Ανατινάξεις ΑΤΜ: Κρατούνται οι «3» – Η απολογία του τράπερ

Ανατινάξεις ΑΤΜ: Κρατούνται οι «3» – Η απολογία του τράπερ

Προφυλακίστηκαν οι τρεις κατηγορούμενοι για την υπόθεση της σπείρας που διέπραττε διαρρήξεις ΑΤΜ με χρήση τροχού κοπής και εκρηκτικών υλών

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εμπλοκή του στη διάρρηξη ενός ΑΤΜ στην Ερμιόνη ομολόγησε ο 28χρονος τράπερ ο οποίος απολογήθηκε μαζί με τους άλλους δύο κατηγορούμενους για την υπόθεση της σπείρας που διέπραττε διαρρήξεις ΑΤΜ με χρήση τροχού κοπής και εκρηκτικών υλών.

Οι τρεις κατηγορούμενοι κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι, με τον τράπερ να αρνείται τη συμμετοχή του σε επτά περιπτώσεις επιθέσεων, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Σε βάρος τους ασκήθηκε δίωξη για ακόμα δυο ληστείες στην Εύβοια και τα Σελιανίτικα Κορινθίας, τις οποίες «πήρε» πάνω του ένας εκ των άλλων δύο κατηγορουμένων.

Κατά την απολογία του, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο τράπερ φέρεται να δήλωσε πως «η μοναδική περίπτωση την οποία αποδέχομαι ότι ενεπλάκην είναι αυτή της διάρρηξης στο ΑΤΜ στην Ερμιόνη. Η περίπτωση για την οποία αποδέχομαι την εμπλοκή μου, αφορά έκρηξη που έλαβε χώρα την 02/12/2023 και ώρα 04:30 στο ΑΤΜ της Εθνικής Τράπεζας».

«Ο βασικός μου ρόλος και πρωταρχικός μου σκοπός ήταν να διασφαλίσω ότι δεν θα κινδυνεύσει η ανθρώπινη ζωή και η ακεραιότητα κανενός ανθρώπου», φέρεται να ανέφερε, αρνούμενος κατηγορηματικά τη συμμετοχή του σε άλλες πράξεις. «Δεν έχω καμία σχέση με τις υπόλοιπες πράξεις και δη με όσες υπάρχει χρήση όπλου».

Ανατινάξεις ΑΤΜ: Κρατούνται οι «3» – Η απολογία του τράπερ-1
Πηγή: ΕΛ.ΑΣ

«Δεν μπορεί να σταθεί το επιχείρημα εγώ να είμαι αυτός που πυροβολεί στην θέα στο Αίγιο, αυτός που κρατάει το όπλο στην περίπτωση στο Πεταλίδι μπροστά σε έναν απλό πολίτη, αυτός ο οποίος σηκώνει το πιστόλι στον ουρανό στην περίπτωση της απόπειρας διάρρηξης στα Λουτρά Ωραίας Ελένης Κορινθίας, ενώ στην υπόθεση στην Ερμιόνη στην οποία συνελήφθην στα πλαίσια του αυτοφώρου, είμαι αυτός που φροντίζω να μην τραυματιστεί η γυναίκα που βρίσκεται στο σπίτι της μαζί με τον σύζυγό της και βγαίνει στα μπαλκόνι να δει τι συμβαίνει», φέρεται να είπε. «Δεν μπορεί μέσα σε τρείς μήνες να μεταμορφώνομαι από έναν στυγνό πυροβολητή σε έναν ευαίσθητο άνθρωπο», συμπλήρωσε.

Πως δρούσαν

Τα μέλη της οργάνωσης εντόπιζαν ΑΤΜ παλαιού τύπου, που βρίσκονταν κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές και σε χώρους εκτός καταστημάτων τραπεζών, τα οποία συνήθως εφοδιάζονται με μεγαλύτερα χρηματικά ποσά. 

Για την προσέγγιση και τη διαφυγή τους, χρησιμοποιούσαν «επιχειρησιακά» οχήματα μεγάλου κυβισμού που έκλεβαν από τις γύρω περιοχές. Αφού προκαλούσαν έκρηξη, αποκτούσαν πρόσβαση στις κασετίνες φύλαξης χρημάτων τις οποίες αφαιρούσαν αυτούσιες ή μόνο το χρηματικό ποσό που περιείχαν, κάτι που τους έπαιρνε λιγότερο από 1 λεπτό.

Για να μην αφήσουν στοιχεία πίσω τους, φορούσαν λευκές φόρμες εργασίας με κουκούλες, ενώ στη συνέχεια πυρπολούσαν τα οχήματα που χρησιμοποιούσαν ή τους τοποθετούσαν πλαστές πινακίδες.

Οι δράστες «ξέπλεναν» τα χρήματα μέσω τυχερών παιχνιδιών σε καζίνο, καθώς και μέσω του χώρου της τραπ μουσικής.

Η αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου 2023, κατόπιν συντονισμένης επιχείρησης του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας.

Το Σάββατο το πρωί, τα μέλη της οργάνωσης, έχοντας ως ορμητήριο ένα σπίτι που νοίκιαζε ένας από αυτούς στο Καματερό, έκλεψαν ένα αυτοκίνητο από το Ναύπλιο με το οποίο πήγαν σε περιοχή της Ερμιόνης Αργολίδας, όπου διέρρηξαν ΑΤΜ αφαιρώντας το ποσό των 198.515 ευρώ και διέφυγαν, εγκαταλείποντας στον δρόμο το αυτοκίνητο.

Οι αστυνομικοί εντόπισαν μετά από έρευνες 206.000 σε μετρητά, ένα πολεμικό τυφέκιο Μ16 και 1,5 κιλό εκρηκτικής ύλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή