Επίσκεψη Μητσοτάκη στη Θεσσαλία: Ενα νέο χωριό για τους κατοίκους της Μεταμόρφωσης

Επίσκεψη Μητσοτάκη στη Θεσσαλία: Ενα νέο χωριό για τους κατοίκους της Μεταμόρφωσης

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν προτίθεται να απαλλοτριώσει περιουσίες

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε τον οικισμό της Μεταμόρφωσης, στην περιοχή της Καρδίτσας, που είχε πληγεί ιδιαίτερα από την κακοκαιρία «Daniel».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε με κατοίκους και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και το θέμα της μετεγκατάστασης του οικισμού της Μεταμόρφωσης σε νέα, πρότυπη κοινότητα, που θα κατασκευαστεί σε υψηλότερο σημείο, ύστερα από σχετική απόφαση σε τοπικό επίπεδο.

Στη συζήτηση εξετάστηκαν επίσης τα ευρύτερα προβλήματα που προκλήθηκαν από την πλημμύρα και το χρονοδιάγραμμα της αποκατάστασης.

«Στα πλαίσια της περιοδείας μου στη Θεσσαλία, θεώρησα υποχρέωσή μου να βρεθώ σήμερα στην τραυματισμένη Μεταμόρφωση και να συζητήσω με τους κατοίκους το μέλλον του χωριού τους. Και τους μετέφερα τη βούληση της κυβέρνησης, εφόσον και οι ίδιοι το επιθυμούν και φαίνεται να το έχουν αποφασίσει με δημοκρατικές διαδικασίες, να δεσμευθούμε να φτιάξουμε μία καινούργια Μεταμόρφωση σε μία έκταση η οποία έχει ήδη εντοπιστεί και άμεσα θα μελετηθεί η καταλληλότητά της», δήλωσε ο πρωθυπουργός. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η διαδικασία μπορεί να προχωρήσει πολύ γρήγορα και να δοθεί «οριστική λύση μετεγκατάστασης ενός χωριού που δεν πλημμυρίζει για πρώτη φορά και θα βρίσκεται μονίμως στο “μάτι του κυκλώνα” μιας κλιματικής κρίσης, η οποία ενδεχομένως να γίνεται ολοένα και χειρότερη».

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους κατοίκους του χωριού ότι η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν προτίθεται να απαλλοτριώσει περιουσίες. «Ταυτόχρονα όμως εξήγησα ότι τα σπίτια αυτά τα οποία μπορούν ενδεχομένως να χρησιμοποιούνται το καλοκαίρι, προφανώς δεν μπορούν να τύχουν της ίδιας φροντίδας και της ίδιας προστασίας που θα τύχει η νέα Μεταμόρφωση, ένας οικισμός δηλαδή ο οποίος θα κατοικείται όλο τον χρόνο».

Εξέφρασε την ελπίδα και οι κάτοικοι του Βλοχού να πάρουν μία αντίστοιχη απόφαση. «Δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα ως κυβέρνηση αν δεν εξασφαλιστεί η ομόθυμη επιθυμία των κατοίκων να προχωρήσουμε σε αυτή την κίνηση» υπογράμμισε.

Επισήμανε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει τη δημιουργία του Φορέα Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας ενώ προχωρούν και οι καταβολές όλων των σχετικών αποζημιώσεων. «Ξέρω ότι υπάρχουν και καθυστερήσεις, ξέρω ότι υπάρχουν και παράπονα, αλλά θέλω να αντιληφθούν όλοι ότι είναι μια εξαιρετικά περίπλοκη διαδικασία».

Αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν λάβει ήδη αποζημιώσεις, σημείωσε ο πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας πως η στήριξη θα συνεχιστεί.

«Θα εξακολουθούμε να είμαστε κοντά στη Θεσσαλία, θα δουλέψουμε με τις νέες δημοτικές και περιφερειακές αρχές σε αγαστή συνεργασία, ώστε ο τόπος όχι απλά να ορθοποδήσει, αλλά να ξαναφτιάξουμε και τις υποδομές που καταστράφηκαν και να τις φτιάξουμε καλύτερες».

«Οπως πολύ καλύτερη και πολύ πιο σύγχρονη θα είναι η νέα Μεταμόρφωση, και με τη στήριξη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, που θα αναλάβει την ευγενική χορηγία της κατασκευής των σπιτιών. Οπως και η νέα Μεταμόρφωση, λοιπόν, θα είναι καλύτερη από την παλιά, το ίδιο θα ισχύσει και για ολόκληρη τη Θεσσαλία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή