Πακέτο μέτρων για τη δικαιοσύνη

Πακέτο μέτρων για τη δικαιοσύνη

Δήμευση περιουσίας για τους εμπρηστές και βαριά πρόστιμα για εμπρησμούς από δόλο

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυστηροποίηση ποινών σε πολλά εγκλήματα, όπως οι εμπρησμοί και τα βαριά τροχαία, επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών και μέτρα για την άμβλυνση του αισθήματος ατιμωρησίας που είναι διάχυτο στην κοινωνία, επιχειρεί η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης παρουσίασε τις βασικές του διατάξεις, τονίζοντας τη σημασία των νέων ρυθμίσεων για τη δικαιοσύνη και τους πολίτες. Παράλληλα αναφέρθηκε και στις νέες ρυθμίσεις για την έκτιση των ποινών που αλλάζουν άρδην το ποινικό τοπίο, καθώς στο εξής όλες οι ποινές πάνω από τρία χρόνια θα εκτίονται.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης που έχει την ευθύνη της νομοθέτησης για το πακέτο των μέτρων υπογράμμισε τη σημασία του να γίνονται γρηγορότερα οι δίκες, με περιορισμό των αναβολών σε μία, με πρόστιμα στους δικομανείς και με συντόμευση πολλών δικαστικών διαδικασιών.

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας επίσης αναφέρθηκε στην προετοιμασία του συστήματος ώστε να προχωρήσει στην πράξη ο θεσμός της κοινωφελούς εργασίας για τους καταδικασμένους σε ποινές ως τρία χρόνια. Αλλωστε, έχει δημιουργηθεί ειδική πλατφόρμα με 1.500 φορείς, νοσοκομεία, ιδρύματα, δήμους που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να απασχολήσουν καταδικασμένους.

Επανέρχεται το αυτεπάγγελτο της δίωξης για τραπεζικά στελέχη

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, επανέρχεται το αυτεπάγγελτο στη δίωξη των τραπεζικών στελεχών και των στελεχών των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και του Δημοσίου. 

Το θέμα του αυτεπάγγελτου της δίωξης των τραπεζικών στελεχών είχε καταργηθεί πριν από τρία χρόνια, έχοντας προκαλέσει πολιτικές αντιδράσεις, όταν είχε τεθεί στη Βουλή από τον κ. Φλωρίδη, ο οποίος είχε υποστηρίξει σθεναρά ότι πρόκειται για πάγιες προσωπικές του απόψεις.

Η επαναφορά των ρυθμίσεων για αυτεπάγγελτες διώξεις τραπεζικών στελεχών και στελεχών του δημοσίου, που εξαγγέλθηκε από τον κ. Φλωρίδη κατά την παρουσίαση του συνόλου των διατάξεων του νομοσχεδίου για τη δικαιοσύνη και το ποινικό μας σύστημα, όπως διευκρίνισε ο υπουργός, έχει την έγκριση τόσο του πρωθυπουργού όσο και του υπουργικού συμβουλίου.

Σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις του νέου νόμου που προβλέπουν ότι για ποινές πάνω από τρία χρόνια όλοι θα μπαίνουν φυλακή για ένα διάστημα, ο κ. Φλωρίδης εξήγγειλε ευρύ πρόγραμμα της κυβέρνησης για ίδρυση σωφρονιστικών καταστημάτων, χώρων καλύτερα, για την κράτηση εκείνων που θα έχουν καταδίκες σε μικρές ποινές. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή