Χαμηλές προσδοκίες για την αποτελεσματικότητα που θα έχει η διεξαγωγή αγώνων κεκλεισμένων των θυρών για δύο μήνες, απέναντι στο χρονίζον πρόβλημα της οπαδικής βίας, καταγράφει έρευνα της Prorata, με φόντο τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση μετά τα αιματηρά επεισόδια στου Ρέντη.
Σε ερώτηση για το κατά πόσο τα άδεια γήπεδα μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της βίας, το 44% εμφανίζεται βέβαιο πως το μέτρο δεν θα βοηθήσει, το 27% εκτιμά πως «μάλλον δεν θα βοηθήσει», και το 9% δηλώνει σίγουρο πως οι αγώνες κεκλεισμένων των θυρών θα έχουν απτά αποτελέσματα. Αναφορικά, δε, με τους λόγους που οι περισσότεροι Ελληνες δεν πηγαίνουν στο γήπεδο, η συχνότερη απάντηση είναι ο φόβος και η ανασφάλεια.
Σχετικά με το ποιος πρέπει να αναλάβει τη μεγαλύτερη ευθύνη για τον περιορισμό της οπαδικής βίας, το 51% απαντά πως το μεγαλύτερο μερίδιο αντιστοιχεί στους προέδρους των ομάδων, το 32% περιμένει τα περισσότερα από την κυβέρνηση, το 13% από την οικογένεια και το 2% από το σχολείο.
Το 66% απαντά πως δεν πηγαίνει στο γήπεδο και μόλις ένας στους τρεις δίνει ζωντανά το «παρών» σε αθλητικές αναμετρήσεις.
Αναφορικά με τους λόγους που δύο στους τρεις Ελληνες αποφεύγουν να παρακολουθήσουν αγώνες στο γήπεδο, το 44% απαντά πως αισθάνεται φόβο και ανασφάλεια, στο 30% δεν αρέσει να παρακολουθεί αθλητικά γεγονότα, το 9% αναφέρει ως αποτρεπτικό λόγο την απόσταση και το 7% την οικονομική του κατάσταση.
Στο σύνολο, το 76% απαντά πως παρακολουθεί τα αθλητικά γεγονότα από την τηλεόραση. Το 55% προτιμά το ποδόσφαιρο, το 31% το μπάσκετ και το 6% το τένις. Το 1% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι προτιμούν να παρακολουθούν βόλεϊ.