«Αν θες να γυρίσεις στη μαμά σου…»

«Αν θες να γυρίσεις στη μαμά σου…»

Νέα στοιχεία στην υπόθεση της «Κιβωτού» δείχνουν πως ο 14χρονος χειραγωγήθηκε προκειμένου να ανακαλέσει την κατάθεσή του

5' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Του υποσχέθηκαν ότι θα επέστρεφε στο σπίτι του, στη μητέρα του, εάν ανακαλούσε την καταγγελία για ασελγείς πράξεις εις βάρος του από τον ιδρυτή της «Κιβωτού του Κόσμου». Σε υπόμνημα που κατατέθηκε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών υποστηρίζεται ότι ένας 14χρονος τρόφιμος της οργάνωσης δέχθηκε αθέμιτη επιρροή για να ανασκευάσει την κατάθεσή του. Στοιχεία που επικαλούνται και προσκόμισαν οι πληρεξούσιοι δικηγόροι, στα οποία περιλαμβάνονται και μηνύματα κινητού τηλεφώνου, δείχνουν ότι η αλλαγή της στάσης του παιδιού ήταν αποτέλεσμα χειραγώγησης και παραπλάνησης.

Τον Δεκέμβριο του 2022 ο 14χρονος κατέθεσε στο «Σπίτι του Παιδιού», την εξειδικευμένη δομή του υπουργείου Δικαιοσύνης για υποθέσεις κακοποίησης ανηλίκων. Σχεδόν ένα χρόνο μετά, όμως, στα μέσα Νοεμβρίου, φάνηκε να τα παίρνει πίσω. Εμφανίστηκε σε σύντομο βίντεο, τραβηγμένο από κινητό τηλέφωνο, να ζητάει συγγνώμη και να ισχυρίζεται ότι κάποιος του είχε υποσχεθεί χρήματα για να κατηγορήσει ψευδώς τον πατέρα Αντώνιο.

Το επίμαχο υλικό αναπαράχθηκε ευρέως. Στο TikTok, όπου ακόμη παραμένει αναρτημένο, έχει συγκεντρώσει πάνω από 16.000 προβολές. Ακόμη κι αν τα μάτια του παιδιού στην εικόνα ήταν θολωμένα ή σε κάποιες εκδοχές αλλοιώθηκε και η φωνή του, στο σχολικό του περιβάλλον αντιλήφθηκαν την ταυτότητά του. Δύο ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο, όμως, και υπό το βάρος της έκτασης που έλαβε αυτή η νέα εξέλιξη, ο ανήλικος φέρεται να αποκάλυψε σε παιδαγωγό της «Κιβωτού» όλα όσα τον οδήγησαν στην ανάκληση.

Στο υπόμνημα που κατέθεσαν την περασμένη Πέμπτη οι πληρεξούσιοι δικηγόροι της μητέρας του στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών περιλαμβάνονται και δύο αναφορές εκπροσώπου της δομής όπου φιλοξενείται ο ανήλικος. Σε αυτές εξιστορείται το παρασκήνιο της ανάκλησης και σημειώνεται ότι ο ανήλικος «συνειδητοποίησε πως τον κορόιδεψαν». Σύμφωνα με τις αναφορές, είχε ζητηθεί σχεδόν ένα μήνα νωρίτερα από τον 14χρονο να ανασκευάσει την καταγγελία του. Ως αντάλλαγμα θα λάμβανε ρούχα ή παπούτσια και υποτίθεται πως θα εξασφάλιζε την επιστροφή του στη μητέρα του. Ο ανήλικος έχει περάσει πάνω από τα μισά του χρόνια σε δομές της «Κιβωτού», όπου είχε σταλθεί με απόφαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας, ενώ και η επιμέλειά του έχει ανατεθεί με δικαστική απόφαση στην οργάνωση.

Βάσει των όσων φέρεται να δήλωσε ο ίδιος σε στελέχη της δομής όπου φιλοξενείται, τον περασμένο Οκτώβριο τον προσέγγισε ένας άλλος τρόφιμος από άλλη δομή στην Ελλάδα, ηλικίας 16 ετών. Του έδωσε ένα γαλάζιο κινητό τηλέφωνο και φέρεται να του υπέδειξε να γυρίσει το βίντεο στο οποίο θα ανασκευάζει την κατάθεσή του. Το γεγονός ότι ο ανήλικος είχε πλέον δύο κινητά τηλέφωνα στην κατοχή του διαπιστώθηκε στις 24 Οκτωβρίου από τον υπεύθυνο βραδινής βάρδιας στη δομή. Εκτιμάται ότι το επίμαχο βίντεο τραβήχτηκε μετά τις 4 Νοεμβρίου. Ενδεχομένως να είχε γυριστεί ακόμη ένα παρόμοιο, το οποίο δεν ήταν καλό και δεν αξιοποιήθηκε.

Οι δικηγόροι κοινοποίησαν προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών και μια σειρά από μηνύματα που είχαν αποθηκευτεί στο κινητό τηλέφωνο που δόθηκε στον 14χρονο. Σε ένα από αυτά ο ανήλικος ρωτάει εάν θα πάει σπίτι του πριν από τα γενέθλιά του. Σε άλλο μήνυμα ο συνομιλητής τού στέλνει λεπτομερώς τι θα πρέπει να αναφέρεται στην ανάκληση. Δεν έχει διευκρινιστεί γιατί και υπό ποιες συνθήκες ο 16χρονος μπορεί να ανέλαβε να παίξει αυτόν τον ρόλο.

Ο 16χρονος είναι και αυτός τρόφιμος της «Κιβωτού». Συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των ανηλίκων που είχαν κατηγορήσει πριν από μήνες στελέχη της οργάνωσης για κακοποιητική συμπεριφορά, ξυλοδαρμούς και εξαντλητικές τιμωρίες. Αυτό το σκέλος της υπόθεσης αναμένεται να εκδικαστεί τον Δεκέμβριο στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών. Στους κατηγορουμένους περιλαμβάνονται στελέχη και εργαζόμενοι των δομών της «Κιβωτού», μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ο πατήρ Αντώνιος.

Στο παιδί υποσχέθηκαν ρούχα ή παπούτσια ως αντάλλαγμα και υποτίθεται πως θα του εξασφάλιζαν την επιστροφή στη μητέρα του.

Στο κατηγορητήριο βάσει του οποίου παραπέμφθηκαν σε δίκη αναφέρεται ότι ο 16χρονος δέχθηκε δύο επιθέσεις από στελέχη της οργάνωσης τον Μάιο του 2022 σε δομή της Αθήνας και τον Αύγουστο του 2022 στο Διμήνι Μαγνησίας. Στις αρχές του 2020 φέρεται να τον είχαν απομονώσει επί δύο μήνες σε ένα σπιτάκι για λόγους σωφρονισμού. Επίσης είχε καταγγελθεί ότι από μικρότερη ηλικία αναλάμβανε τα πρωινά βαριές χειρωνακτικές αγροτικές εργασίες. Ο 16χρονος φέρεται να ανασκεύασε πρόσφατα αυτές τις καταγγελίες που είχε κάνει εις βάρος της «Κιβωτού».

Πέρα από το βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα, είχε κυκλοφορήσει και η φωτογραφία μιας ανορθόγραφης επιστολής η οποία αποδιδόταν στη μητέρα του 14χρονου. Το περιεχόμενό της ήταν παρόμοιο, ανακαλούσε τις ασελγείς πράξεις που είχε καταγγείλει ο γιος της. Ωστόσο, η μητέρα υποστήριξε ότι η υπογραφή της πλαστογραφήθηκε. Ο Δημήτρης Δεληγιάννης, αντιδήμαρχος Λαρισαίων, εξηγεί στην «Κ» ότι η επιστολή ήταν εξόφθαλμα πλαστή. Αρχικά διαπίστωσε ότι το όνομα υπαλλήλου που εμφανιζόταν σε σφραγίδα επικύρωσης του ΚΕΠ δεν αντιστοιχούσε σε υπαρκτό πρόσωπο.

Ακόμη, στη στρογγυλή σφραγίδα που εμφανιζόταν πάνω στην επιστολή υπήρχε η επιγραφή «Δήμος Λάρισας». «Εδώ και δύο δεκαετίες η ονομασία είναι Δήμος Λαρισαίων, οπότε δεν μπορεί ένα έγγραφο που επικυρώθηκε το τελευταίο δίμηνο να έχει αυτή τη σφραγίδα. Προφανώς και δεν συντάχθηκε από κάποιον επαγγελματία πλαστογράφο», λέει ο κ. Δεληγιάννης. «Ακόμη και σε ένα μάτι μη ειδικού φαινόταν ότι κάτι δεν πάει καλά».

Ο πατήρ Αντώνιος από την πρώτη στιγμή έχει υποστηρίξει την αθωότητά του. Σχετικά με τις κατηγορίες για κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια ισχυρίζεται ότι μεθοδεύτηκαν από πρώην τρόφιμο της «Κιβωτού», ηλικίας 19 ετών σήμερα, ο οποίος τον κατήγγειλε πρώτος πριν από ένα έτος.

Στο υπόμνημα που κατέθεσαν την περασμένη Πέμπτη, οι δικηγόροι της μητέρας του 14χρονου υποστηρίζουν ότι βάσει των νέων στοιχείων αποδεικνύεται η αξιοπιστία και η ακρίβεια των καταθέσεων του ανηλίκου. Ακόμη ισχυρίζονται ότι το βίντεο και οι επιστολές στερούνται αποδεικτικής αξίας.

Προσθέτουν ότι η κατάθεση του 14χρονου κατά τη διάρκεια της κύριας ανάκρισης έγινε με δικονομικά εχέγγυα, στο «Σπίτι του Παιδιού». Υποστηρίζουν ακόμη ότι η εξέταση ενός ανηλίκου στην ειδική δομή του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν έχει ως σκοπό μόνο την προστασία των δικαιωμάτων του, αλλά και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του κατηγορουμένου. Στο υπόμνημα σημειώνεται ότι η ψυχολόγος στο «Σπίτι του Παιδιού» συνέταξε γραπτή έκθεση στην οποία έκρινε θετικά την αντιληπτική ικανότητα και την αξιοπιστία του ανηλίκου. Στους ισχυρισμούς του πατρός Αντωνίου η κατάθεση στο «Σπίτι του Παιδιού» χαρακτηρίζεται αναξιόπιστη και καθοδηγούμενη.

Εκκρεμεί τώρα η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, το οποίο θα κρίνει εάν θα παραπεμφθεί σε δίκη ο ιδρυτής της «Κιβωτού» για κατάχρηση δύο ανηλίκων σε ασέλγεια ή εάν θα σταλεί ξανά στην ανάκριση ο φάκελος για να διευκρινιστεί υπό ποιες ακριβώς συνθήκες ο 14χρονος ανακάλεσε την καταγγελία του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή