Κάτοικοι στο ΣτΕ κατά των υπουργείων στην ΠΥΡΚΑΛ

Κάτοικοι στο ΣτΕ κατά των υπουργείων στην ΠΥΡΚΑΛ

Αντιδρούν στο σχέδιο να μεταφερθούν στον χώρο εννέα υπουργεία και τέσσερις υπηρεσίες, συνολικά 14.000 εργαζόμενοι

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσφυγή κατά της δημιουργίας κυβερνητικού πάρκου στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ κατέθεσαν πολίτες και φορείς από την περιοχή Δάφνης – Υμηττού. Οπως υποστηρίζουν, η περιβαλλοντική αδειοδότηση του σχεδίου μετεγκατάστασης εννέα υπουργείων με 14.000 εργαζομένους και ακόμη 1.000 καθημερινούς επισκέπτες υποεκτιμά την κυκλοφοριακή επιβάρυνση και τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή στην υγεία των κατοίκων και στο περιβάλλον. Πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής ήταν η μετατροπή ολόκληρου του χώρου της ΠΥΡΚΑΛ σε πάρκο.

Η προσφυγή κατατέθηκε από 48 κατοίκους του δήμου και δύο φορέων, του πολιτιστικού οργανισμού «Ευπαλίνος» και του Φιλοζωικού Συλλόγου Εθελοντών Δήμου Δάφνης – Υμηττού. Οι προσφεύγοντες στρέφονται κατά της απόφασης του υπουργείου Περιβάλλοντος, με την οποία εγκρίθηκε το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο για τη δημιουργία κυβερνητικού πάρκου στην ΠΥΡΚΑΛ «κατόπιν αξιολόγησης της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του (ΣΜΠΕ)». Οπως τονίζεται στην προσφυγή, «οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του σχεδίου δεν αναφέρονται ούτε αξιολογούνται στη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, παρά μόνον παρατίθενται γενικού χαρακτήρα εντοπισμοί και αξιολογήσεις των επιπτώσεων χωρίς επιστημονική μεθοδολογία, αρκούμενη στη διατύπωση ενός απλού ερωτηματολογίου (σ.σ. από τους εργαζομένους, σχετικά με τον τρόπο που θα μετακινούνται καθημερινά στο κυβερνητικό πάρκο)».

Οπως υποστηρίζουν οι προ-σφεύγοντες, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων ανα-γνωρίζει ότι θα υπάρχει αυξημένος κυκλοφοριακός φόρτος στην ευρύτερη περιοχή της ΠΥΡΚΑΛ, χωρίς όμως να προσδιορίζει ποσοτικοποιημένα ποιος θα είναι αυτός. Περαιτέρω επισημαίνουν ότι η εκπόνηση κυκλοφοριακής μελέτης per se δεν αρκεί, καθώς αυτή εξετάζει τη διαχείριση της κυκλοφορίας, αλλά όχι τις επιπτώσεις από την εκπομπή ρύπων από τα οχήματα στο περιβάλλον και στην υγεία των κατοίκων της περιοχής. Η προσφυγή επίσης επισημαίνει ότι η ΣΜΠΕ δεν εξετάζει τρόπους μετριασμού των εκπομπών ρύπων όπως θα όφειλε βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Η προσφυγή θέτει ακόμη μια σειρά από περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως λ.χ. ότι δεν έχει εξεταστεί η επίπτωση της αύξησης της κυκλοφορίας στην προστατευόμενη (ως ενταγμένη στο δίκτυο Natura) περιοχή του όρους Υμηττού. Δεν θέτει, ωστόσο, πολεοδομικά ζητήματα, λ.χ. τη συμβατότητα του σχεδίου με το ρυθμιστικό της Αθήνας – Αττικής.

Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Αθηναίων, παρά την εκπεφρασμένη αντίδραση όλων των δημοτικών παρατάξεων, τελικά δεν προσέφυγε κατά του σχεδίου. Για την ίδια υπόθεση, αλλά από εντελώς διαφορετικό πρίσμα έχει κατατεθεί ακόμα μία προσφυγή: από το σωματείο εργαζομένων στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (που είναι ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου) κατά της απόφασης απαλλοτρίωσης του χώρου από το Δημόσιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή