Ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί: Δουλεύουν απλήρωτοι 7 μήνες

Ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί: Δουλεύουν απλήρωτοι 7 μήνες

Από τον Μάρτιο έχουν να λάβουν μισθό οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, που αποφάσισαν να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε απεργία αποφάσισαν να προχωρήσουν οι εργαζόμενοι στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, εφόσον παραμένουν απλήρωτοι από τον προηγούμενο Μάρτιο. Η κρατική χρηματοδότηση, η οποία δίδεται σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς μέσω εθνικών πόρων και ΕΣΠΑ προκειμένου να φιλοξενούνται παιδιά χωρίς οι οικογένειές τους να καταβάλλουν χρήματα, θα έπρεπε να έχει καταβληθεί στο τέλος της άνοιξης. Παράλληλα, από τον Σεπτέμβριο, οπότε και ξεκίνησε η νέα περίοδος, δεν έχουν καταβληθεί καθόλου χρήματα στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος. Από την πλευρά της κυβέρνησης τονίζεται ότι τα χρήματα αναμένεται να καταβληθούν τις επόμενες ημέρες. Τα οφειλόμενα φτάνουν τα 14 εκατ. ευρώ, τα οποία θα μοιραστούν σε ιδιωτικούς σταθμούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Πηγές του φορέα που διαχειρίζεται τα χρήματα αναφέρουν ότι η καθυστέρηση οφείλεται στις εκλογικές αναμετρήσεις που μεσολάβησαν –και οι οποίες αποδιοργανώνουν τον κρατικό μηχανισμό– αλλά και στο γεγονός ότι το πρόγραμμα άλλαξε χέρια από το υπουργείο Εργασίας στο νεοϊδρυθέν υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι και η πρώτη δόση για το νέο πρόγραμμα, το 40% των κονδυλίων που προβλέπονται, αναμένεται να καταβληθεί έως το τέλος του έτους.

Το πρόγραμμα, το οποίο εφαρμόζεται μέσω διανομής vouchers στους δικαιούχους που πληρούν τα κοινωνικά κριτήρια για να ενταχθούν, είχε πέρυσι συνολικό προϋπολογισμό 340 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 80 εκατ. προέρχονται από κοινοτικούς πόρους και τα υπόλοιπα καλύπτονται από εθνικούς πόρους. Τα μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των κονδυλίων αφορά τη χρηματοδότηση για τη λειτουργία των δημοτικών παιδικών σταθμών, ωστόσο προκειμένου να αυξηθούν οι προσφερόμενες θέσεις χρηματοδοτούνται και ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί.

Η εξόφληση των ιδιωτικών παιδικών σταθμών όμως εκκρεμεί από τον προηγούμενο Μάρτιο. Και επειδή πολλές δαπάνες, όπως η σίτιση των παιδιών, η καθαριότητα ή η συντήρηση των χώρων, είναι ανελαστικές, τα χρήματα που λείπουν κόβονται από τους μισθούς. Σε επιστολή τους οι εργαζόμενοι σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία αναφέρουν ότι η απεργία είναι το τελευταίο μέσο για να δημοσιοποιήσουν το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και καλούν τους γονείς να τους στηρίξουν. «Πολλές δομές παραμένουν απλήρωτες από τον Μάρτιο μήνα και μεταγενέστερα, ήτοι 7 μήνες, για τον μήνα Ιούλιο όλες οι δομές είναι απλήρωτες από τη χρηματοδότηση του υπουργείου Εργασίας και από την έναρξη της σχολικής χρονιάς μέχρι σήμερα, ήτοι τρεις μήνες και μπαίνει και ο 4ος μήνας απλήρωτοι».

Οι εργαζόμενοι εξηγούν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που χρειάζεται να περιμένουν μήνες για να λάβουν τον μισθό τους. «Πριν από ένα χρόνο τέτοια εποχή αναγκαστήκαμε να προβούμε σε κινητοποιήσεις με τα σχολικά λεωφορεία, προκειμένου να αντιληφθεί η πολιτεία ότι δεν μπορούν οι επιχειρήσεις παιδικών σταθμών να χρηματοδοτούν από την τσέπη τους αυτό το έργο», αναφέρεται στην ίδια επιστολή, όπου εξηγούν ότι εδώ και τέσσερα χρόνια παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι την τελευταία τετραετία το πρόγραμμα χρηματοδότησης των παιδικών σταθμών χρηματοδοτείται κυρίως από εθνικούς πόρους, ενώ τα προηγούμενα χρόνια το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων ήταν κοινοτικά. «Είναι αδύνατον να μην αναρωτιούνται οι αρμόδιοι πώς είναι δυνατόν οι εργαζόμενοι-παιδαγωγοί και το υπόλοιπο προσωπικό στους βρεφονηπιακούς σταθμούς να συνεχίζουν το έργο τους με αυταπάρνηση και χαμόγελο αν και παραμένουν σε πολλές περιπτώσεις κατ’ ανάγκην απλήρωτοι ή πληρωμένοι κατά το ήμισυ», τονίζουν οι εργαζόμενοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή