Δικογραφία για τη θανάτωση τεσσάρων δελφινιών στο Αιγαίο

Δικογραφία για τη θανάτωση τεσσάρων δελφινιών στο Αιγαίο

Τα θαλάσσια θηλαστικά είχαν εντοπισθεί τον περασμένο Μάιο, με σημάδια που μαρτυρούσαν σκόπιμη θανάτωση

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δικογραφία από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διατάχθηκε για τη θανάτωση και τον ακρωτηριασμό τεσσάρων ζωνοδέλφινων στο βορειοανατολικό Αιγαίο, έπειτα από καταγγελία που υπέβαλε το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος».

Τα θαλάσσια θηλαστικά είχαν εντοπισθεί τον περασμένο Μάιο, με σημάδια που μαρτυρούσαν σκόπιμη θανάτωση. Το πρώτο νεκρό ζωνοδέλφινο εντοπίστηκε στις ακτές της Σάμου, με την ουρά του κομμένη και τρυπημένη από αιχμηρό αντικείμενο. Δεύτερο νεκρό ζωνοδέλφινο είχε εντοπισθεί στην ίδια περιοχή, φέροντας βαθιά τραύματα.

Την εκτίμησή του ότι θανατώσεις προκλήθηκαν από αλληλεπίδραση με μεγάλα αλιευτικά σκάφη, εξέφρασε ο διευθυντής του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος», Θοδωρής Τσιμπίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Παράλληλα, εξέφρασε τον φόβο ότι «ο συνολικός αριθμός των νεκρών δελφινιών σε αυτό το περιστατικό ήταν πολύ μεγαλύτερος, καθώς σε αυτή την ιδιαίτερα εκτεταμένη θαλάσσια έκταση, όπου η ακτογραμμή ξεπερνάει τα 50 μίλια σε μήκος, τα νεκρά θηλαστικά δεν γίνονται εύκολα αντιληπτά».

«Οταν τα δελφίνια θανατώνονται, συχνά ανοίγεται μεγάλη οπή στην κοιλιακή τους χώρα, με στόχο να βυθιστούν ταχύτερα και να μη φτάσουν στις ακτές και υπάρξουν ίχνη των θανατώσεων», εξήγησε.

«Πρέπει να αναφερθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίζουμε αντίστοιχο περιστατικό στην ευρύτερη περιοχή, όπου υπάρχει έντονη δραστηριότητα, αποκλειστικά από μεγάλα αλιευτικά σκάφη. Εχοντας διερευνήσει το ηλεκτρονικό ίχνος της δραστηριότητας των πλέον ύποπτων σκαφών που δραστηριοποιήθηκαν εκείνες τις ημέρες στη συγκεκριμένη περιοχή, από πλευράς του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος έχουν κατατεθεί στο γραφείο του ανακριτή όλα τα στοιχεία που σχετίζονται με αυτές τις θανατώσεις δελφινιών», αναφέρει το Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος» στη σελίδα του στο Facebook.

«Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι μηχανισμοί της δικαιοσύνης κινούνται για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών εγκλημάτων, τα οποία όμως πρέπει να τεκμηριώνονται, έτσι ώστε καμία θανάτωση άγριου ζώου –είτε στη στεριά είτε στη θάλασσα– να μη μένει ατιμώρητη», πρόσθεσε ο κ. Τσιμπίδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή