Πολιτικοί και καλλιτέχνες για τον θάνατο του Βασίλη Βασιλικού

Πολιτικοί και καλλιτέχνες για τον θάνατο του Βασίλη Βασιλικού

«Σφράγισε με το σπινθηροβόλο του πνεύμα, το έργο και την παρουσία του τα γράμματα, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση, την πολιτική», ανέφερε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου

7' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θλίψη προκάλεσε η απώλεια του βραβευμένου συγγραφέα Βασίλη Βασιλικού, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών.

Ενας από τους πλέον μεταφρασμένους Ελληνες συγγραφείς, έγραψε μυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, θεατρικά έργα και ποίηση, ενώ υπήρξε ο ίδιος μεταφραστής σημαντικών λογοτεχνών.

Από τα έργα του γνωστότερα είναι η «Η Μυθολογία της Αμερικής», «Το ψαροντούφεκο», «Θύματα ειρήνης», «Οι φωτογραφίες», «Ζ», «Ο Ιατροδικαστής» και «Ο Θάνατος του Αμερικάνου», μεταξύ άλλων.

Τον εκλιπόντα, ο οποίος σημάδεψε με το έργο του το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, αποχαιρετούν με ανακοινώσεις τους εκπρόσωποι του πολιτικού και καλλιτεχνικού κόσμου.

Σακελλαροπούλου: «Τολμηρός δημιουργός, στο μεταίχμιο ιστορίας και μυθοπλασίας»

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποχαιρετά με συγκίνηση τον Βασίλη Βασιλικό, αναφερόμενη στην πληθωρική και πολυδιάστατη προσωπικότητα του, καθώς και στο πλούσιο έργο του, που αφήνει παρακαταθήκη στους νεότερους.

Οπως επισημαίνει σε ανάρτησή της στο Facebook, «πληθωρική, πολυδιάστατη προσωπικότητα, τολμηρός δημιουργός που κινήθηκε στο μεταίχμιο ιστορίας και μυθοπλασίας, ευαίσθητος δέκτης των σημάτων της επικαιρότητας και ικανός να τα ερμηνεύσει, ο Βασίλης Βασιλικός σφράγισε με το σπινθηροβόλο του πνεύμα, το έργο και την παρουσία του τα γράμματα, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση, την πολιτική.

«Ηταν εκείνος που εισήγαγε στην πεζογραφία μας τη λογοτεχνία του ντοκουμέντου, γράφοντας το μυθιστόρημα-σταθμό ”Ζ”, με θέμα τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, ένα από τα διασημότερα ελληνικά βιβλία παγκοσμίως. Αντιστάθηκε στη χούντα των συνταγματαρχών και υπήρξε σε όλη του τη ζωή γνήσιος κοσμοπολίτης, με βαθύ αποτύπωμα στην πνευματική και την πολιτική μας ζωή. Ολοι εμείς που μεγαλώσαμε με τα βιβλία του, αλλά και οι νεότεροι που τον ανακαλύπτουν με ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον, τον αποχαιρετούμε με συγκίνηση», σημείωσε.

Μητσοτάκης: «Μία φωνή που τιμούσε την Ελλάδα»

«Προσωπικότητα με ανεξίτηλη σφραγίδα στην ελληνική, αλλά και στην παγκόσμια λογοτεχνία», χαρακτήρισε τον Βασίλη Βασιλικό ο ρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εξέφρασε τη θλίψη του για την απώλειά του.

Σε ανάρτησή του, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αποτελούσε «μία φωνή που τιμούσε την Ελλάδα και πέρα από τα σύνορά μας» και τον χαρακτήρισε «έναν αριστοτέχνη αφηγητή που για δεκαετίες ύφαινε ιστορίες οι οποίες γοήτευαν, οξύνοντας τον προβληματισμό του αναγνώστη».

Μενδώνη: «Τα βιβλία του τεκμήρια της νεοελληνικής ιστορίας»

Πληροφορούμενη τον θάνατο του Βασίλη Βασιλικού η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, εξέφρασε την οδύνη της τονίζοντας πως «η απώλειά του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στα ελληνικά γράμματα. Τα βιβλία του θα βρίσκουν πάντα αναγνώστες και πολλά από αυτά θα διαβάζονται ως τεκμήρια της νεοελληνικής ιστορίας».

«Κοσμοπολίτης, με κοινωνική συνείδηση και ενεργό δράση στην πολιτική ζωή του τόπου, έγραψε μυθιστορήματα στα οποία καθρεφτίστηκε η μεταπολεμική ελληνική περιπέτεια», πρόσθεσε.

Οπως αναφέρει η κ. Μενδώνη, ο Βασίλης Βασιλικός «έζησε μία ελεύθερη και πλούσια ζωή σε εμπειρίες, που του έδωσαν έμπνευση κάνοντάς τον έναν από τους σημαντικότερους συγγραφείς του καιρού μας».

Τασούλας: «Ξεχώρισε και για την ενασχόλησή με τα κοινά»

«Ο Βασίλης Βασιλικός αποτέλεσε έναν από τους γνωστότερους Ελληνες συγγραφείς παγκοσμίως, καθώς σύμφωνα με τα δεδομένα της UNESCO είναι ένας από τους 10 πιο μεταφρασμένους Ελληνες συγγραφείς, με τα βιβλία του να έχουν εκδοθεί σε 33 γλώσσες ανά τον κόσμο, καθώς και στη γραφή Μπράιγ», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας.

«Από τα κορυφαία έργα του θεωρείται στο “Ζ”, το οποίο έγινε σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα και μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Κώστα Γαβρά προκαλώντας παγκόσμια συγκίνηση», αναφέρεται στη δήλωση.

Περαιτέρω, ο κ. Τασούλας τονίζει πως «εκτός από το σπουδαίο έργο του στον πολιτισμό, ο Βασίλης Βασιλικός ξεχώρισε και για την ενασχόληση με τα κοινά», καθώς, «συνέβαλε αποφασιστικά στις προσπάθειες της Βουλής των Ελλήνων για την αναβάθμιση του πολιτισμού στη χώρα μας».

«Στη σύζυγο του σπουδαίου αυτού ανθρώπου διάσημη υψίφωνο, Βάσω Παπαντωνίου και την κόρη του θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου».

Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου: «Μαχητικός και με ανήσυχο πνεύμα»

Τον Βασίλη Βασιλικό αποχαιρετά το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, στο ακόλουθο συλλυπητήριο μήνυμά του.

«Η απώλεια του Βασίλη Βασιλικού αφήνει μεγάλο κενό στον σύγχρονο ελληνικό Πολιτισμό, βυθίζοντας σε θλίψη τον καλλιτεχνικό κόσμο. Ο Βασίλης Βασιλικός υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους και πιο μεταφρασμένους Ελληνες συγγραφείς, σε πολλές γλώσσες του κόσμου. Εζησε στην Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Νέα Υόρκη, άλλοτε από ελεύθερη επιλογή κι άλλοτε από ανάγκη –αυτοεξόριστος λόγω της χούντας των συνταγματαρχών. Ηταν πάντα ενεργός πολίτης, μαχητικός και με ανήσυχο πνεύμα, υπερασπιζόμενος τις αξίες της Δημοκρατίας», επισημαίνει.

«Το σινεμά και η τηλεόραση απορρόφησαν μέρος της δημιουργικότητάς του. Βρέθηκε στο πλευρό του Νίκου Κούνδουρου για το σενάριο της ταινίας “Μικρές Αφροδίτες”, έγραψε σενάρια, γύρισε ντοκιμαντέρ. Συνέβαλε, επίσης, σημαντικά, ως αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΕΡΤ, στην ανανέωση της ελληνικής τηλεόρασης προωθώντας το άνοιγμά της στον ευρύ ορίζοντα της μυθοπλασίας. Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια στους οικείους του».

Νίκος Δένδιας: «Ξεχωριστός συγγραφέας και πολιτικός»

Ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του», έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Χ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας για το θάνατο του Βασίλη Βασιλικού.

«Ο Βασίλης Βασιλικός ήταν ένας ξεχωριστός συγγραφέας αλλά και πολιτικός, τον οποίο είχα την τύχη να γνωρίζω προσωπικά, παρά τη διαφορετική ιδεολογική μας προέλευση.

Θα θυμάμαι πάντα ότι παρουσιάσαμε από κοινού, όταν διατέλεσα υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, το βιβλίο του ”Ζ”, σε εκδήλωση της Λέσχης Αστυνομικών Θεσσαλονίκης (11/12/2013), σε μια εξόχως συμβολική ενέργεια.

Αλέξης Τσίπρας: «Πορευτήκαμε μαζί σε δύσκολες μέρες»

Το δικό του αποχαιρετισμό στον Βασίλη Βασιλικό απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Ο φίλος, ο σύμβουλος, ο σύντροφος Βασίλης Βασιλικός έφυγε για το μεγάλο ταξίδι. Θα λείψει στην Ελλάδα, την Αριστερά, την Τέχνη. Θα μας λείψει. Αφήνει όμως πίσω του το τεράστιο συγγραφικό του έργο, που έκανε με απαράμιλλο τρόπο το δράμα, τις αγωνίες και τους αγώνες του λαού μας υπόθεση των λαών του κόσμου. Αφήνει το Ζ, παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης και ελευθερίας. Αφήνει την πράξη της αφοσίωσης στον άνθρωπο, την ελευθερία, και τη δικαιοσύνη», τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι είναι υπερήφανος και ευγνώμων «που πορευτήκαμε μαζί σε δύσκολες μέρες», «που μας έδεσε η αμοιβαία εκτίμηση και αγάπη», «που έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ως βουλευτής Επικρατείας, τη δική του σεμνή προσφορά». Και καταλήγει: «Καλό σου ταξίδι σύντροφε Βασίλη».

Κασσελάκης: «Συνομίλησε με την παγκόσμια Ιστορία»

«Ο Βασίλης Βασιλικός είναι από τους λίγους που κατάφεραν να αποτυπώσουν τον αιώνα τους τόσο ανεξίτηλα», σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Η ελληνική γλώσσα έχει όλη τη δυναμική του δυναμίτη, είχε πει σε μία συνέντευξή του ο Βασίλης Βασιλικός. Κατάφερε την παγκόσμια έκρηξη με ένα γράμμα: Ζ. Εκρηξη λογοτεχνίας. Εκρηξη δημοκρατίας. Ενας ολόκληρος πλανήτης έμαθε τον ήρωα Γρηγόρη Λαμπράκη, το παρακράτος που εξουσίαζε για δεκαετίες τη χώρα μας, τη δημοκρατία που για να κερδηθεί κάποιοι μάτωσαν σε αυτόν τον τόπο», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Τονίζει ότι «ο Βασίλης Βασιλικός μίλησε την παγκόσμια γλώσσα – το μεγαλύτερο επίτευγμα για έναν συγγραφέα. Και συνομίλησε ταυτόχρονα με την παγκόσμια Ιστορία – το μεγαλύτερο επίτευγμα για έναν άνθρωπο».

ΠΑΣΟΚ: «Θα μνημονεύεται για πάντα»

«Με βαθύ σεβασμό αποχαιρετούμε τον σπουδαίο Ελληνα συγγραφέα, Βασίλη Βασιλικό», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

«Τα έργα του διατρέχουν τη νεότερη ελληνική ιστορία και απέδωσαν τη συλλογική συνείδηση για κρίσιμα γεγονότα. Η “Τριλογία”, το “Ζ” για τη δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη, αποτελούν λογοτεχνικά ορόσημα σε μια συγγραφική διαδρομή, που πλούτισε τον ελληνικό πολιτισμό», επισημαίνει.

«Βαθιά δημοκράτης και ενεργός πολίτης αφήνει μία πολύτιμη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές Ελλήνων και θα μνημονεύεται για πάντα. Ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του», καταλήγει η συλλυπητήρια ανακοίνωση.

ΚΚΕ: «Τον τιμούμε για τη σπουδαία συμβολή του»

«Αποχαιρετούμε με μεγάλη θλίψη και σεβασμό τον πολυτάλαντο Βασίλη Βασιλικό, συγγραφέα του εμβληματικού “Ζ” για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, που έγινε ταινία με σπουδαίους συντελεστές και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη», αναφέρει σε μήνυμά του το Κομμουνιστικό Κόμμα.

«Τον τιμούμε για τη σπουδαία συμβολή του στην εξέλιξη της σύγχρονης λογοτεχνίας μας, με το ιδιαίτερα πλούσιο σε όγκο και θεματολογία συγγραφικό έργο του. Είναι, μάλιστα, ένας από τους δέκα πιο μεταφρασμένους Ελληνες συγγραφείς σε 33 γλώσσες και στη γλώσσα Μπράιγ».

«Από το 1967 μέχρι το 1994 έζησε και εργάστηκε κυρίως στο εξωτερικό, τα πρώτα επτά χρόνια εξόριστος από τη χούντα κατά της οποίας ανέπτυξε δράση. Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του», καταλήγει η ανακοίνωση.

Χρήστος Χωμενίδης: «Φυλάω τα γράμματά του σαν παράσημα»

Τη θλίψη του για την απώλεια του Βασίλη Βασιλικού εξέφρασε σε ανάρτησή του ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης, σημειώνοντας πως διεύρυνε με αποφασιστικότητα τους ορίζοντες της ελληνικής λογοτεχνίας.

«Από όλους τους συγγραφείς που έχω γνωρίσει προσωπικά, ο Βασίλης Βασιλικός ήταν ο πιο χαρισματικός στη συντροφιά, ο πιο συναρπαστικός στις διηγήσεις του, ο πιο κοσμοπολίτης, ο πιο καλόκαρδος, ο πιο γενναιόδωρος. Ισως επειδή ήταν ο πιο ταλαντούχος», ανέφερε ο κ. Χωμενίδης.

«Κάναμε στενή παρέα στη δεκαετία του 1990 και του 2000, ήπιαμε καλβαντός στο Παρίσι, τσίπουρα στη Θεσσαλονίκη. Ποτέ δεν θα ξεχάσω μια μεγάλη βόλτα, δύο ώρες, πάνω-κάτω στον Θερμαϊκό. Εκεί ανοίξαμε τις καρδιές μας ο ένας στον άλλον. Φυλάω τα γράμματά του σαν παράσημα. Και σαν φιλιά», έγραψε στο Facebook.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT