοριών στην αντίστοιχη ελληνική, ο 58χρονος φέρεται να είχε αναπτύξει δράση υπέρ της Ρωσίας και πιο συγκεκριμένα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας της Ρωσίας ή αλλιώς FSB, διαδόχου της φημισμένης KGB. Παρόμοιες πληροφορίες υπάρχουν διαθέσιμες και στον ουκρανικό Τύπο. Σε δημοσίευμα αναφέρεται συγκεκριμένα ότι ο 58χρονος συνελήφθη τον Απρίλιο του 2022 σε χωριό της Ουκρανίας «ως ύποπτος για συνεργασία με την FSB». Ως σύνδεσμός του περιγράφεται ο επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας, Σέρχι Μικολαΐοβιτς.

Στο ίδιο ρεπορτάζ περιγράφονται επαφές και διασυνδέσεις του 58χρονου με Ουκρανούς αξιωματούχους αλλά και με μέλη της ρωσικής Δούμας, όπως επίσης και «ειδικές αποστολές» που φέρεται να αναλάμβανε να φέρνει εις πέρας προς όφελος της Ρωσίας. Περιγράφονται ακόμη ταξίδια του από και προς τη Μόσχα με ενδιάμεσους σταθμούς άλλοτε το Μινσκ της Λευκορωσίας και άλλοτε την Κωνσταντινούπολη. Η ουκρανική μυστική υπηρεσία SBU διεξήγαγε έρευνα εις βάρος του για εσχάτη προδοσία, δίχως προς το παρόν να απαντηθεί το ερώτημα πώς ο 59χρονος, ενάμιση χρόνο μετά τη σύλληψή του για την υπόθεση κατασκοπείας, κατάφερε να κυκλοφορεί ελεύθερος στην Ανάβυσσο.

Η βίζα

Αναπάντητο παραμένει ένα ακόμη ιδιαίτερα κρίσιμο ερώτημα στη συγκεκριμένη υπόθεση. Και αυτό αφορά στο πώς ο Mykola P. κατάφερε να αποκτήσει το 2020 στην Ελλάδα επενδυτική βίζα, μέσω της οποίας είχε καταφέρει να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη παραμονή του στη χώρα, παρά το βαρύ ιστορικό που τον συνόδευε. Πολλώ δε μάλλον όταν είχε και στο παρελθόν (την περίοδο 1996-2001) αποκτήσει ελληνική ιθαγένεια κάνοντας χρήση πλαστών δικαιολογητικών, όπως προέκυψε στη συνέχεια. Πρακτική που, όπως φάνηκε πρόσφατα, εφήρμοσαν και άλλα πρόσωπα για τα οποία προέκυψαν ενδείξεις εμπλοκής τους σε υποθέσεις κατασκοπείας, με πιο χαρακτηριστική αυτή της Μαρίας Τσάλλα, αρχές του έτους στο Παγκράτι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή