Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: Αισιοδοξία στο μέτωπο, εμψύχωση στα μετόπισθεν

Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: Αισιοδοξία στο μέτωπο, εμψύχωση στα μετόπισθεν

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αι πληροφορίαι που φθάνουν από το νέον μέτωπον, το ελληνογερμανικόν, δεν είναι απλώς αισιόδοξοι, δεν είναι μόνον χαρμόσυνοι και ενθαρρυντικαί.

Εμφανίζουν εν πρώτοις την νέαν γραμμήν της σιδηράς μας αμύνης, ισχυράν, αδιάσπαστον», έγραφε η «Καθημερινή» στις 15 Απριλίου 1941, εννέα ημέρες μετά την έναρξη της γερμανικής εισβολής.

Ο ελληνικός στρατός, με τη συνδρομή «μεγάλων βρεταννικών μηχανοκινήτων δυνάμεων καθώς και πεζικού και αεροπορίας», αντιστεκόταν ακόμα.

«Η χθεσινή ημέρα του πολέμου τον οποίον διεξάγουν η Ελλάς και η Νοτιοσλαυΐα μετά της συμμάχου των Μ. Βρεταννίας εναντίον των βαρβάρων επιδρομών, ενίσχυσεν έτι περισσότερον την θέσιν των συμμαχικών δυνάμεων.

Ενώ εις την Ελλάδα τα έναντι των Γερμανών συμμαχικά στρατεύματα, ενεργήσαντα εν απολύτω τάξει τας κινήσεις των, επαγίωσαν έτι περισσότερον τας θέσεις των επί μιας απορθήτου αμυντικής γραμμής, εις την Νοτιοσλαυΐαν οι εν όπλοις αδελφοί μας ανασυγκροτήσαντες τα στρατεύματά των και περιορίσαντες την έκτασιν του μετώπου των διά της συμπτύξεως, την οποίαν έκαμαν προς την νοτιοδυτικήν Νοτιοσλαυΐαν, εμφανίζονται ήδη ικανοί να δώσουν εις τον αγώνα τροπήν ευνοϊκήν διά τα συμμαχικά όπλα», συνέχιζε.

Την ίδια ώρα, ένα άλλο κατόρθωμα του ελληνικού και του βρετανικού στρατού εμψύχωνε τους ανθρώπους στα μετόπισθεν.

«Αγγλικαί και ελληνικαί πεζικαί δυνάμεις κατόπιν θρυλικού αγώνος εις το Μακεδονικόν μέτωπον, απεδεκάτισαν και έτρεψαν εις φυγήν την περίφημον μεραρχίαν των “ξανθών γιγάντων του Βορρά” ή “Μεραρχίαν Αδόλφου Χίτλερ”, αποτελούσαν την ιδιαιτέραν σωματοφυλακήν του Χίτλερ.

Η μεραρχία αυτή αποτελουμένη εκ νέων οι οποίοι εκλέγονται κατόπιν αυστηροτάτης φυλετικής επιλογής συμφώνως με την ρατστιστικήν θεωρίαν και συγκροτούν τα τάγματα εφορμήσεως, ερρίφθη λυσσαλέα εις το μέτωπον μεταξύ της αγγλικής και της ελληνικής παρατάξεως διά να επιχειρήσει διείσδυσιν.

Η επίθεσις της μεραρχίας του Χίτλερ υπήρξεν εξαιρετικώς σφοδρά, αλλ’ η επιθετικότης της κατόπιν σκληρούς αγώνος εκάμφθη προ του θεριστικού πυρός του αγγλικού και του ελληνικού πεζικού.

Οταν μάλιστα παρά τας βαρυτάτας απωλείας τας οποίας υφίσταντο οι “ξανθοί γίγαντες του Βορρά” επλησίασαν εις τας γραμμάς μας, Αγγλοι και Ελληνες αντεπετέθησαν εναντίον των διά της λόγχης και δεν εβράδυναν να τους τρέψουν εις φυγήν».

Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: Αισιοδοξία στο μέτωπο, εμψύχωση στα μετόπισθεν-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή