Πώς παραμένουν στον Δήμο Αθηναίων 302 έκτακτοι

Πώς παραμένουν στον Δήμο Αθηναίων 302 έκτακτοι

Προσελήφθησαν το 2020 για τις ανάγκες της πανδημίας, προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, δικαιώθηκαν, ο δήμος δεν άσκησε έφεση ως ώφειλε και τώρα μονιμοποιούνται

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φουρτούνες καταγράφονται στο «γαλάζιο» στρατόπεδο σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης λίγο πριν αναλάβουν καθήκοντα οι νεοεκλεγμένοι δήμαρχοι. Στον Δήμο Αθηναίων μονιμοποιήθηκαν 302 δημοτικοί υπάλληλοι, οι οποίοι δικαιώθηκαν στο δικαστήριο όταν προσέφυγαν με την αιτιολογία ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Ο απερχόμενος δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης δεν κατέθεσε έφεση εναντίον της απόφασης, ως ώφειλε τυπικά, εφόσον νομοθετική διάταξη του πρώην υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη υποχρεώνει τον δήμο σε αντίστοιχες περιπτώσεις ευνοϊκών αποφάσεων που αφορούν τη μονιμοποίηση συμβασιούχων να προσφύγει κατά της πρωτόδικης απόφασης. Οπως αναφέρει η σχετική διάταξη, «δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα να ληφθεί απόφαση από την οικονομική επιτροπή του δήμου για τη μη άσκηση ένδικων μέσων κατά αποφάσεων που αφορούν προσδιορισμό ή μετατροπή της εργασιακής σχέσης μεταξύ εργαζόμενων και δήμου».

Ο κ. Μπακογιάννης, ωστόσο, εισηγήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο να μην προχωρήσει ο δήμος σε περαιτέρω νομικές ενέργειες και, δεδομένης της πλειοψηφίας του, εξασφάλισε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας, που ζητάει να μην προχωρήσει ο δήμος σε νέα προσφυγή. Κατά συνέπεια, η πρωτόδικη απόφαση θεωρείται τελεσίδικη, οπότε και οι εργαζόμενοι μονιμοποιούνται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 302 υπάλληλοι είχαν προσληφθεί ως έκτακτοι για την αντιμετώπιση των αναγκών της πανδημίας το 2020, ωστόσο, έκτοτε είχαν συνεχίσει να εργάζονται στον δήμο με συνεχείς παρατάσεις της σύμβασής τους. Οταν κλήθηκαν να αποχωρήσουν προσέφυγαν στο δικαστήριο – τακτική που έχουν ακολουθήσει και άλλοι αντίστοιχα συμβασιούχοι, εργαζόμενοι και σε άλλους δήμους.

«Μάχη» για την ΚΕΔΕ

Η προεδρία της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος) αποτελεί το μήλον της Εριδος για τους «γαλάζιους» δημάρχους ενόψει των εκλογών που θα πραγματοποιηθούν τον προσεχή Μάρτιο. Τον νυν πρόεδρο Λάζαρο Κυρίζογλου, δήμαρχο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, ο οποίος ανέλαβε τη συγκεκριμένη θέση μετά την υπουργοποίηση του τέως προέδρου και πρώην δημάρχου Τρικάλων, Δημήτρη Παπαστεργίου, φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να στηρίξει η Νέα Δημοκρατία, χωρίς πάντως να έχουν γίνει ακόμη κάποιες επίσημες ανακοινώσεις. Την ίδια στιγμή, ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλος δηλώνει ότι επίσης θα είναι υποψήφιος στο πλαίσιο της κεντροδεξιάς παράταξης, ανεξάρτητα από την επίσημη θέση του κόμματος. «Δεν ζητάω να πάρω το χρίσμα, δεν χωρούν χρίσματα σε αυτές τις διαδικασίες, οι επικεφαλής εκλέγονται δεν διορίζονται», τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στην «Κ».

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι αν η Ν.Δ. ακολουθήσει την τακτική που ακολούθησε και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, «θα σημειώσει ακόμη ένα αυτογκόλ». Εδωσε το χρίσμα σε συγκεκριμένους ανθρώπους σε δήμους και περιφέρειες, οδηγώντας πολλούς υποψήφιους από την κεντροδεξιά παράταξη σε «ανταρσία», οι οποίοι όμως στη συνέχεια κέρδισαν έναντι των επίσημων υποψηφίων. «Ο κ. Κυρίζογλου αρνείται να μπει στη διαδικασία της ενδοπαραταξιακής αναμέτρησης. Εγώ από την πλευρά μου δικαιούμαι να προσπαθήσω να κεφαλαιοποιήσω ό,τι έχω καταφέρει από την πορεία μου στην αυτοδιοίκηση», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ εκλέγεται από το διοικητικό συμβούλιο του οργάνου, το οποίο αποτελείται από 30 συμβούλους και τον δήμαρχο του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος αυτοδίκαια ανήκει στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ. Τα υπόλοιπα μέλη ωστόσο εκλέγονται από ένα σώμα «εκλεκτόρων», τους 332 δημάρχους και 180 δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι προέρχονται από τους δήμους με πληθυσμιακά κριτήρια. Κατά συνέπεια, η νίκη του εκλεκτού οποιουδήποτε κόμματος δεν είναι καθόλου σίγουρη, αφού νικητής θα αναδειχθεί το στέλεχος που θα καταφέρει να έχει τη μεγαλύτερη διείσδυση στο εκλεκτορικό σώμα.

Ο κ. Κωνσταντέλος ήδη περιοδεύει στην επαρχία προκειμένου να έρθει σε επαφή με στελέχη της αυτοδιοίκησης. Ταυτόχρονα, τίποτα δεν αποκλείει να υπάρξουν και νέες υποψηφιότητες το επόμενο χρονικό διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή