Τον Απρίλιο του 1941, λίγες ημέρες μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος στη Γιουγκοσλαβία που έφερε στην εξουσία τον 17χρονο βασιλιά Πέτρο Β΄ και τον στρατηγό Ντούσαν Σίμοβιτς, η «Καθημερινή» δημοσίευε συνεντεύξεις με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών της γειτονικής χώρας.
Γράφει ο απεσταλμένος της «Καθημερινής» Σπύρος Μελάς για τη συνάντησή του με τον στρατηγό Σίμοβιτς: «Του είπα, μόλις τον αντίκρυσα, ότι ο γιουγκοσλαυϊκός λαός και η ιστορία του θα γράψουν την γενναιόφρονα πράξιν εις χρυσάς δέλτους, και όχι μόνον ο γιουγκοσλαυϊκός λαός αλλά και όλος ο δυναστευόμενος ευρωπαϊκός κόσμος.
Με την στάσιν του απέδωσε την ψυχήν εις ένα έθνος ελεύθερον και επύκνωσε την παράταξιν των λαών οι οποίοι αγωνίζονται διά να επιβάλλουν αντί της ωμής βίας τον σεβασμόν εις τα ανθρώπινα δικαιώματα.
“Με συγκινούν”, είπεν, “οι λόγοι σας αλλά δεν έκαμα παρά μόνον το καθήκον μου όπως συνηθίζω να το κάμνω πάντοτε. […]
Αλλά, ως τίμιος στρατιώτης πρέπει να ομολογήσω ότι τον δρόμον διά την στάσιν που τηρούμεν μας τον έδειξεν η ηρωική Ελλάς”».
Την επόμενη ημέρα, ο υπουργός Εξωτερικών Μόμτσιλο Νίντσιτς δήλωνε στην εφημερίδα: «Πρέπει πρώτα να σας συγχαρώ, διά τον πρωτοφανή ηρωισμόν του στρατού σας, ο οποίος όχι μόνον έπραξε το καθήκον του αλλ’ υπερέβη ό,τι και οι πλέον ενθουσιώδεις φίλοι της Ελλάδος ηδύναντο ν’ αναμένουν.
Οσον αφορά εμέ, οφείλω να σας βεβαιώσω ότι έπραξα και πράττω παν ό,τι είναι δυνατόν διά ν’ απομακρύνω από την χώραν μας την θύελλαν του πολέμου.
Η κυβέρνησις απεδέχθη την υπογραφείσαν συμφωνίαν και ευρίσκετο εις συνομιλίας διά την διευκρίνισιν των σημείων τα οποία έθιγον την εθνικήν μας τιμήν και τα κυριαρχικά δικαιώματα του γιουγκοσλαυϊκού κράτους.
Αι συνομιλίαι, όμως, αυταί, αι οποίαι δεν είχον άλλον σκοπόν παρά να διευκρινίσουν την στάσιν μας, ότι με άλλους λόγους καμμία εχθρότης προς κανένα δεν προσδιώριζε την στάσιν μας, παρά μόνον η άμυνα της εθνικής μας οντότητος, διεκόπησαν».
Στην πραγματικότητα, μόλις δύο ημέρες αργότερα, τόσο η Γιουγκοσλαβία όσο και η Ελλάδα θα βρίσκονταν αντιμέτωπες με την κλιμάκωση του πολέμου, καλούμενες να αντιταχθούν στη γερμανική επίθεση.