Βρούτσης: «Κάμερες και ταυτοπροσωπία σε όλα τα γήπεδα»

Βρούτσης: «Κάμερες και ταυτοπροσωπία σε όλα τα γήπεδα»

Για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς σε σχέση με την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων, μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς σε σχέση με την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων, μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης.

Με αφορμή τα επεισόδια στον αγώνα βόλεϊ της περασμένης εβδομάδας και τον σοβαρό τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού, ο κ. Βρούτσης τόνισε πως «η καρδιά, το μυαλό και η ψυχή μας είναι κοντά στον αστυνομικό, το θύμα αυτής της εγκληματικής ενέργειας, και στην οικογένειά του». Πρόσθεσε δε πως στόχος της κυβέρνησης είναι «να αξιοποιήσουμε όλα τα όπλα για την εξιχνίαση της υπόθεσης».

Αναφερόμενος στην συνάντηση που είχε, από κοινού με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τη λίστα με τα 200 ονόματα χούλιγκαν την οποία προσκόμισαν, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού τόνισε ότι πρόκειται «για άτομα με έντονη παραβατική συμπεριφορά και παραβατική ποινική συμπεριφορά».

«Δώσαμε στοιχεία στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με τοξικά και απαράδεκτα δημοσιεύματα είτε εφημερίδων είτε δηλώσεων λεσχών, με πράγματα τα οποία έχουν συμβεί στο παρελθόν, εναντίον διαιτητών, εναντίον δημοσιογράφων, με δηλώσεις οι οποίες είναι εμπρηστικές και ουσιαστικά παρακινούν για εγκληματικές ενέργειες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εχουμε να κάνουμε με εγκληματικά στοιχεία και όχι με αγνούς φιλάθλους, όπως θέλουν να παρουσιάζονται, όχι με ανθρώπους που αγαπάνε την ομάδα τους. Μάλλον, χρησιμοποιούν ως επικάλυψη και ως άλλοθι την αθλητική ομάδα κάθε φορά», πρόσθεσε.

«Ολοι θα είναι κάτω από το φως της κάμερας»

Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση έπρεπε να έχει κινηθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα, ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε στα μέτρα που είχαν παρθεί ύστερα από παλαιότερα περιστατικά αθλητικής βίας. «Κάθε φορά γίνεται μια καινούρια αρχή. Με τη δολοφονία του Αλκη, με τη δολοφονία του φιλάθλου της ΑΕΚ έξω από το γήπεδο, πάρθηκαν μέτρα και τώρα είμαστε στο τέλος της διαδικασίας. Από τον Αύγουστο που ανέλαβα, έχω δρομολογήσει μια σειρά από διαδικασίες οι οποίες θα εξελιχθούν με νομοθετική πρωτοβουλία στο αμέσως επόμενο διάστημα. Είναι κάτι το οποίο έχει σχεδιασθεί, θα αποτυπωθεί σε κείμενο νόμου με συγκεκριμένες δράσεις».

Απαντώντας για το περίγραμμα των προωθούμενων δράσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού έκανε λόγο για όσα έχουν συμβεί μέχρι στιγμής, τονίζοντας πως «έχουμε το πιο αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο εναντίον παραβατικών συμπεριφορών στον αθλητισμό, με ιδιώνυμο το οποίο ισχύει. Δεν υπάρχει πιο αυστηρό στην Ευρώπη».

«Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έκανε δεκάδες εφόδους σε λέσχες, βρήκε πάρα πολλά στοιχεία, τα συγκέντρωσε. Υπήρχαν πρόσωπα τα οποία συνελήφθησαν. Υπήρχαν όμως και κενά. Παραδείγματος χάρη, τα κενά είναι ότι δεν διέθεταν τα γήπεδα την απαιτούμενη ηλεκτρονική εποπτεία, δηλαδή τις ονομαζόμενες κάμερες», συμπλήρωσε.

Υπογράμμισε δε πως «θα μπει ηλεκτρονική εποπτεία σε όλα τα γήπεδα με τρόπο που δεν είχε γίνει ποτέ στο παρελθόν. Από την ψήφιση του νόμου και μετά και μέχρι την εγκατάσταση των καμερών τίποτα πλέον δεν θα είναι ίδιο. Ολοι ξέραν ότι δεν λειτουργούν οι κάμερες και κρυβόντουσαν. Τώρα πλέον όλοι θα είναι κάτω από το φως της κάμερας».

Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα της τοποθέτησης των καμερών, ο κ. Βρούτσης είπε πως ακόμα δεν μπορεί να μιλήσει συγκεκριμένα, ωστόσο, όπως είπε, το περιθώριο για την επαναξιολόγηση του αποκλεισμού από τα γήπεδα ποδοσφαίρου που έχει αποφασίσει η Πολιτεία ολοκληρώνεται στις 12 Φεβρουαρίου.

«Θέλουμε να μπουν παντού ηλεκτρονικές κάμερες σύγχρονης τεχνολογίας, οι οποίες θα λύσουν το πρόβλημα και αυτό θα γίνει. Τα κείμενα του νόμου έρχονται στη Βουλή και θα υλοποιηθούν μέσα στον χρόνο που πρέπει», ανέφερε.

«Η παραβατικότητα έχει μήτρα μέσα στο γήπεδο»

Σχολιάζοντας τα φαινόμενα αθλητικής βίας εκτός γηπέδων, είπε πως μέσα από διαδοχικές κυβερνήσεις «η εικόνα μέσα στα γήπεδα βελτιώθηκε και μειώθηκε η παραβατικότητα. Μεταφέρθηκε όμως εκτός γηπέδων και αυτό είναι μια πραγματικότητα».

«Η παραβατικότητα έχει μήτρα μέσα στο γήπεδο. Γεννιέται και υποθάλπεται, ενθαρρύνεται μέσα στο γήπεδο, καλλιεργείται μέσα στο γήπεδο με συμπεριφορές, με ομαδοποίηση, με στρατολόγηση και στη συνέχεια βγαίνουν από το γήπεδο και γίνονται βίαιες ενέργειες», είπε.

Εξηγώντας την απόφαση για εφαρμογή του αποκλεισμού των φιλάθλων στα γήπεδα ποδοσφαίρου, σημείωσε πως «το ποδόσφαιρο είναι μια χαρά, το πρόβλημα είναι εκείνοι που χρησιμοποιούν το ποδόσφαιρο».

«Να κάνουμε μια ακτινογραφία. Θα περάσουμε από screening καθέναν που μπαίνει στο γήπεδο. Οι κάμερες που λέγαμε ότι υπάρχουν δεν υπήρχαν. Τώρα υπάρχει και ένα άλλο κενό. Η ταυτοπροσωπία εισιτηρίου και προσώπου που μπαίνει στα γήπεδα. Είναι εκκρεμότητα δέκα ετών. Ναι, υπήρχε πρόβλημα. Υπήρχε αβελτηρία εκ μέρους του πολιτικού συστήματος τα προηγούμενα χρόνια, όμως τώρα θα λυθεί», ανέφερε.

Τέλος, αναφορικά με το ζήτημα της παρουσίας της ΕΛ.ΑΣ. στα γήπεδα, ο κ. Βρούτσης τόνισε πως «πάντα πρέπει να υπάρχει αστυνομία στο γήπεδο. Οταν έχεις συγκέντρωση κόσμου 30.000-40.000, είναι αυτονόητο ότι πρέπει να υπάρχουν και οι αστυνομικές αρχές. Δεν είναι μόνο η βία. Μπορεί να συμβεί ένα γεγονός, ένα επεισόδιο. Πάντα πρέπει η αστυνομία να είναι εκεί».

«Θα υπάρχουν και ευθύνες των ΠΑΕ και των αθλητικών σωματείων και συλλόγων, μέσα από κείμενα νόμου, τα οποία θα παρουσιαστούν πολύ σύντομα στη Βουλή, με τα οποία πλέον η ευθύνη θα πηγαίνει και προς την πλευρά εκείνη, αλλά η Αστυνομία είναι εκείνη η οποία διασφαλίζει το κράτος δικαίου», ανέφερε καταληκτικά.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή