Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: Η «Επιχείρηση Πριμαβέρα και οι απώλειες των Ιταλών

Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: Η «Επιχείρηση Πριμαβέρα και οι απώλειες των Ιταλών

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 16 Μαρτίου 1941 κλείνει η πρώτη εβδομάδα της μεγάλης εαρινής επίθεσης των Ιταλών. Με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Πριμαβέρα» (δηλαδή «Επιχείρηση Ανοιξη»), οι ιταλικές δυνάμεις, υπό την εποπτεία του ίδιου του Μουσολίνι, ξεκίνησαν την απόπειρα αντεπίθεσής τους εναντίον των ελληνικών στρατευμάτων, τα οποία είχαν προωθηθεί βαθιά στο αλβανικό μέτωπο.

Hταν όμως ήδη εμφανές ότι το εγχείρημά τους αποτύγχανε παταγωδώς.

Eγραφε χαρακτηριστικά η «Καθημερινή»: «Από της πρωίας της 9ης Μαρτίου ήρξατο εκδηλουμένη ισχυρά επιθετική ενέργεια των Ιταλών συνεχιζομένη μέχρι σήμερον.

Το μέτωπον της ιταλικής ταύτης επιθέσεως εκτείνεται από του Αώου ποταμού μέχρι των νοτίων αντερίδων του όρους Τομόρο, ήτοι εις έκτασιν 50 περίπου χιλιομέτρων. Αι περιοχαί προσπαθείας του εχθρού εκάστοτε εποίκιλλον, άλλοτε μεν εκτεινόμεναι εφ’ όλης της ζώνης, άλλοτε δε εντοπιζόμεναι εις στενόν μέρος ταύτης.

Ιδιαιτέραν συνεχή προσπάθειαν κατέβαλλεν ο εχθρός επί του μετώπου από βορείου άκρου Τρεμπεσίνας μέχρι χωρίου Μπούμπεσι, εύρους 4 χιλιομέτρων.

Πάσαι αι ανωτέρω επιθετικαί επιχειρήσεις του αντιπάλου υπεστηρίχθησαν υπό αφθόνου ελαφρού και βαρέος πυροβολικού και πολυαρίθμου αεροπορίας βομβαρδισμού και διώξεως».

Στις επιχειρήσεις αυτές οι Ιταλοί είχαν μεγάλες απώλειες. «Η μεραρχία “Κάλιαρι” έσχεν απωλείας 40-50%, η μεραρχία “Πούλιε” έσχε τοσαύτας απωλείας ώστε αντικατεστάθη υπό της μεραρχίας “Μπάρι”.

Το 14ον σύνταγμα πεζικού της μεραρχίας “Πινερόλο” υπέστη απωλείας 50%, η μεραρχία “Τζούλια” αποσυνετέθη και πιθανώς απεσύρθη εκ νέου εκ του μετώπου προς ανασυγκρότησιν τουλάχιστον κατά το μείζον της μέρος, η 26η λεγεών μελανοχιτώνων υπέστη σοβαρωτάτας απωλείας συλληφθέντων μάλιστα αιχμαλώτων του αντισυνταγματάρχου διοικητού της και του αντισυνταγματάρχου διοικητού του 53ου τάγματος μελανοχιτώνων […]».

Ο αρχιστράτηγος των ελληνικών δυνάμεων, Αλέξανδρος Παπάγος, ανέφερε στην ημερήσια διαταγή του προς το στράτευμα: «Η επταήμερος προσπάθεια την οποίαν καταβάλλει εναντίον σας ο εχθρός δεν σας εκλόνισε· σας έδωσε μιαν νέαν αφορμήν να αποδείξετε διά πολλοστήν φοράν τας λαμπράς πολεμικάς αρετάς σας και προ παντός την πίστιν σας επί το δίκαιον του αγώνος σας.

Η τετράμηνος και πλέον εκστρατεία, την οποίαν νικηφόρως διεξάγετε, σας εκάλυψε με δάφνας δόξης αφθάστου».

Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: Η «Επιχείρηση Πριμαβέρα και οι απώλειες των Ιταλών-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή