Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: Η Αμερική στέλνει πολεμοφόδια στην Ελλάδα

Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: Η Αμερική στέλνει πολεμοφόδια στην Ελλάδα

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Μάρτιο του 1941, μερικές ημέρες μετά την έναρξη της εαρινής επίθεσης των Ιταλών εναντίον της Ελλάδας, ο Αμερικανός πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούζβελτ υπογράφει την πρώτη διαταγή αποστολής πολεμικού υλικού στην Ελλάδα, στη Βρετανία και στην Κίνα.

«Επείγοντα τηλεγραφήματα εκ Νέας Υόρκης αγγέλλουν ότι ο Πρόεδρος Ρούζβελτ, μετά την ψήφισιν του νομοσχεδίου υπό της Βουλής και την υπογραφήν του, εζήτησε και υπέγραψε τας πρώτας διαταγάς διά την μεταβίβασιν πολεμικού υλικού προς την Αγγλίαν και την Ελλάδα», έγραφε στο πρωτοσέλιδο της 12ης Μαρτίου η «Καθημερινή».

Ο πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής, Μπλουμ ανέφερε: «Το Νομοσχέδιον αυτό είναι η φωνή της εξεγειρομένης Αμερικής, η οποία κρατούσα σταθερώς την σάλπιγγα εκπέμπει το σάλπισμα της νίκης διά μιαν ελευθέραν κυβέρνησιν απανταχού του κόσμου. ∆ιά της ενεργείας των ταύτης αι Ηνωμέναι Πολιτείαι αποδεικνύουν ότι είναι ψεύδος η άνανδρος κραυγή της ηττοπαθείας ότι αι φιλελεύθεραι χώραι είναι ανίσχυροι απέναντι της επιθέσεως. Αποδεικνύομεν τώρα ότι αι φιλελεύθεραι χώραι δύνανται να ενωθούν και θα ενωθούν διά να επαληθεύση το κήρυγμα του Λίνκολν ότι “η κυβέρνησις του λαού υπό του λαού και διά τον λαόν δεν θα εκλείψη από του προσώπου της γης”».

∆ύο ημέρες μετά, το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας γράφει για τον θρίαμβο του αντιτορπιλικού «Ψαρά»: «Το αντιτορπιλικόν “Ψαρά”, υπό κυβερνήτην τον αντιπλοίαρχον κ. Κώνσταν, συνοδεύον νηοπομπήν, μετακινουμένην εν τω Αιγαίω, αντελήφθη εχθρικόν υποβρύχιον επιχειρούν να προσβάλη την συνοδευομένην νηοπομπήν ημών. ∆ιά ταχείας και λίαν ευστόχου ενεργείας του κυβερνήτου, το αντιτορπιλλικόν “Ψαρά” επέτυχε την καταστροφήν του εχθρικού υποβρυχίου».

Τον ναυτικό αυτό θρίαμβο συνόδευε η διαπίστωση ότι η εαρινή επίθεση των Ιταλών απετύγχανε παταγωδώς: «Ο εχθρός […] επί τετραήμερον εθυσίασεν εις ακάρπους σφοδράς επιθέσεις του κατά των θέσεών μας πολλάς χιλιάδας ανδρών και είδεν αποσυντιθεμένας τρεις μεραρχίας του. […]. Η γενική εντύπωσις από τας επιχειρήσεις της χθεσινής πέμπτης ημέρας της γενικής ιταλικής επιθέσεως, την οποίαν δεν παρακολουθεί απλώς αλλά και διευθύνει προσωρινώς ο Μουσσολίνι είναι ότι η επίθεσις αύτη αποτυγχάνει παταγωδώς προ της γενναιότητος του στρατού μας, της ευστοχίας των πυροβολητών και της δράσεως της συμμαχικής αεροπορίας».

Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: Η Αμερική στέλνει πολεμοφόδια στην Ελλάδα-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή