Στο Ευρωδικαστήριο για το θαλάσσιο χωροταξικό

Στο Ευρωδικαστήριο για το θαλάσσιο χωροταξικό

Την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωδικαστήριο για την απουσία Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΘΧΣ) ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωδικαστήριο για την απουσία Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΘΧΣ) ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η χώρα έπρεπε να είχε εκπονήσει τα σχέδια αυτά έως τον Μάρτιο του 2021, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία. Αντίθετα προωθεί σημειακές ρυθμίσεις, όπως τον καθορισμό περιοχών εξορύξεων ή ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων, δημιουργώντας τετελεσμένα.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή ούτε θέσπισε τα απαραίτητα σχέδια, ούτε ενημέρωσε σχετικά την Επιτροπή και τα άλλα κράτη-μέλη, παραβιάζοντας κοινοτική οδηγία (Ε.Ε. 2014/89). «Η οδηγία καθορίζει κοινή προσέγγιση για τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. όσον αφορά τον σχεδιασμό των θαλάσσιων περιοχών τους. Ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός αποσκοπεί στην οργάνωση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στις θαλάσσιες περιοχές κατά τέτοιον τρόπο ώστε να επιτυγχάνονται διάφοροι οικολογικοί, οικονομικοί και κοινωνικοί στόχοι. Σε αυτούς τους στόχους συγκαταλέγονται η ανάπτυξη βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας, η βιώσιμη χρήση των θαλάσσιων πόρων και η διατήρηση υγιών θαλάσσιων οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας», αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής.

Η Ελλάδα ενσωμάτωσε στην εθνική νομοθεσία τη σχετική οδηγία το 2018 με καθυστέρηση δύο ετών και η πρόοδος έκτοτε υπήρξε πολύ αρ-γή. Αντίθετα έχει εδώ και χρόνια καθορίσει μέσω ειδικού χωροταξικού σχεδιασμού περιοχές για την ανάπτυξη υδατοκαλλιεργειών, όρισε περιοχές προς εκμετάλλευση μέσω εξορύξεων και, στα τέλη Οκτωβρίου, τις επιλέξιμες περιοχές οργανωμένης ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την επιλογή αυτή. «Η επιλογή της Ελλάδας να χρησιμοποιεί κατά περίπτωση σχεδιασμό για την ανάπτυξη θαλάσσιων δραστηριοτήτων (όπως η εξόρυξη υδρογονανθράκων, οι υδατοκαλλιέργειες και τα υπεράκτια αιολικά), αντί να προχωρήσει άμεσα και αποτελεσματικά στη θέσπιση θαλάσσιου χωροταξικού σχεδίου εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την αποτελεσματική εφαρμογή της οδηγίας και την επίτευξη των στόχων της, αλλά επίσης και για την επίτευξη των στόχων της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής της Ε.Ε.», ανέφερε η WWF. «Δεδομένης της αύξησης και εντατικοποίησης των θαλάσσιων δραστηριοτήτων, ο προσδιορισμός θαλάσσιων περιοχών για την “τομεακή” ανάπτυξή τους πριν από τη θέσπιση του ΘΧΣ δημιουργεί τετελεσμένες καταστάσεις».

Η «Κ» ζήτησε τη θέση του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις εξελίξεις. «Το θέμα είναι γνωστό στην ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο το πρόβλημα είναι γεωπολιτικό και όχι χωροταξικό», ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT