ΕΟΦ: 109 δυσεύρετα σκευάσματα

ΕΟΦ: 109 δυσεύρετα σκευάσματα

Ο επικαιροποιημένος κατάλογος του ΕΟΦ περιλαμβάνει 57 φάρμακα με περιορισμένη διαθεσιμότητα και 52 σκευάσματα –κυρίως νοσοκομειακά– σε σχεδόν πλήρη έλλειψη

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατόν εννέα σκευάσματα, μεταξύ των οποίων αντινεοπλασματικά, αντιψυχωσικά, φάρμακα για το καρδιαγγειακό, αντιβιοτικά, ρινικά σκευάσματα και κολλύρια, περιλαμβάνει ο επικαιροποιημένος κατάλογος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων με τα σκευάσματα σε περιορισμένη ή πλήρη έλλειψη. Ο νέος κατάλογος που αναρτήθηκε χθες από τον ΕΟΦ περιλαμβάνει 57 φάρμακα με περιορισμένη διαθεσιμότητα, εκ των οποίων επτά είναι νοσοκομειακά και πέντε είναι εμβόλια, για τα οποία ο οργανισμός προτείνει εναλλακτικά σκευάσματα της ίδιας δραστικής ουσίας, καθώς και 52 σκευάσματα –κυρίως νοσοκομειακά– σε σχεδόν πλήρη έλλειψη. Ως λόγοι έλλειψης αναφέρονται η αυξημένη ζήτηση, τα προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία και η καθυστέρηση παράδοσης.

Ο προηγούμενος κατάλογος του ΕΟΦ είχε εκδοθεί τον Σεπτέμβριο του 2023 και περιελάμβανε 140 σκευάσματα. Σε αυτή τη φάση σε καθεστώς απαγόρευσης των εξαγωγών βρίσκονται 277 σκευάσματα με απόφαση του ΕΟΦ και του υπουργείου Υγείας, ώστε να διαφυλαχθεί η κάλυψη της ελληνικής αγοράς.

Κατά της απόφασης για απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών για 77 εξ αυτών είχε κινηθεί ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων. Με αίτησή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητούσε να ακυρωθεί η σχετική πράξη του ΕΟΦ. Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ’ αριθμόν 2214/2023 απόφασή του απέρριψε την αίτηση με το σκεπτικό ότι προέχει η επαρκής κάλυψη των αναγκών των ασθενών που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, «οι κάτοχοι άδειας χονδρικής πώλησης φαρμάκων, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων δημόσιας υπηρεσίας, οφείλουν να εξασφαλίζουν κατά πάντα χρόνο τον εφοδιασμό με τα κατάλληλα φαρμακευτικά προϊόντα των φαρμακείων και των άλλων προσώπων που διαθέτουν φάρμακα στο κοινό, ώστε να καλύπτονται με επάρκεια οι ανάγκες των ασθενών που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια».

Αναφέρεται δε στην απόφαση ότι «ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, σκοπός του οποίου είναι η προστασία της δημόσιας υγείας με τη διασφάλιση επαρκούς εφοδιασμού της αγοράς με τα κατάλληλα φαρμακευτικά προϊόντα, είναι αρμόδιος να λαμβάνει κάθε νόμιμο και προσήκον προληπτικό ή κατασταλτικό μέτρο για τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς και την αποφυγή ελλείψεων, προκειμένου να αποτρέπεται ο κίνδυνος αδυναμίας πρόσβασης των ασθενών στην ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή