Βουλή: «Πράσινο φως» για την αναγνώριση πτυχίων από την Κύπρο

Βουλή: «Πράσινο φως» για την αναγνώριση πτυχίων από την Κύπρο

«Η εφαρμογή της Συμφωνίας θα διευκολύνει σημαντικά τα παιδιά μας που σπουδάζουν στην Κύπρο», ανέφερε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπερψηφίστηκε από την αρμόδια Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας με το οποίο κυρώνεται η συμφωνία με το κυπριακό υπουργείο Παιδείας, σχετικά με την αμοιβαία ακαδημαϊκή αναγνώριση πανεπιστημιακών τίτλων σπουδών.

Ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, τόνισε ότι η Συμφωνία της Ελλάδας με την Κύπρο σχετικά με την αμοιβαία ακαδημαϊκή αναγνώριση πανεπιστημιακών τίτλων σπουδών ανώτατων και ανώτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, είναι μια συμφωνία πολύ απλή στη φιλοσοφία και στις διαδικασίες της.

Οπως ανέφερε, η συμφωνία βασίζεται στους αδελφικούς δεσμούς της Ελλάδας με την Κύπρο και στην κοινή γλώσσα, καθώς και στο γεγονός ότι στα πανεπιστήμια της μιας χώρας σπουδάζει μεγάλος αριθμός φοιτητών της άλλης.

Σύμφωνα με τον υπουργό, στην Ελλάδα φοιτούν περίπου 4.000 Κύπριοι αυτή τη στιγμή, ενώ σε 18.000 ανέρχονται οι Ελληνες φοιτητές σε κυπριακά πανεπιστήμια, με τους μισούς περίπου να σπουδάζουν από απόσταση.

Από τα δύο αυτά γεγονότα προκύπτει η αναγκαιότητα οι φοιτητές αυτοί να μην ταλαιπωρούνται, όταν επιστρέφουν στις χώρες τους κατά τη διαδικασία της ακαδημαϊκής αναγνώρισης του τίτλου σπουδών που απέκτησαν και σε αυτό ανταποκρίνεται η Συμφωνία που η Βουλή καλείται να ψηφίσει, τόνισε ο κ. Πιερρακάκης.

Σημειώνεται πως η συμφωνία ανάμεσα στα πανεπιστήμια Ελλάδας και Κύπρου θα αφορά όλους τους τίτλους σπουδών που εκδίδουν τα ιδρύματα, πτυχία, μεταπτυχιακούς τίτλους ενιαίους και αδιάσπαστους τίτλους μεταπτυχιακού επιπέδου, καθώς και διδακτορικά 6 ως 8, δηλαδή επίπεδο του ευρωπαϊκού πλαισίου προσόντων.

Εντός 60 – 90 ημερών η αναγνώριση του τίτλου σπουδών

Σύμφωνα με τη νέα διαδικασία, εντός 60 ημερών θα αναγνωρίζονται από τον ΔΟΑΤΑΠ οι τίτλοι σπουδών των κυπριακών πανεπιστημίων και εντός 90 ημερών από το Κυπριακό Συμβούλιο Αναγνώρισης Τίτλων οι τίτλοι σπουδών των ελληνικών πανεπιστημίων.

Οι προθεσμίες αυτές, ξεκινούν για τους φορείς αναγνώρισης από την ημέρα κατάθεσης πλήρους φακέλου από πλευράς του ενδιαφερόμενου.

Επίσης, προβλέπεται προθεσμία για τους φορείς να ζητήσουν επιπλέον στοιχεία, καθώς και υποχρέωσή τους να αιτιολογούν επαρκώς τυχόν απορριπτικές αποφάσεις. Σε αυτή την τελευταία περίπτωση, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους, πάλι μέσω μιας ταχείας διαδικασίας, που λέγεται αίτηση θεραπείας.

«Φρονώ ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι η εφαρμογή της Συμφωνίας θα διευκολύνει σημαντικά τα παιδιά μας που σπουδάζουν στην Κύπρο, θα απαλλάξει τον ΔΟΑΤΑΠ από περιττή γραφειοκρατία, επιτρέποντας μας να κατανείμουμε το χρόνο, τους ανθρώπινους πόρους και τους υλικούς πόρους του οργανισμού σε πιο απαιτητικές διαδικασίες και θα αποτελέσει ακόμη μία επικύρωση της στενής συνεργασίας των δύο χωρών και βέβαια θα επιτρέψει και την ανάπτυξη περαιτέρω συνεργιών ανάμεσα στις δύο χώρες και στα ιδρύματα τους», τόνισε ο κ. Πιερρακάκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT