ΣτΕ: «Πράσινο» φως για έκδοση στο Μαρόκο φερόμενου μέλους του ISIS

ΣτΕ: «Πράσινο» φως για έκδοση στο Μαρόκο φερόμενου μέλους του ISIS

Είχε συλληφθεί τον Ιούλιο του 2021 στη Θεσσαλονίκη. Για τις πράξεις που του αποδίδονται, στο Μαρόκο προβλέπεται ποινή κάθειρξης 30 ετών

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έκδοση ενός 30χρονου, ο οποίος φέρεται να είναι μέλος του ISIS και εκζητείται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης από το Μαρόκο, ενέκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο 30χρονος με καταγωγή από το Μαρόκο, είχε συλληφθεί τον Ιούλιο του 2021 στη Θεσσαλονίκη, έπειτα από ερυθρά αγγελία της Interpol, που είχε εκδοθεί το 2017.

Σε βάρος του έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης του γενικού εισαγγελέα Εφετών του Μαρόκου για τα αδικήματα «της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό την προετοιμασία και διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών, στο πλαίσιο συλλογικής δράσης που αποσκοπεί στην υπονόμευση της δημόσιας τάξης, στη συλλογή και διαχείριση κεφαλαίων με πρόθεση να χρησιμοποιηθούν σε τρομοκρατικές πράξεις και της συλλογής κεφαλαίων με σκοπό την εκτέλεση τρομοκρατικών ενεργειών». Για τις πράξεις που του αποδίδονται προβλέπεται στο Μαρόκο ποινή κάθειρξης 30 ετών.

Υπέρ της έκδοσής του τάχθηκε το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης καθώς και ο Αρειος Πάγος. Σύμφωνα με τον Αρειο Πάγο, από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει η βασιμότητα των ισχυρισμών του και ειδικότερα, ότι στο Μαρόκο διακυβεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματά του και ότι δεν θα έχει δίκαιη δίκη. Την απόφαση για την έκδοσή του υπέγραψε την 1η Ιανουαρίου 2023 ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Στη συνέχεια, ο 30χρονος προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί η επίμαχη απόφαση, υποστηρίζοντας, μεταξύ των άλλων, ότι μόνο κατ΄ όνομα είναι μέλος του ISIS, δεν έχει διαπράξει τα αδικήματα που του αποδίδονται και δεν έχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη του Μαρόκου.

Τελικά, το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Ηλίας Μάζος και εισηγητής ο πάρεδρος Ιωάννης Παπαγιάννης) απέρριψε την αίτηση ακύρωσης της επίμαχης υπουργικής απόφασης.

Και αυτό, γιατί ο εκζητούμενος δεν παρέστη αυτοπροσώπως στο ΣτΕ, δεν είχε ταυτότητα ή διαβατήριο του Μαρόκου, δεν είχε άδεια παραμονής στην Ελλάδα ή δελτίο αιτούντος άσυλο αλλοδαπού και δεν προσκομίστηκε συμβολαιογραφική πράξη παροχής πληρεξουσιότητας προς τον δικηγόρο του, παρά τη σχετική προθεσμία που δόθηκε στον τελευταίο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή