Εξαρθρώθηκε σπείρα για παράνομες συνταγογραφήσεις

Εξαρθρώθηκε σπείρα για παράνομες συνταγογραφήσεις

Συνελήφθησαν πέντε άτομα. Τις παράνομες συνταγογραφήσεις έκαναν είκοσι εννέα γιατροί διαφορετικών ειδικοτήτων

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, τα μέλη της οποίας διέπρατταν απάτες σε βάρος του ΕΟΠΥΥ μέσω εικονικών συνταγογραφήσεων ιατροτεχνολογικών υλικών.

Χθες, Πέμπτη, έπειτα από επιχείρηση συνελήφθησαν 5 μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και τα αρχηγικά, ενώ στη δικογραφία που σχηματίσθηκε περιλαμβάνονται ακόμη 33 άτομα.

Σε βάρος τους, σχηματίσθηκε δικογραφία για πληθώρα αδικημάτων, μεταξύ αυτών και για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ψευδή βεβαίωση και απάτη σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου και ΝΠΔΔ, πλαστογραφία μετά χρήσεως κατ’ εξακολούθηση, δωροδοκία και δωροληψία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση για ενέργειες που αντίκειται στα καθήκοντά του, έκδοση και αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων, παράνομη διακίνηση φαρμάκων και παράνομη οπλοκατοχή, με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία που υπερβαίνουν το ποσό των 120.000 ευρώ.

Οι κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2018, ενώθηκαν μεταξύ τους και σύστησαν εγκληματική οργάνωση με επιχειρησιακή δομή, διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, με σκοπό τη διάπραξη δωροδοκιών, ψευδών βεβαιώσεων και απατών σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, την παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, καθώς και τη νομιμοποίηση των παράνομων εσόδων που προέκυπταν από τις ενέργειές τους.

Ειδικότερα, τα μέλη της οργάνωσης συστηματικά εξέδιδαν εικονικές συνταγογραφήσεις ιατροτεχνολογικών προϊόντων, έχοντας διαμορφώσει δίκτυο εταιρειών εισαγωγής και παροχής προϊόντων, οι οποίες παρουσίαζαν στον ΕΟΠΥΥ τις εικονικές συνταγογραφήσεις εκμεταλλευόμενες τις συμβάσεις που είχαν συνάψει με τον Οργανισμό.

Ο τρόπος δράσης τους

Τις παράνομες συνταγογραφήσεις έκαναν 29 γιατροί διαφορετικών ειδικοτήτων χωρίς να το γνωρίζουν οι ασθενείς, ενώ η ανεύρεση ΑΜΚΑ ασφαλισμένων γινόταν από μέλη της οργάνωσης ή από ιδιωτική κλινική και διαγνωστικό κέντρο των εμπλεκομένων.

Για να μη γίνονται αντιληπτές οι κινήσεις τους επέλεγαν κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας ή σε άσχημη κατάσταση υγείας, ενώ σε πολλές καταχωρήσεις συνταγογραφήσεων αναγράφονταν οι ίδιοι τηλεφωνικοί αριθμοί, που αντιστοιχούσαν στους εμπλεκόμενους ή ήταν ανύπαρκτοι.

Εκμεταλλευόμενοι το δίκτυο διανομής που είχαν αναπτύξει και τη δομή και οργάνωση των εταιρειών τους, συγκάλυπταν την παράνομη δράση τους, ενσωματώνοντας αυτή στο πλαίσιο της νόμιμης λειτουργίας και δραστηριότητας των επιχειρήσεων.

Εξαρθρώθηκε σπείρα για παράνομες συνταγογραφήσεις-1

Στο πλαίσιο αυτό χρησιμοποιούσαν «αχυρανθρώπους» ως νόμιμους εκπροσώπους και μέλη των εταιρειών και σε περίπτωση καταγγελίας συνέχιζαν τη δραστηριότητά τους μέσω άλλης εταιρείας, είτε νέας είτε από τις ήδη υπάρχουσες.

Η νομιμοποίηση των εσόδων τους πραγματοποιούνταν μέσω συναλλαγών μεταξύ διαφόρων εταιρειών της οργάνωσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και μέσω ανάληψης μεγάλων χρηματικών ποσών από «αχυρανθρώπους». Χρησιμοποιούσαν επίσης τις εταιρείες αυτές για να χρηματοδοτούν αθλητικό σύλλογο ιδιοκτησίας του αρχηγικού μέλους.

Η παράνομη αυτή δραστηριότητα είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων και άλλων επιχειρήσεων που εισήγαγαν αποκλειστικά τα παραπάνω προϊόντα, αφού έπρεπε να καταβάλλουν μεγαλύτερο ποσό αυτόματης επιστροφής φαρμακευτικής δαπάνης (clawback).

Μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 1.215 εικονικές εκτελέσεις συνταγογραφήσεων στους ΑΜΚΑ 653 ασφαλισμένων, ενώ η συνολική ζημιά του ΕΟΠΥΥ ανέρχεται σε 539.847 ευρώ.

Εξαρθρώθηκε σπείρα για παράνομες συνταγογραφήσεις-2

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες κατηγορουμένων και τις έδρες επιχειρήσεων βρέθηκαν μεταξύ άλλων, πλήθος εγγράφων, τιμολόγια, αποδεικτικά τραπεζικών συναλλαγών και καταστατικά που αφορούν τις εμπλεκόμενες εταιρείες, 92.255 ευρώ, 2.300 λίρες Ηνωμένου Βασιλείου, πιστόλι με γεμιστήρα και 63 αβολίδωτα φυσίγγια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT