Διυπουργική συνεργασία για τη θωράκιση των αρχαιολογικών χώρων

Διυπουργική συνεργασία για τη θωράκιση των αρχαιολογικών χώρων

Το μνημόνιο συνεργασίας των υπουργείων Πολιτισμού και Πολιτικής Προστασίας επικεντρώνεται στη θωράκιση από τον κίνδυνο πυρκαγιάς

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ανανέωση του μνημονίου συνεργασίας για τον σχεδιασμό και τη λήψη μέτρων θωράκισης των αρχαιολογικών χώρων από τον κίνδυνο πυρκαγιών προχώρησαν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας.

Ηδη από το 2021, τα δύο υπουργεία συνεργάζονται στενά για την ενίσχυση των σχεδίων πολιτικής προστασίας υπό το πρίσμα των φυσικών κινδύνων και των ακραίων φαινομένων που αναπτύσσονται και λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Μέχρι σήμερα, σε περισσότερους από τριάντα αρχαιολογικούς χώρους, δρομολογήθηκαν έργα και δράσεις που σχετίζονται με τη λήψη προσθέτων προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων πυροπροστασίας, τόσο για τους υπαίθριους χώρους, όσο και για τις κτιριακές υποδομές, τη διεξαγωγή ασκήσεων και την εκπαίδευση του προσωπικού του ΥΠΠΟ, καθώς και την εξέταση μελετών και την εκπόνηση ή την αναθεώρηση σχεδίων Πολιτικής Προστασίας.

Το νέο μνημόνιο επικεντρώνεται στη θωράκιση των αρχαιολογικών χώρων από τον κίνδυνο πυρκαγιάς, εμπλουτίζοντας το πλαίσιο συνεργασίας που ήδη έχει διαμορφωθεί μεταξύ των δύο υπουργείων για τα συγκεκριμένα θέματα.

Λίνα Μενδώνη: Προτεραιότητα η ενίσχυση της πυροπροστασίας

Αμέσως μετά την υπογραφή του μνημονίου η Λίνα Μενδώνη δήλωσε πως «η συνεργασία των δύο υπουργείων προσδίδει προστιθέμενη αξία στο εγχείρημα, ως προς την ανάπτυξη των κατάλληλων δεξιοτήτων, την αναγνώριση και εφαρμογή καλών πρακτικών, την επισήμανση στοιχείων που χρήζουν ενίσχυσης και βελτίωσης και την κατάθεση σχετικών προτάσεων».

«Εστιάζουμε στην περαιτέρω θωράκιση περισσότερων αρχαιολογικών χώρων, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τα νέα δεδομένα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της προηγουμένης αντιπυρικής περιόδου, όσο και τις καλές πρακτικές που έχουν αναπτυχθεί μέχρι σήμερα, με προτεραιότητα την ενίσχυση και βελτίωση των θεσμικών μας εργαλείων, των υποδομών πυροπροστασίας και του επιχειρησιακού μας σχεδιασμού. Οι πλημμύρες αποτελούν άμεση και εξίσου σημαντική προτεραιότητα», πρόσθεσε.

Βασίλης Κικίλιας: Η κλιματική αλλαγή επιτάσσει συνέργειες

Από την πλευρά του ο Βασίλης Κικίλιας, ευχαρίστησε την υπουργό Πολιτισμού για τη συνεργασία, τονίζοντας πως «η κλιματική κρίση που πλήττει όλο τον πλανήτη, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι ανεξέλεγκτες φυσικές καταστροφές που αυτά προκαλούν, επιτάσσουν περισσότερο από ποτέ άλλοτε τις συνέργειες και τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων».

«Η προστασία των αρχαιολογικών μας χώρων αποτελεί κομμάτι και του προγράμματος ΑΙΓΙΣ, ύψους 2,1 δισ. ευρώ, το οποίο προχωράμε με ταχείς ρυθμούς στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο το οποίο περιλαμβάνει την προμήθεια όχι μόνο μέσων αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, όπως αεροσκάφη, ελικόπτερα και πυροσβεστικά οχήματα, αλλά και τεχνολογικά συστήματα με στόχο την πρόληψη που είναι και το μείζον», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ανέφερε πως για «την υλοποίηση των δράσεων προβλέπεται συγκρότηση Κοινής Ομάδας Εργασίας, η οποία θα διενεργεί αυτοψίες σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς όπου θα καταγράφει την υφιστάμενη κατάσταση και θα διατυπώνει οδηγίες για τη βελτίωση των μέτρων και μέσων πυροπροστασίας».

Σημειώνεται πως σε συνεργασία των δύο υπουργείων, δρομολογούνται δράσεις προβολής και ενημέρωσης για τα αποτελέσματα που καταγράφονται από τις δράσεις του μνημονίου, προς όφελος της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή