Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: Τελευταίες νίκες πριν από την εισβολή των ναζί

Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: Τελευταίες νίκες πριν από την εισβολή των ναζί

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην άνοιξη του 1941, οι ραγδαίες εξελίξεις στο μέτωπο του ελληνοϊταλικού πολέμου έφερναν καθημερινές ειδήσεις στα μετόπισθεν της χώρας και στην «Καθημερινή». Ξεκινώντας από τους θριάμβους: «Το υποβρύχιον “Τρίτων”, υπό κυβερνήτην τον πλωτάρχην Γ. Ζέππον, περί ώραν 10.30΄ της Κυριακής 23 Μαρτίου συνήντησεν ισχυρώς προστατευομένην εχθρικήν νηοπομπήν παρά τας αλβανικάς ακτάς εντός της Αδριατικής. Δι’ εξαιρετικώς ψυχραίμου επιθέσεως το υποβρύχιον επέτυχε την καταστροφήν του μεταγωγικού “Carnia” τόννων 5.451 της εταιρείας “Λόϋδ Τριεστίνο” εμφόρτου και σοβαράν βλάβην ετέρου μικροτέρου».

Και συνεχίζοντας με τα κείμενα που απέτιαν φόρο τιμής: «Χθες την μεσημβρίαν εγένετο μετά πάσης επισημότητος η τελετή των αποκαλυπτηρίων της προ του παλαιού κτιρίου του υπουργείου των Στρατιωτικών εντειχισθείσης πινακίδος της Λεωφόρου Φραγκλίνου Ρούζβελτ (πρώην λεωφόρου Ακαδημίας)».

Σημείωνε ο δήμαρχος Αθηναίων Αμβρόσιος Πλυτάς: «Εις στιγμάς αι οποίαι κρίνουν την τύχην του παγκοσμίου πολιτισμού, ο τετιμημένος ηγέτης της εκείθεν του Ατλαντικού Μεγάλης Συμπολιτείας, έθεσεν αδιστάκτως εαυτόν και την ακατάλυτον δύναμιν της μεγάλης πατρίδος του παρά το πλευρόν εκείνων, οι οποίοι προμαχούν του πολιτισμού και της ελευθερίας. Η Ελλάς μεταξύ των τελευταίων αυτών, μικρά εις δύναμιν, μεγάλη εις την απόφασίν της, εύρεν από της ιστορικής εκείνης ημέρας, καθ’ ην ο Πρόεδρος Ρούζβελτ ήναψε τον φάρον της ελπίδος, ότι δεν απέμειναν μόνοι εκείνοι οι οποίοι ύψωσαν ένοπλον την άρνησίν των κατά της απειλής του σκότους και της βαρβαρότητος».

Την ίδια ώρα μεταδίδεται η είδηση για τις εξελίξειςστη Γιουγκοσλαβία, όπου μετά την υπογραφή Τριμερούς Συμφώνου με το οποίο η κυβέρνηση Τσέφτκοβιτς συμμαχούσε με τις δυνάμεις του Αξονα, ομάδα φιλοδυτικών Σέρβων στρατιωτικών οργάνωσε πραξικόπημα, απομάκρυνε τον πρίγκιπα Παύλο –αντιβασιλιά τότε– και την κυβέρνησή του και δημιούργησε κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό τον 17χρονο βασιλιά Πέτρο Β΄ και τον στρατηγό Ντούσαν Σίμοβιτς. «Ο Βασιλεύς Πέτρος έδωσε χθες τον νενομισμένον όρκον, ενώ ο λαός ενθουσιών επευφήμει τον νέον μονάρχην του».

Την επομένη, η εφημερίδα δημοσίευε μια επιστολή του Νικηφόρου Βρεττάκου από το μέτωπο, που απευθυνόταν στον διευθυντή της «Καθημερινής» Γ. Α. Βλάχο, η οποία, σύμφωνα με το σχόλιό του, «εκπροσωπεί εις κάθε γραμμήν της το ηθικόν μεγαλείον του επικού αυτού Στρατού των γενναίων»…

Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: Τελευταίες νίκες πριν από την εισβολή των ναζί-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή