Η 25η Μαρτίου 1941 είναι η πρώτη εθνική επέτειος που βρίσκει την Ελλάδα εμπόλεμη εναντίον της Ιταλίας. «Με ολιγωτέραν επισημότητα, λόγω του πολέμου, αλλά με ασυγκρίτως ανώτερον ενθουσιασμόν και μεγαλυτέραν παρά ποτέ συμμετοχήν του λαού της πρωτευούσης επανηγυρίσθη εφέτος η εθνική εορτή. Η πρωτεύουσα είχε πανηγυρικήν όψιν και αν δεν υπήρχον τα εωθινά, οι τιμητικοί κανονιοβολισμοί, αι χαρμόσυνοι κωδωνοκρουσίαι, αι στρατιωτικαί παρατάξεις και παρελάσεις, όλα αυτά ανεπληρώθησαν από τον αυθόρμητον, τον ανυπόκριτον, τον μεγαλειώδη ενθουσιασμόν του λαού, του οποίου η σκέψις εστρέφετο ολόκληρος προς τον αγωνιζόμενον νικηφόρως στρατόν μας», έγραφε την επομένη του εορτασμού στο πρωτοσέλιδό της η «Καθημερινή».
«Εις τον εορτασμόν δεν είχε δοθή τυπικός χαρακτήρ και δεν εκλήθησαν οι ξένοι πρεσβευταί. ∆εν υπήρχε καν στρατιωτική παράταξις, αλλά εις τα πεζοδρόμια των οδών Ηρώδου του Αττικού, Βασιλίσσης Σοφίας, Γεωργίου του Α΄, πλατείας Συντάγματος, Ερμού και Ευαγγελιστρίας εκ των οποίων θα διήρχετο η βασιλική πομπή είχον πληρωθή ασφυκτικώς από χιλιάδας λαού πάσης τάξεως ο οποίος ανέμενεν εκεί διά να επευφημήση τον λαοφιλή Βασιλέα του και τον πεφωτισμένον πρωθυπουργόν του, εις τας κρισίμους ταύτας διά την πατρίδα στιγμάς». Στο κέντρο της πλατείας της Μητρόπολης, είχε αφεθή «ιδιαιτέρα τιμητική θέσις διά τους ενδόξους τραυματίας».
Η περιγραφή της βασιλικής πομπής είναι χαρακτηριστική: «Η Α.Μ. ο Βασιλεύς απεθεώθη υπό του πλήθους. Χιλιάδες κόσμου αι οποίαι συνωστίζοντο ασφυκτικώς επί ώρας εις τα πεζοδρόμια εζητωκραύγαζον ενθουσιωδώς και επευφήμουν τον Ανακτα. “Ζήτω η Ελλάς. Ζήτω ο Βασιλεύς. Ζήτω ο νικηφόρος στρατός μας”. Συγκινητικόν θέαμα παρουσίαζαν οι τραυματίαι οι οποίοι ζητωκραυγάζοντες τον Βασιλέα των διεβεβαίουν αυτόν ότι είναι πρόθυμοι να χύσουν και διά δευτέραν φοράν το αίμα των υπέρ της πατρίδος».
Την ίδια ώρα, ένα ακόμα ελληνικό κατόρθωμα στις θάλασσες εμψυχώνει τον κόσμο: «Το υπό κυβερνήτην τον αντιπλοίαρχον κ. ∆ημοσθένην Καλκανδήν τορπιλλοβόλον “Σφενδόνη”, ευρισκόμενον εν πλω την νύκτα της 11ης Μαρτίου και προσβληθέν υπό ιταλικού υποβρυχίου διά τριών τορπιλλών, αίτινες πάσαι ηστόχησαν, ενήργησεν αμέσως σφοδράν επιτυχή επίθεσιν κατά του υποβρυχίου, όπερ, καθ’ όλας τας ενδείξεις, εβλήθη».