Απώλειες του 2023

Ο τέως βασιλιάς, ο «μάγος της διπλωματίας», μια ντίβα της ροκ μουσικής, ένας ηθοποιός με εκατομμύρια «φιλαράκια» σε όλο τον κόσμο, δύο μεγάλες δόξες του ελληνικού ποδοσφαίρου: όσοι έφυγαν μέσα στη χρονιά

8' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

9.1

Τσαρλς Σίμιτς, 84. Σερβοαμερικανός ποιητής. Στα έργα του αποτύπωσε βιώματά του από το Βελιγράδι του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τα αδιέξοδα της σύγχρονης ζωής.

10.1

Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ, 82. Τέως βασιλιάς της Ελλάδας και τελευταίος μονάρχης της. Η ανάμειξή του στη ρευστή πολιτική ζωή της δεκαετίας του ’60 υπήρξε μοιραία.

12.1

Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ, 54. Αμερικανίδα μουσικός και τραγουδίστρια. Είχε την «ευλογία και κατάρα» να είναι το μοναχοπαίδι του Ελβις Πρίσλεϊ.

16.1

Τζίνα Λολομπρίτζιτα, 95. Ιταλίδα ηθοποιός, από τις λίγες που εργάστηκαν στο Χόλιγουντ. Κάποτε χαρακτηρίστηκε «η ομορφότερη γυναίκα του κόσμου».

18.1

Ντέιβιντ Κρόσμπι, 81. Αμερικανός μουσικός και τραγουδιστής, μέλος των Byrds και των Crosby, Stills, Nash & Young.

22.1

Νίκος Ξανθόπουλος, 88. Ελληνας ηθοποιός και τραγουδιστής, ιδιαίτερα αγαπητός στη δεκαετία του ’60 για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους του σε λαϊκά μελοδράματα, που τον καθιέρωσαν ως «το παιδί του λαού».

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

3.2

Πάκο Ραμπάν, 88. Ισπανός σχεδιαστής μόδας που συνδέθηκε με την αρωματοποιία και ανανέωσε τις επιδείξεις μόδας ως ο πρώτος που τις επένδυσε με μουσική και ανέβασε μαύρα μοντέλα στην πασαρέλα.

15.2

Ράκελ Γουέλς, 82. Αμερικανίδα ηθοποιός και sex symbol, που πρωταγωνίστησε στις ταινίες «Φανταστικό ταξίδι», «Ενα εκατομμύριο χρόνια π.Χ.», «Οι τρεις σωματοφύλακες» κ.ά.

17.2

Μωυσής Ελισάφ, 68. Ελληνας γιατρός και πανεπιστημιακός. Το 2019 κέρδισε τις δημοτικές στα Ιωάννινα και έγινε ο πρώτος δήμαρχος εβραϊκής καταγωγής στην Ελλάδα.

ΜΑΡΤΙΟΣ

3.3

Κενζαμπούρο Οε, 88. Ιάπωνας μυθιστοριογράφος. Εργα του όπως «Μια προσωπική υπόθεση» και «Η σιωπηλή κραυγή» τού χάρισαν το 1994 το Νομπέλ Λογοτεχνίας.

8.3

Λάκης Παπαστάθης, 79. Ελληνας κινηματογραφιστής και συγγραφέας, βασικός εκπρόσωπος του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου. Το πολύπλευρο έργο του περιλαμβάνει τις ταινίες «Τον καιρό των Ελλήνων», «Θεόφιλος», «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» καθώς και την τηλεοπτική εκπομπή «Παρασκήνιο».

15.3

Μίμης Παπαϊωάννου, 80. Ελληνας διεθνής ποδοσφαιριστής, μέλος της καλύτερης ελληνικής 11άδας όλων των εποχών και με ξεχωριστή θέση στην ιστορία της ΑΕΚ.

Απώλειες του 2023-1
[ΑΠΕ-ΜΠΕ]

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

3.4

Ρένα Κουμιώτη, 81. Ελληνίδα τραγουδίστρια του Νέου Κύματος, αγαπητή για τις δωρικές ερμηνείες της στα κομμάτια «Σταμάτησε του ρολογιού τους δείκτες», «Αναψε καινούριο μου φεγγάρι», «Δώσε μου το στόμα σου» κ.ά.

Κωνσταντίνος Στάικος, 80. Ελληνας αρχιτέκτονας. Ανέλαβε την ανάπλαση της ιστορικής βιβλιοθήκης της Μονής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο και έγραψε την πεντάτομη «Ιστορία της Βιβλιοθήκης στον Δυτικό Πολιτισμό».

20.4

Μισέλ ∆ημόπουλος, 74. Ελληνας κριτικός του σινεμά, που έδωσε νέα, διεθνή πνοή στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ως καλλιτεχνικός διευθυντής του.

25.4

Χάρι Μπελαφόντε, 96. Αμερικανός τραγουδιστής και ηθοποιός με ακτιβιστική δράση κατά του ρατσισμού και της φτώχειας. Το άλμπουμ του «Calypso» (1956) ήταν το πρώτο που έσπασε το φράγμα του 1 εκατ. δίσκων.

27.4

Τζέρι Σπρίνγκερ, 79. Αμερικανός παρουσιαστής τοκ σόου και «πρωτοπόρος» της trash TV.

ΜΑΪΟΣ

15.5

Γιάννης Βογιατζής, 88. Ελληνας ερμηνευτής του ελαφρού τραγουδιού, με αξιοσημείωτη πορεία στο θέατρο και στον κινηματογράφο, από όπου προέκυψαν και οι επιτυχίες του «Ενας ουρανός με αστέρια», «Σου το ‘πα μια και δυο και τρεις» κ.ά.

18.5

Χέλμουτ Μπέργκερ, 78. Αυστριακός ηθοποιός. Πρωταγωνίστησε σε ταινίες όπως «Ο κήπος των Φίντζι Κοντίνι» και «Οι καταραμένοι» και ήταν από τους αγαπημένους των παπαράτσι λόγω της θυελλώδους ζωής του.

19.5

Μάρτιν Εϊμις, 73. Βρετανός συγγραφέας, γνωστός για τη «βέβηλη» γραφή του και για έργα όπως «Χρήμα» και «Το βέλος του χρόνου».

24.5

Τίνα Τέρνερ, 83. Αμερικανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός που, έπειτα από μια επιτυχημένη πορεία (και έναν κακοποιητικό γάμο) στις δεκαετίες ’60-’70, επανήλθε με μια σόλο καριέρα που απέδωσε σουξέ όπως «The best» και «We don’t need another hero» και της έδωσε τον τίτλο της «βασίλισσας του ροκ εν ρολ».

Απώλειες του 2023-2
[EPA / WALTER BIERI]

27.5

Ιλια Καμπακόφ, 89. Ρώσος καλλιτέχνης, που στις εγκαταστάσεις του απεικόνισε τα βιώματά του, καθώς και τα όνειρα και τις ματαιώσεις της σοβιετικής κοινωνίας.

31.5

Θεόδωρος Πάγκαλος, 84. Ελληνας πολιτικός και ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Αφησε το αποτύπωμά του σε αρκετά κεφάλαια της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας, συγκεντρώνοντας συχνά με τις δηλώσεις του τους προβολείς της δημοσιότητας.

ΙΟΥΝΙΟΣ

2.6

Νόνικα Γαληνέα, 84. Ελληνίδα ηθοποιός και μεταφράστρια. Συνεργάστηκε με τα μεγαλύτερα ονόματα του θεάτρου και ίδρυσε, με τον Αλέκο Αλεξανδράκη, το θέατρο «Ιλίσια».

5.6

Γιώργος Γεωργίου, 76. Ελληνας αθλητικογράφος και παρουσιαστής, ευρύτερα γνωστός μέσα από την εκπομπή του «Το καφενείο των φιλάθλων».

Αστρουντ Ζιλμπέρτο, 83. Βραζιλιάνα τραγουδίστρια που συνέβαλε στη διεθνοποίηση της μπόσα νόβα, κυρίως μέσα από την ερμηνεία της στο «The girl from Ipanema».

6.6

Γιάννης Αποστολίδης, 76. Ελληνας λαϊκός τραγουδιστής που συνέδεσε το όνομά του με τις φαντεζί εμφανίσεις και έμεινε γνωστός με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Γιάννης Φλωρινιώτης.

10.6

Γιάννης Μαρκόπουλος, 84. Από τους σημαντικότερους σύγχρονους Ελληνες συνθέτες, που εμπνεύστηκε από την παράδοση και τη συνδύασε με σύγχρονα μουσικά είδη, σε έργα όπως «Ιθαγένεια», «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», «Θητεία», «Θεσσαλικός Κύκλος» κ.ά.

Απώλειες του 2023-3

Τεντ Καζίνσκι, 81. Αμερικανός εξτρεμιστής, καταδικασμένος για τρεις φόνους κατά τη δράση του ως «Unabomber».

12.6

Σίλβιο Μπερλουσκόνι, 86. Ιταλός μεγιστάνας των media και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας. Για μισό αιώνα απασχόλησε τη δημόσια ζωή της χώρας του με διάφορους τρόπους και πλήθος σκανδάλων. Ηταν υπεύθυνος για την πολιτική –και όχι μόνο– κουλτούρα του «μπερλουσκονισμού», ενώ ο ίδιος ήταν γνωστός ως «Καβαλιέρε».

13.6

Κόρμακ Μακάρθι, 89. Αμερικανός συγγραφέας, που αποτύπωσε την αγριότητα της ανθρώπινης φύσης σε έργα όπως «Ματωμένος μεσημβρινός», «Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους», «Ο δρόμος», «Ο επιβάτης» κ.ά.

16.6

Ντάνιελ Ελσμπεργκ, 92. Αμερικανός ακτιβιστής και πρώην στρατιωτικός αναλυτής. Το 1971 έδωσε στη δημοσιότητα τα απόρρητα «Pentagon Papers».

ΙΟΥΛΙΟΣ

5.7

Παναγιώτα Γιαννέλου, 95. Ελληνίδα τραγουδίστρια και δεξιοτέχνισσα της φυσαρμόνικας, γνωστή με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Γιώτα Γιάννα.

11.7

Μίλαν Κούντερα, 94. Τσέχος συγγραφέας, από τους σημαντικότερους του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα. Σε έργα του όπως «Το αστείο», «Η άγνοια» και «Η αβάσταχτη ελαφρότητα της ύπαρξης», που απαγορεύτηκαν στην πατρίδα του μέχρι την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, σατίρισε τον ολοκληρωτισμό και εξερεύνησε την ανθρώπινη ψυχοσύνθεση. Το Νομπέλ Λογοτεχνίας δεν του απονεμήθηκε ποτέ.

16.7

Τζέιν Μπίρκιν, 76. Βρετανίδα τραγουδίστρια, ηθοποιός και εξέχουσα μορφή των «swinging ’60s». Μαζί με τον Σερζ Γκενσμπούρ υπήρξαν ένα από τα διασημότερα ζεύγη του θεάματος.

Κέβιν Μίτνικ, 59. Διάσημος Αμερικανός χάκερ, που μετά τους διωγμούς και τις φυλακίσεις του ίδρυσε δική του επιχείρηση κυβερνοασφάλειας.

21.7

Τόνι Μπένετ, 96. Αμερικανός τραγουδιστής της τζαζ και της ποπ, που κυκλοφόρησε περισσότερα από 70 άλμπουμ, κατέκτησε 19 Grammy και ερμήνευσε το σύνολο σχεδόν του «Great American Songbook».

26.7

Σινέντ Ο’ Κόνορ, 56. Ιρλανδή τραγουδίστρια, μουσικός και ακτιβίστρια, διεθνώς γνωστή για επιτυχίες όπως «Nothing compares 2 U» και για τη διαμαρτυρία της για τις κακοποιήσεις παιδιών από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

27.7

Νίκος Α. Παναγιωτόπουλος, 78. Ελληνας ποιητής και μεταφραστής του αρχαίου δράματος. Το έργο του «Σύσσημον ή Τα Κεφάλαια», μια μακρά αφήγηση για τη φθορά και την παρακμή γραμμένη σε ελεύθερο στίχο, πρωτοκυκλοφόρησε το 1988 σε φυλλάδια εκτός εμπορίου και πήρε την τελική του μορφή το 2022.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

7.8

Κωνσταντίνος Ζέπος, 92. Ελληνας διπλωμάτης και πρέσβης ε.τ. που μεταξύ άλλων υπηρέτησε στη Λευκωσία, στο Λονδίνο, στο Δουβλίνο και στη Γενεύη και διετέλεσε μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ.

11.8

Λιζέτα Νικολάου, 74. Ελληνίδα τραγουδίστρια του έντεχνου, λαϊκού και ποντιακού τραγουδιού. Χαρακτηριστική δουλειά της, οι ερμηνείες της στον «Θεσσαλικό κύκλο» του Γιάννη Μαρκόπουλου.

23.8

Γεβγκένι Πριγκόζιν, 62. Ρώσος ολιγάρχης και αρχηγός της μισθοφορικής στρατιωτικής ομάδας Wagner. Η ανταρσία του εναντίον της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας τον Ιούνιο είχε απειλήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

15.9

Φερνάντο Μποτέρο, 91. Κολομβιανός ζωγράφος και γλύπτης, δημοφιλής για τις υπερμεγέθεις φιγούρες του και για την αισθητική του, γνωστή ως «Boterismo».

22.9

Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, 88. Ιταλός κομμουνιστής και πολιτικός, που ως πρόεδρος της χώρας του έλαβε «συμβιβαστικές» αποφάσεις, για το κοινό καλό.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

2.10

Ακριβός Τσολάκης, 93. Ελληνας ερευνητής αεροπορικών δυστυχημάτων, πρώτος διευθυντής της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων και αντισμήναρχος ε.α.

6.10

Μαίρη Χρονοπούλου, 90. Ελληνίδα ηθοποιός, ιδιαίτερα αγαπητή για τις ερμηνείες της στις ταινίες «Μια κυρία στα μπουζούκια», «Γοργόνες και μάγκες», «Ο φόβος», «Τα κόκκινα φανάρια», «Τα παιδιά της Χελιδόνας» κ.ά.

Απώλειες του 2023-4

9.10

Γήσης Παπαγεωργίου, 84. Ελληνας γελοιογράφος, εικονογράφος και απόστρατος του Πολεμικού Ναυτικού. Φιλοτέχνησε μεταξύ άλλων τα λευκώματα «Οι ελληνικοί πέτρινοι φάροι» και «Ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές».

13.10

Λουίζ Γκλικ, 80. Αμερικανίδα ποιήτρια, βραβευμένη το 2020 με το Νομπέλ Λογοτεχνίας «για την ιδιαίτερη, μοναδική, ποιητική της φωνή, που με αυστηρή ομορφιά καθιστά την ατομική ύπαρξη οικουμενική».

21.10

Μπόμπι Τσάρλτον, 86. Αγγλος επιθετικός, θρύλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και πρωταγωνιστής της κατάκτησης του μοναδικού τίτλου της εθνικής Αγγλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966.

23.10

Χρόνης Αηδονίδης, 94. Ερμηνευτής της θρακιώτικης μουσικής παράδοσης, την οποία διέσωσε (με εκατοντάδες ηχογραφήσεις), ανανέωσε (χωρίς να της στερήσει το χρώμα της) και μετέδωσε στις επόμενες γενιές.

27.10

Πέτρος Θέμελης, 87. Ελληνας αρχαιολόγος και πανεπιστημιακός. Χάρη στις άοκνες προσπάθειές του ήρθε στο φως η Αρχαία Μεσσήνη. Πίστευε ότι τα μνημεία δεν πρέπει να αναδεικνύονται ως κενά κελύφη, αλλά να βιώνουν μαζί με τους πολίτες «μια δεύτερη, ει δυνατόν αιώνια ζωή».

28.10

Μάθιου Πέρι, 54. Αμερικανός ηθοποιός, ιδιαίτερα αγαπητός διεθνώς για τον ρόλο του Τσάντλερ Μπινγκ στην κωμική τηλεοπτική σειρά «Τα φιλαράκια».

Απώλειες του 2023-5
[A.P. Photo / Evan Agostini]

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

10.11

Σπύρος Φωκάς, 86. Ελληνας ζεν πρεμιέ, με πλήθος συμμετοχών σε διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές, όπως «Ο Ρόκο και τ’ αδέλφια του», «Το διαμάντι του Νείλου» και «Ράμπο ΙΙΙ».

19.11

Ρόζαλιν Κάρτερ, 96. Αμερικανίδα συγγραφέας, ακτιβίστρια και πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ ως σύζυγος του Τζίμι Κάρτερ.

29.11

Χένρι Κίσινγκερ, 100. Αμερικανός «μάγος της διπλωματίας», που διετέλεσε σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας και υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου οδήγησε την αμερικανική realpolitik στα άκρα, αφήνοντας το αποτύπωμά της σε Χιλή, Βιετνάμ, Καμπότζη, Κύπρο κ.α. Το 1973 του απονεμήθηκε το Νομπέλ Ειρήνης.

Απώλειες του 2023-6
[A.P. Photo]

30.11

Βασίλης Βασιλικός, 89. Πολυμεταφρασμένος και κοσμοπολίτης Ελληνας λογοτέχνης, συγγραφέας του περίφημου «Ζ» που έγινε ταινία από τον Κώστα Γαβρά, καθώς και έργων όπως «Γλαύκος Θρασάκης», «Τα καμάκια» κ.ά. Ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική και ανέλαβε δημόσιες θέσεις ευθύνης.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

8.12

Ράιαν Ο’Νιλ, 82. Αμερικανός ηθοποιός, που πρωταγωνίστησε στις ταινίες «Love Story», «Μπάρι Λίντον» κ.ά.

12.12

Κώστας Νεστορίδης, 93. Ελληνας διεθνής επιθετικός, με ιδιαίτερα σημαντική προσφορά στην ΑΕΚ, την οποία αγάπησε λόγω και της δικής του προσφυγικής καταγωγής.

14.12

Γιώργος Τόλιος, 58. Ελληνας μουσικός και ντράμερ του ροκ συγκροτήματος Τρύπες.

16.12

Γιώργος Μιχαλακόπουλος, 85. Ελληνας ηθοποιός και σκηνοθέτης, με καταξιωμένη πορεία δεκαετιών στο θέατρο και με αξέχαστους ρόλους σε κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές όπως «Ξύπνα Βασίλη», «Ο κύριος με τα γκρι», «Εκείνος κι εκείνος» κ.ά.

Τόνι Νέγκρι, 90. Ιταλός πανεπιστημιακός και θεωρητικός του μαρξισμού, του οποίου η δίωξη για υποστήριξη της τρομοκρατίας στα τέλη της δεκαετίας του ’70 προκάλεσε αντιπαραθέσεις στην ιταλική πολιτική ζωή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή