Προληπτικά χάπι για τον HIV και στην Ελλάδα

Προληπτικά χάπι για τον HIV και στην Ελλάδα

Ατομα που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο να μολυνθούν θα μπορούν να το προμηθεύονται δωρεάν από τα φαρμακεία δημοσίων νοσοκομείων, με την προϋπόθεση οι ενδιαφερόμενοι να είναι αρνητικοί στον ιό

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το πιο επαναστατικό εργαλείο που διαθέτει η επιστημονική κοινότητα στη μάχη κατά του HIV, ό,τι πιο κοντά κυκλοφορεί σε εμβόλιο, θα είναι πλέον διαθέσιμο και στον ελληνικό πληθυσμό».

Ο κ. Γιώργος Κεράτσας, υπεύθυνος επικοινωνίας της «Θετικής Φωνής», του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος, δεν κρύβει την ικανοποίησή του για την κοινή υπουργική απόφαση που ανακοινώθηκε λίγο πριν από την παγκόσμια ημέρα καταπολέμησης του HIV. Συγκεκριμένα, με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Υγείας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θεσπίζεται η διαδικασία προληπτικής διάθεσης αντιρετροϊκών φαρμάκων, με στόχο την προστασία ατόμων που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο να μολυνθούν από τον ιό HIV.

«Πρόκειται για μια πολύ θετική απόφαση», προσθέτει ο ίδιος. «Η χορήγηση της προληπτικής θεραπείας αποτελούσε ένα πάγιο αίτημά μας εδώ και καιρό, καθώς έχει διαπιστωθεί σημαντική μείωση νέων διαγνώσεων σε χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, η Ολλανδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η θεραπεία διατίθεται για πολλά χρόνια δωρεάν από το δημόσιο σύστημα υγείας».

Η εν λόγω αγωγή είναι ένα χάπι το οποίο ο ενδιαφερόμενος λαμβάνει πρωί και βράδυ ή πριν και μετά τη σεξουαλική επαφή. «Εχει αποδειχθεί ότι οι πιθανότητες να επιμολυνθεί ενόσω το λαμβάνει είναι σχεδόν μηδενικές», τονίζει ο κ. Κεράτσας.

Προϋπόθεση για τη δωρεάν χορήγηση της θεραπείας, όπως διευκρινίζει η ανακοίνωση του υπουργείου, είναι οι ενδιαφερόμενοι να είναι αρνητικοί στον ιό, κάτι που θα πιστοποιείται ανά τρεις μήνες με τις κατάλληλες βιοχημικές εξετάσεις.

Το εν λόγω σκεύασμα (Pre-Exposure Prophylaxis – PrEP) θα δίδεται αποκλειστικά από τα φαρμακεία δημοσίων νοσοκομείων και χωρίς κόστος για τους δικαιούχους. Δικαιούχοι θα είναι άτομα που κρίνεται ότι κινδυνεύουν άμεσα να μολυνθούν από τον ιό. Θα έχει προηγηθεί συνταγογράφηση από ιατρούς με ειδικότητα παθολογίας ή γενικής ιατρικής ή δερματολογίας / αφροδισιολογίας ή μαιευτικής / γυναικολογίας. Οι γιατροί θα μπορούν να συνταγογραφούν συνταγές έως και 3μηνης διάρκειας. Για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, ο ΑΜΚΑ του δικαιούχου, κατά την καταχώριση της συνταγής στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ψευδωνυμοποιείται από το σύστημα μέσω της δημιουργίας ενός «κωδικού αριθμού δικαιούχου» και εν συνεχεία συνταγογραφείται ηλεκτρονικά το PrEP βάσει των ψευδωνυμοποιημένων στοιχείων. Πρόσβαση στα εν λόγω προσωπικά δεδομένα θα έχει αποκλειστικά ο γιατρός.

«Διαμηνύουμε προς όλους ότι πρόκειται για ένα συμπληρωματικό μέσο προστασίας, ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα μας. Εξακολουθούμε να αξιοποιούμε το προφυλακτικό, να διενεργούμε τακτικά εξετάσεις, αλλά και να προστρέχουμε στην αντίστοιχη αντιρετροϊκή θεραπεία που έχει σχεδιαστεί να λαμβάνεται έπειτα από μια επίφοβη σεξουαλική επαφή», καταλήγει ο κ. Κεράτσας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή