Άρθρο Μυρτώς Ξανθοπούλου στην «Κ»: Από την οργή στην πράξη

Άρθρο Μυρτώς Ξανθοπούλου στην «Κ»: Από την οργή στην πράξη

Το περιστατικό κακοποίησης στην Αράχωβα αποτελεί την κορυφή ενός μεγάλου παγόβουνου. Την αναμενόμενη κοινωνική εξαγρίωση και το σοκ ακολούθησε σωρεία συνθημάτων ακραίου συναισθηματισμού, ακόμη και εκκλήσεις για αυτοδικία χωρίς, δυστυχώς, καμία συζήτηση ουσίας

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το περιστατικό κακοποίησης στην Αράχωβα αποτελεί την κορυφή ενός μεγάλου παγόβουνου. Την αναμενόμενη κοινωνική εξαγρίωση και το σοκ ακολούθησε σωρεία συνθημάτων ακραίου συναισθηματισμού, ακόμη και εκκλήσεις για αυτοδικία χωρίς, δυστυχώς, καμία συζήτηση ουσίας. Ομως όλοι οι φιλόζωοι εθελοντές, που γινόμαστε μάρτυρες της πραγματικότητας στο πεδίο καθημερινά, σοκαριστήκαμε με το περιστατικό, αλλά δεν σοκαριστήκαμε καθόλου που συνέβη. Αυτό τι μας λέει;

Η πραγματικότητα είναι πως στη χώρα μας επικρατεί η γενικευμένη κουλτούρα, στην Πολιτεία αλλά και στην κοινωνία, αδιαφορίας απέναντι στα ζώα, στην ευζωία και στα δικαιώματά τους. Τα αδέσποτα αυξάνονται δραματικά και μετρούνται σε εκατομμύρια, ενώ οι δήμοι με πρόγραμμα (έστω) στειρώσεων στα δάχτυλα του ενός χεριού, παρά το γεγονός πως το κράτος διαθέτει 83 εκατ. ευρώ για τον σκοπό αυτό. Τα ζώα «εργασίας» (κυνηγόσκυλα και τσοπανόσκυλα) ζουν κατά κανόνα σε άθλιες συνθήκες. Τα δημοτικά κυνοκομεία είναι κολαστήρια. Οι ιδιοκτήτες συχνά καταπατούν ακόμη και βασικούς κανόνες προστασίας και ευζωίας. Ο σωστός νόμος 4830/2021, που ψηφίστηκε πριν από δύο χρόνια και υπερασπίστηκε σύσσωμη η φιλοζωική κοινότητα, δεν τηρείται. Η πρόσφατη σχετική έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία δυστυχώς δεν έγινε είδηση, είναι κόλαφος.

Τα περιστατικά βασανισμού και θανάτων ζώων είναι καθημερινά και δεν είναι μόνο η Αράχωβα: είναι τα Φιλιατρά, ο Βόλος, τα Βίλια, η Κρήτη, η Λήμνος, η Λάρισα, η Ξάνθη, η Σαπιέντζα – όλη η Ελλάδα. Μόνο από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο φέτος έγιναν 1.240 καταγγελίες κακοποίησης στην αστυνομία. Στον Δήμο Αράχωβας έχουμε ως σωματείο προσπαθήσει, μάταια, να στηρίξουμε την τοπική αυτοδιοίκηση για να υλοποιηθεί πρόγραμμα για τα ζώα όπως ορίζει ο νόμος. Η κατάσταση των αδέσποτων ζώων και των ζώων «εργασίας» σε έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της χώρας είναι δραματική και έχουμε περιθάλψει πολλά ζώα από εκεί.

Το κράτος οφείλει άμεσα, συνολικά και χωρίς καθυστέρηση να εφαρμόσει τον νόμο. Κάθε πολίτης, είτε είναι φιλόζωος είτε όχι, οφείλει να γνωρίζει πως έχει ευθύνη να προστατεύει τα ζώα και να καταγγέλλει κάθε κακοποίηση ή παραμέληση στην οποία γίνεται μάρτυρας.

Απέναντι στο τέρας, θωρακίζεις το σύστημα.

*Η κ. Μυρτώ Ξανθοπούλου είναι σύμβουλος Στρατηγικής της Κοινωνίας των Πολιτών και εθελόντρια στο Σωματείο Περίθαλψης και Προστασίας Αδέσποτων Ζώων Stray.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή