Απάτη σε βάρος του ΕΟΠΥΥ: Γνωστός παράγοντας αθλητισμού ανάμεσα στους συλληφθέντες

Απάτη σε βάρος του ΕΟΠΥΥ: Γνωστός παράγοντας αθλητισμού ανάμεσα στους συλληφθέντες

Πρόκειται για πρώην παράγοντα ομάδας μπάσκετ ο οποίος, μάλιστα, φέρεται να είναι το αρχηγικό μέλος του κυκλώματος παράνομων συνταγογραφήσεων

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρώην παράγοντας ομάδας μπάσκετ φέρεται να είναι το αρχηγικό μέλος του κυκλώματος παράνομων συνταγογραφήσεων που προκάλεσε ζημιά στον ΕΟΠΥΥ άνω των 500.000 ευρώ. 

Συνολικά συνελήφθησαν 5 μέλη της οργάνωσης, ενώ στη δικογραφία που σχηματίσθηκε περιλαμβάνονται ακόμη 33 άτομα.

Οι κατηγορούμενοι δρούσαν τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2018 και εξέδιδαν εικονικές συνταγογραφήσεις ιατροτεχνολογικών προϊόντων, έχοντας διαμορφώσει δίκτυο εταιρειών εισαγωγής και παροχής προϊόντων, οι οποίες παρουσίαζαν στον ΕΟΠΥΥ τις εικονικές συνταγογραφήσεις εκμεταλλευόμενες τις συμβάσεις που είχαν συνάψει με τον Οργανισμό.

Τις παράνομες συνταγογραφήσεις έκαναν 29 γιατροί διαφορετικών ειδικοτήτων χωρίς να το γνωρίζουν οι ασθενείς, ενώ η ανεύρεση ΑΜΚΑ ασφαλισμένων γινόταν από μέλη της οργάνωσης ή από ιδιωτική κλινική και διαγνωστικό κέντρο των εμπλεκομένων.

Για να μη γίνονται αντιληπτές οι κινήσεις τους επέλεγαν κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας, ενώ σε πολλές καταχωρήσεις συνταγογραφήσεων αναγράφονταν οι ίδιοι τηλεφωνικοί αριθμοί, που αντιστοιχούσαν στους εμπλεκόμενους ή ήταν ανύπαρκτοι.

Εκμεταλλευόμενοι το δίκτυο διανομής που είχαν αναπτύξει και τη δομή και οργάνωση των εταιρειών τους, συγκάλυπταν την παράνομη δράση τους, ενσωματώνοντας αυτή στο πλαίσιο της νόμιμης λειτουργίας και δραστηριότητας των επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό χρησιμοποιούσαν «αχυρανθρώπους» ως νόμιμους εκπροσώπους και μέλη των εταιρειών και σε περίπτωση καταγγελίας συνέχιζαν τη δραστηριότητά τους μέσω άλλης εταιρείας, είτε νέας είτε από τις ήδη υπάρχουσες.

Η νομιμοποίηση των εσόδων τους πραγματοποιούνταν μέσω συναλλαγών μεταξύ διαφόρων εταιρειών της οργάνωσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και μέσω ανάληψης μεγάλων χρηματικών ποσών από «αχυρανθρώπους». Χρησιμοποιούσαν επίσης τις εταιρείες αυτές για να χρηματοδοτούν αθλητικό σύλλογο ιδιοκτησίας του αρχηγικού μέλους.

Μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 1.215 εικονικές εκτελέσεις συνταγογραφήσεων στους ΑΜΚΑ 653 ασφαλισμένων, ενώ η συνολική ζημιά του ΕΟΠΥΥ ανέρχεται σε 539.847 ευρώ.
 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT