Μέτρα για την οπαδική βία: Το κρίσιμο ραντεβού στον Αρειο Πάγο και οι φάκελοι που ξανανοίγουν

Μέτρα για την οπαδική βία: Το κρίσιμο ραντεβού στον Αρειο Πάγο και οι φάκελοι που ξανανοίγουν

Το αυστηρό σχέδιο κατά της βίας περιλαμβάνει μέτρα που παραπέμπουν στις «δρακόντειες» παρεμβάσεις που είχαν γίνει στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της Χρυσής Αυγής

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυστηρό σχέδιο κατά της οπαδικής βίας ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, δηλώνοντας αποφασισμένη να καταστείλει τα παραβατικά φαινόμενα, θέτοντας ως στόχο τη «μέγιστη δυνατή διασφάλιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας», όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. 

Ποινική αναβάθμιση ερευνών

Την Τρίτη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης θα επισκεφθούν την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη και θα ζητήσουν εκ μέρους της κυβέρνησης την ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς, με σκοπό την αναζήτηση φυσικών και ηθικών αυτουργών όλων των εγκλημάτων που έχουν τελεστεί και την αναζήτηση ύπαρξης εγκληματικών οργανώσεων στον χώρο

Ματς κεκλεισμένων των θυρών και έλεγχοι στις ΠΑΕ

Ολοι οι αγώνες της Σούπερ Λιγκ 1 θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών για τους επόμενους δύο μήνες, μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου 2024. Το μέτρο θα ισχύσει και για τους εντός έδρας αγώνες των ομάδων της Σούπερ Λιγκ 2, οι οποίες ανήκουν στις αντίστοιχες ΠΑΕ της πρώτης επαγγελματικής κατηγορίας.   

Πριν τα μέσα Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση διαμηνύει πως θα εξετάσει κατά πόσο οι ΠΑΕ έχουν εγκαταστήσει στα γήπεδα κάμερες υψηλής ευκρίνειας και σύστημα ηλεκτρονικής εισόδου φιλάθλων με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας.

Και στα ευρωπαϊκά παιχνίδια

Το μέτρο θα μπορεί να επεκταθεί κατά περίπτωση και σε εντός έδρας ευρωπαϊκούς αγώνες των ελληνικών ομάδων για λόγους προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Κυρώσεις στις ομάδες

Μέσα στην ίδια περίοδο ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού θα ανακοινώσει μια σειρά από διοικητικά μέτρα, μεταξύ των οποίων αυτόματες κυρώσεις κατά των ομάδων σε περιπτώσεις επεισοδίων, πέραν όσων προβλέπονται στην αθλητική δικαιοσύνη. 

Στα μέσα Φεβρουαρίου οι αρχές θα επανεξετάσουν την κατάσταση και την εφαρμογή των μέτρων. «Σε περίπτωση που δεν τηρηθούν απολύτως οι νόμιμες προϋποθέσεις ασφαλούς διεξαγωγής των αγώνων ποδοσφαίρου» το μέτρο θα παραταθεί. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογραμμίζει πως η ελληνική Δικαιοσύνη θα διερευνήσει σε ποια έκταση δρουν στον ευρύτερο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού συμμορίες ή εγκληματικές οργανώσεις. «Ποιοι χρηματοδοτούν, ενθαρρύνουν ή υποθάλπουν αυτή την εγκληματική δραστηριότητα. Αν υπάρχουν κάποιοι που με τα όσα υποστηρίζουν δημόσια διαπράττουν αδικήματα διέγερσης σε παράνομες πράξεις». 

«Είναι επιτακτική ανάγκη να μπει ένα τέλος στην εγκληματική δράση οργανωμένων στρατών, οι οποίοι κατά καιρούς “ανακαλύπτουν” το βόλεϊ ή το χάντμπολ, μολύνοντας ακόμα και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό», σημείωσε ο Παύλος Μαρινάκης, τονίζοντας πως οι ανωτέρω αποφάσεις τελούν σε γνώση και συμφωνία της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου. 

Η κυβέρνηση διαμηνύει πως, αν κριθεί απαραίτητο, θα εφαρμοστούν ακόμα πιο σκληρά μέτρα, χωρίς δισταγμό. 

«Οσο δύσκολη κι αν είναι η καταπολέμηση της λεγόμενης οπαδικής βίας, εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και τον αγώνα για να νικήσουμε σε αυτήν τη μάχη. Οσο ψηλά κι αν βρίσκονται αυτοί που την υποκινούν ή έστω την ανέχονται», υπογράμμισε, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT