Πώς βαθμολογούν την Αθήνα οι ξένοι τουρίστες

Πώς βαθμολογούν την Αθήνα οι ξένοι τουρίστες

Αν και σε γενικές γραμμές ο βαθμός ικανοποίησης είναι από τους υψηλότερους σε σχέση με τις ανταγωνιστικές μεσογειακές πόλεις, ζητήματα ασφαλείας, καθαριότητας, υποδομών αλλά και τιμές «θολώνουν» την εικόνα

Σε πολλές και διαφορετικές «φυλές», με βάση τα διαφορετικά τους ενδιαφέροντα και όχι τις εθνικότητές τους, ανήκουν οι ξένοι επισκέπτες της πρωτεύουσας αλλά και της Αττικής εν γένει, διαμορφώνοντας μια ενδιαφέρουσα ανθρωπογεωγραφία η οποία ωστόσο διατυπώνει όχι μόνο την ικανοποίησή της για τη διαμονή της στην Αθήνα αλλά και κάποιες επιφυλάξεις.

Αν και σε γενικές γραμμές ο βαθμός ικανοποίησης είναι από τους υψηλότερους σε σχέση με τις ανταγωνιστικές μεσογειακές πόλεις, ζητήματα ασφαλείας, καθαριότητας, υποδομών αλλά και σχέσεις τιμής με προσφερόμενη αξία προκύπτουν ξεκάθαρα από την έρευνα ικανοποίησης που διενεργεί η Ενωση Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) κάθε χρόνο εδώ και δύο δεκαετίες.

Υπάρχουν ταξιδιώτες που έρχονται στην πρωτεύουσα αναζητώντας εμπειρίες από τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της, άλλοι που λατρεύουν τη θάλασσα, κάποιοι που βασική τους επιδίωξη είναι η γευσιγνωσία όπως και άλλοι που ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε ακίνητα.

Πολλοί έρχονται για τη νυχτερινή ζωή και άλλοι αποτελούν απλώς διερχόμενους ταξιδιώτες από το εξωτερικό προς άλλους ελληνικούς προορισμούς. Πολλοί πραγματοποιούν επαγγελματικά ταξίδια ενώ άλλοι βρίσκονται εδώ εξαιτίας θεατρικών εκδηλώσεων και άλλων καλλιτεχνικών γεγονότων.

Το 83% των επισκεπτών αναψυχής επισκέπτεται την Ακρόπολη ενώ ένα 56% επιλέγει την Αθήνα για τους αρχαιολογικούς χώρους της και το πολιτιστικό ενδιαφέρον που εμφανίζει. Υπάρχουν όμως και πολύ «φανατικοί» και συγκεκριμένα το 39% των επισκεπτών της πρωτεύουσας που δηλώνουν ότι επιλέγουν να κάνουν ταξίδια στην Αθήνα γιατί είναι ένας must see προορισμός.

Το 23% των επισκεπτών της Αθήνας πάει σε κάποια συναυλία ή μουσική εκδήλωση ή φεστιβάλ. Οι 3 στους 10 συμμετέχουν σε περιηγήσεις με λεωφορεία και οι 2 στους 10 σε οργανωμένους περιπάτους. Ο 1 στους 10 συμμετέχουν σε οργανωμένα tour αρχιτεκτονικής ενώ 2 στους 10 επισκέπτονται εμπορικά κέντρα.

Παραδόξως οι 4 στους 10 από όλους αυτούς δεν λαμβάνουν υπόψη θέματα βιωσιμότητας όταν σχεδιάζουν το ταξίδι τους ενώ άλλοι τρεις επιλέγουν εναλλακτικές που είναι φιλικές στο περιβάλλον μόνο εφόσον δεν επιβαρύνουν ή με κάποιον άλλο τρόπο δυσκολεύουν το ταξίδι τους.

Επιπλέον ενώ ο μέσος όρος της βαθμολογίας των εγκαταστάσεων των ξενοδοχείων βρίσκεται στο 8,8, η αντίστοιχη αξιολόγηση της σχέσης τιμής/ποιότητας βρίσκεται χαμηλότερα, στο 8,4. Περνώντας σε θέματα ασφαλείας η Αθήνα βαθμολογείται με 7,4 στα 10, ενώ η προσβασιμότητα με μόλις 6,6 στα 10.

Ακόμα χειρότερη είναι η βαθμολογία για τη δημόσια καθαριότητα που βρίσκεται στο 6,4. Η δε κατάσταση σε πλατείες και πεζοδρόμια βαθμολογείται με 6,9.

Στον αντίποδα ο βαθμός ικανοποίησης για τον ευρύτερα νοούμενο πολιτισμό της πόλης βαθμολογείται με 9,1 στα 10. Οι επισκέπτες της Αθήνας βαθμολόγησαν με 8,7 στα 10 τις εγκαταστάσεις των εστιατορίων και με 8,3 στα 10 τη σχέση τιμής/ποιότητας των εστιατορίων.

Πώς βαθμολογούν την Αθήνα οι ξένοι τουρίστες-1

Οι πληρότητες των ξενοδοχείων φέτος παρακολούθησαν σε μεγάλο βαθμό τις αντίστοιχες του 2019 και αντανακλούν ένα περιβάλλον αυξημένης ζήτησης αλλά και προσφοράς. Η μέση τιμή δωματίου αυξήθηκε σημαντικά, όπως και το έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο (+ 27%),σε σύγκριση με το 2019, με βάση τα στοιχεία μέχρι και τον Νοέμβριο.

Πώς βαθμολογούν την Αθήνα οι ξένοι τουρίστες-2
Πώς βαθμολογούν την Αθήνα οι ξένοι τουρίστες-3

Σε ό,τι αφορά τις ανταγωνίστριες πόλεις στη Μεσόγειο, η Αθήνα έχει καλή θέση σε πληρότητα και είναι κοντά από πλευράς μέσης τιμής στην Κωνσταντινούπολη και στη Μαδρίτη, αλλά πολύ φθηνότερη από τη Βαρκελώνη και τη Ρώμη. Σε σύγκριση με το 2019, όλες αυτές οι πόλεις είχαν χαμηλότερα επίπεδα πληρότητας το 2023, αλλά σημαντικά υψηλότερες τιμές δωματίων.

Πώς βαθμολογούν την Αθήνα οι ξένοι τουρίστες-4

Η αύξηση αφορά κυρίως στα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων. Οσον αφορά στα δωμάτια 1 και 3 αστέρων, αυτά παραμένουν σταθερά ενώ τα 2 αστέρων μειώνονται. Οι περισσότερες νέες ξενοδοχειακές μονάδες βρίσκονται στον κεντρικό τομέα της Αθήνας, όπου υπάρχουν 294 ξενοδοχεία που προσφέρουν 18.254 δωμάτια.

Πώς βαθμολογούν την Αθήνα οι ξένοι τουρίστες-5

Tο 82% των δωματίων ξενοδοχείων 5 αστέρων της Αττικής είναι μέρος μιας τοπικής, εθνικής ή και διεθνούς αλυσίδας. Τα 4 αστέρων έχουν μερίδιο 40%. Στην Αττική επί του παρόντος έχουμε 18 διεθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες με 34 brands, χωρίς τις μονάδες που είναι σε εξέλιξη.

Συγκρίνοντας τα δεδομένα με όσα λαμβάνουν χώρα στη βραχυχρόνια μίσθωση, από μια ανύπαρκτη αγορά το 2009/2010, έχει εξελιχθεί μέσα σε 13 χρόνια σε περισσότερες από 14.000 ενεργές μονάδες μόνο στο κέντρο (σε σύγκριση με τα 18.000 δωμάτια ξενοδοχείων στο κέντρο). 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT