Εταιρείες-«μαϊμού», φοροαπάτες και ντόλτσε βίτα
εταιρείες-μαϊμού-φοροαπάτες-και-ντ-562782856

Εταιρείες-«μαϊμού», φοροαπάτες και ντόλτσε βίτα

Γνωστοί στο οικοσύστημα του εγχώριου lifestyle, επιδεικνύοντας τα ακριβά γούστα τους στα social media, ήταν οι δύο εκ των επικεφαλής της εγκληματικής οργάνωσης που αποκόμισε εκατομμύρια ευρώ, στήνοντας εικονικές εταιρείες. Οι συνομιλίες των μελών και το modus operandi

Newsroom
Ακούστε το άρθρο

Γνωστοί στο οικοσύστημα του εγχώριου lifestyle, επιδεικνύοντας τα ακριβά γούστα τους στα social media, ήταν δύο εκ των επικεφαλής της εγκληματικής οργάνωσης που αποκόμισε εκατομμύρια ευρώ, στήνοντας «μαϊμού» εταιρείες.

Η δράση της οργάνωσης φέρεται να ξεκίνησε το 2018. Ανοιγαν εταιρείες τεχνολογίας, δήλωναν πλασματικές συναλλαγές, εισέπρατταν, παράνομα, επιστροφές ΦΠΑ και επιστρεπτέες προκαταβολές και, μέσα από ένα πλέγμα τραπεζικών κινήσεων, κατάφεραν να συγκεντρώσουν εκατομμύρια ευρώ.

Η εγκληματική οργάνωση εξαρθρώθηκε τη Δεύτερα, μετά από μεγάλη επιχείρηση της Οικονομικής Αστυνομίας, κατά την οποία συνελήφθησαν 11 άτομα, εκ των οποίων τα δέκα ήταν μέλη της σπείρας – τρεις εξ αυτών φέρεται να διαδραμάτιζαν αρχηγικό ρόλο.

Ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» της σπείρας είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον ελληνικών μέσων, όταν είχε παντρευτεί πρώην Σταρ Ελλάς. Το ζεύγος απασχολούσε τακτικά έντυπα και ιστοσελίδες lifestyle. Ο σύζυγος εμφανιζόταν να κάνει πανάκριβα δώρα στη σύζυγό του, ενώ φέρεται να έμενε σε υπερπολυτελή οικία στα νότια προάστια και πάντα οδηγούσε αυτοκίνητα αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ.

Ενας ακόμα εκ των συλληφθέντων είχε απασχολήσει τα ΜΜΕ λόγω της σχέσης του με τραγουδίστρια. Ο εν λόγω φέρεται να είχε στο όνομά του εμπλεκόμενη με το κύκλωμα εταιρεία, ενώ κάποιες κάρτες «αχυράνθρωπων» είχαν δηλωθεί σε διεύθυνση που αντιστοιχεί σε αυτή του σπιτιού του.

Τι άκουσε ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ.

Τηλεφωνικές συνομιλίες που αποκάλυψαν τον τρόπο δράσης των μελών της εγκληματικής οργάνωσης που εμπλέκεται σε απάτη ύψους 15.000.000 ευρώ, έφερε στο φως η «Κ». Το ύψος της φοροαποφυγής υπολογίζεται στα 70 εκατομμύρια ευρώ.

Στις 23 Μαΐου 2023, σε μία από τις συνομιλίες του, ο 51χρονος, φερόμενος ως εγκέφαλος της συμμορίας, μιλώντας με μία γυναίκα, έκανε λόγο για «13 εταιρείες» και «χρήματα με δεσμεύσεις».

«Θυμάσαι τους λογαριασμούς, εκεί υπήρχαν κάποια χρήματα τα οποία είχαν δεσμεύσεις. Μπράβο, εγώ τώρα (…) επειδή έχουμε μία τέτοια που θα τις βγάλουν τις δεσμεύσεις. Θέλω όμως για να μη τους στείλω άλλα αντί άλλων να σου στείλω ένα EXCEL με τους λογαριασμούς. Να δούμε, είναι 13 εταιρείες. Να δούμε σε ποιες εταιρείες υπάρχουν λεφτά οπότε μην τους βάλω να ασχοληθούν με κάποια που δεν έχει λεφτά μέσα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Και συνεχίζει: «Μετά ναι, εμείς θα κάνουμε το WINBANK, μετά μόλις απελευθερώνεται ο λογαριασμός. Σου στέλνω εγώ το EXCEL τώρα, σε κάνα εικοσάλεπτο θα σε ξαναπάρω τηλέφωνο μόλις σου στείλω τη λίστα με τις εταιρείες και τους λογαριασμούς ή μπορεί να φέρνω και του τέτοιου από εκεί να κάνει κατευθείαν μεταφορά μέσα στην τράπεζα. Να συνεννοηθούμε να πηγαίνει σε δικό μας. Δηλαδή όλες έχουν δέσμευση. Και όλες έχουν από την εφορία. Δεν έχει νόημα, αν το κάνει για μία, το κάνει για όλες κατάλαβες;».

Σε άλλη συνομιλία, ο 51χρονος φαίνεται να επικοινωνεί με ένα πρόσωπο και ενδιαφέρεται για μία συγκεκριμένη εταιρεία που δραστηριοποιείται στο εμπόριο συσκευών κινητής τηλεφωνίας και το νεοσύστατο e-shop της. 

«Λοιπόν εμείς ανοίγουμε τώρα ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, να συνδέεται με το e-shop που έχουμε, με τη σελίδα που φτιάχνουμε».  

Λίγες ημέρες αργότερα, στέλνει μήνυμα στο ίδιο πρόσωπο λέγοντάς του ότι δεν μπορεί να πραγματοποιήσει απομακρυσμένες συναλλαγές η ιστοσελίδα της εταιρείας.

Αφήνει κάποιες μέρες να περάσουν και στη συνέχεια επικοινωνεί ξανά μαζί του, ελέγχοντας την κατάσταση λειτουργίας του καταστήματος, σχετικά με το POS, παρόλο που δεν προκύπτει εμφανώς έννομη συμμετοχή του σε εταιρεία.

Εταιρείες-«μαϊμού», φοροαπάτες και ντόλτσε βίτα-1

To modus operandi

Τα μέλη της οργάνωσης δήλωναν ως έδρα των εταιρειών, χώρους στους οποίους δεν εμφανίζονταν ποτέ και δεν υπήρχε εμπορική δραστηριότητα. Η οργάνωση χρησιμοποιούσε «αχυράνθρωπους» ή στοιχεία φυσικών προσώπων ως διαχειριστές ή εκπροσώπους των εταιρειών. Μέσω των στοιχείων αυτών, απέδιδαν ΑΦΜ και αποκτούσαν κωδικούς taxisnet.

Επειτα καταχωρούσαν τα στοιχεία στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο και δήλωναν σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες δήθεν μισθώσεις επαγγελματικών χώρων-εδρών των εταιρειών. Υπέβαλλαν επίσης φορολογικές δηλώσεις και αιτούνταν χορήγηση ενισχύσεων για επιστρεπτέα προκαταβολή. Ετσι, προχωρούσαν σε άνοιγμα εταιρικών τραπεζικών λογαριασμών που συνδέονταν με κάρτες και εξέδιδαν κωδικούς e-banking.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα σπίτια και τις επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 54.186 ευρώ, πιστόλια, καραμπίνες και υπερπολυτελή οχήματα.

Με έφεση στην… τεχνολογία

Ο τρόπος δράσης της οργάνωσης περιγράφεται στα έγγραφα που συντάχθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ., στα οποία σημειώνεται πως τα μέλη της οργάνωσης είχαν έφεση στην τεχνολογία. Όπως αναφέρεται: «Για την υλοποίηση του σκοπού συγκρότησης, τα μέλη της οργάνωσης φέρεται ότι συνέστησαν, διαδοχικά, εταιρείες με δραστηριότητες, κατά περίπτωση, το “Λιανικό Εμπόριο Συσκευών Κινητής Τηλεφωνίας και Εξαρτημάτων”, “Χονδρικό Εμπόριο Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Περιφερειακού Εξοπλισμού Υπολογιστών και Λογισμικού, Χονδρικό Εμπόριο Συσκευών Κινητής Τηλεφωνίας και Ανταλλακτικών τους”, “Εμπορικοί Αντιπρόσωποι Η/Υ, Υπηρεσίες Εμπόριο Ηλεκτρονικών Ειδών”, “Αγορά Χρόνου Ομιλίας”, στις οποίες ως εκπρόσωποι διαχειριστές δηλώνοντας κυρίως περιφερειακά μέλη».

«Διαχρονικά μετέβαλλαν τις μεθόδους δράσης για την επίτευξη των σκοπών τους ώστε να μην εντοπίζεται η σύνδεση των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων και η ανίχνευση του εύρους του εταιρικού σχηματισμού, εντάσσοντας σε αυτή νέα μέλη και ιδρύοντας νέες οντότητες, ενώ μέσα από ένα πλέγμα τραπεζικών κινήσεων και σε συνδυασμό με αναντιστοιχίες που εμφάνιζαν μεταξύ περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, σε σχέση με τις τραπεζικές πιστώσεις και χρεώσεις των τηρούμενων τραπεζικών λογαριασμών, καθιστούσαν δυσχερή τη διάκριση των πραγματικών εμπορικών συναλλαγών με τις εικονικές, και σε κάθε περίπτωση την αποφυγή αποκάλυψης στις ελεγκτικές και διωκτικές αρχές ότι πρόκειται για επιχειρήσεις, την πραγματική διαχείριση των οποίων είχαν από κοινού τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης».

Ως προς τη μέθοδο για την υλοποίηση των δράσεων, οι εταιρείες (shell-companies) που διαχειρίζονταν τα μέλη της οργάνωσης, εξέδωσαν εικονικά παραστατικά αξίας ΦΠΑ 16.000.423 ευρώ και έλαβαν εικονικά παραστατικά 13.545.119 ευρώ αντιστοίχως, για συναλλαγές στο εσωτερικό και για ενδοκοινοτικές παραδόσεις.

Πραγματοποιούσαν δε τις αντίστοιχες τραπεζικές καταβολές για την προσχηματική εξόφληση της αξίας των εικονικών τιμολογίων και υπέβαλλαν ψευδείς δηλώσεις ΦΠΑ.

«Με τη διαδικασία αυτή πέτυχαν να εισπράξουν 5.426.106 ευρώ. Επίσης, με σύσταση επιχειρήσεων κυρίως σε ανύπαρκτα πρόσωπα εισήγαγαν, σύμφωνα με τραπεζικά δεδομένα, από εταιρείες με έδρες σε χώρες Κ-Μ προϊόντα αξίας 70.000.000 ευρώ και με μεθοδεύσεις πέτυχαν να οικειοποιηθούν τον αναλογούντα ΦΠΑ αξίας 13.548.387 ευρώ».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT