Έρευνα ΚΕΦΙΜ: Υποχωρεί η ποιότητα της νομοθέτησης στην Ελλάδα

Έρευνα ΚΕΦΙΜ: Υποχωρεί η ποιότητα της νομοθέτησης στην Ελλάδα

Αρνητική είναι η φετινή προεκλογική χρονιά για την ποιότητα της νομοθέτησης σύμφωνα με τον Δείκτη Ποιότητας Νομοθέτησης του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών.

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά 4,74 μονάδες υποχώρησε το 2023 (Ιανουάριο μέχρι Απρίλιο) η ποιότητα της νομοθέτησης στη χώρα μας σε σχέση με πέρσι, σύμφωνα με τον Δείκτη Ποιότητας Νομοθέτησης του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών.

Αναλυτικότερα, η νομοθετική ποιότητα στην Ελλάδα το 2023 (Ιανουάριος-Απρίλιος) βαθμολογείται από τον Δείκτη με 45,66, τη στιγμή που η αντίστοιχη βαθμολογία για το 2022 ήταν 50,40, έναντι 49,05 το 2021.

Οι νόμοι ψηφίζονται με στόχο την ικανοποίηση της κοινής γνώμης και όχι την επίλυση πραγματικών προβλημάτων.

Σύμφωνα με το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι παραδοσιακά το διάστημα πριν τις εθνικές εκλογές η ποιότητα νομοθέτησης υποχωρεί. 

Στα θετικά της έρευνας συμπεριλαμβάνεται το γεγονός πως ο μέσος όρος των τροπολογιών ανά νόμο συνεχίζει να μειώνεται, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον μέσο όρο των τροπολογιών της τελευταίας στιγμής.

Την ίδια ώρα, όμως, το 82% των τροπολογιών που ψηφίστηκαν ανά νόμο το 2023 ήταν άσχετες με το κύριο αντικείμενο του νόμου.

Αδυναμία στην εφαρμογή των νόμων

Η μεγαλύτερη αδυναμία για φέτος εντοπίζεται στην εφαρμογή των νόμων (38,4/100) και συνδέεται, μεταξύ άλλων, με δύο βασικά χαρακτηριστικά της νομοθετικής διαδικασίας που είναι η επίσπευση της νομοθέτησης λόγω των επερχόμενων εκλογών και η συμβολική νομοθέτηση, κατά την οποία οι νόμοι ψηφίζονται με στόχο την ικανοποίηση της κοινής γνώμης και όχι την επίλυση πραγματικών προβλημάτων.

Ο καλύτερος και ο χειρότερος νόμος του 2023

Ο νόμος του 2023 με την υψηλότερη συνολική βαθμολογία στον Δείκτη (60,85 / 100) είναι ο 5038 «Κώδικας Μετανάστευσης», που κατατέθηκε στη Βουλή από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Μηταράκη, ενώ εκείνος με την χαμηλότερη στον Δείκτη (29,04 / 100) είναι ο 5039 «Μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων και των πληγέντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου 2023, συνταξιοδοτική διάταξη, ρυθμίσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας των συγκοινωνιών, διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης, παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό της τουριστικής νομοθεσίας και άλλες επείγουσες διατάξεις», που κατατέθηκε στη Βουλή από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνη Γεωργιάδη. 

Από το 2015 μέχρι τον Απρίλιο του 2023 εκδόθηκαν συνολικά πάνω 4.190 νομοθετήματα και 61.000 σελίδες νομοθέτησης.

Σύμφωνα με την έρευνα από το 2015 μέχρι τον Απρίλιο του 2023 έχουν εκδοθεί συνολικά πάνω 4.190 νομοθετήματα και 61.000 σελίδες νομοθέτησης, ενώ παρ΄όλο που η κοινοβουλευτική διαδικασία βελτιώνεται με μικρά αλλά σχετικά σταθερά βήματα, η εφαρμογή των νόμων χειροτερεύει, καθώς δεν ενεργοποιούνται οι εξουσιοδοτήσεις για Υπουργικές Αποφάσεις και Προεδρικά Διατάγματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή