Κορωνοϊός: 62 νεκροί και 54 διασωληνωμένοι την τελευταία εβδομάδα

Κορωνοϊός: 62 νεκροί και 54 διασωληνωμένοι την τελευταία εβδομάδα

Σημαντική αύξηση κατέγραψαν τα κρούσματα ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού την εβδομάδα 18-24 Δεκεμβρίου

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική αύξηση κατέγραψαν τα κρούσματα ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού την εβδομάδα 18-24 Δεκεμβρίου, ενώ σε υψηλά επίπεδα κινείται ο αριθμός των εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, παρατηρείται αύξηση της διασποράς κορωνοϊού στην κοινότητα. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία παρουσίασαν αύξηση 37%, ενώ σε 62 ανέρχονται οι θάνατοι ασθενών, με διάμεση ηλικία τα 83 έτη, την τελευταία εβδομάδα.

Ο αριθμός των ασθενών με κορωνοϊό που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ανέρχεται σε 54, παρουσιάζοντας μείωση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.

Στη χώρα μας ανιχνεύθηκαν επίσης 102 στελέχη JN.1-υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2.86, που αναγνωρίστηκε από τον ΠΟΥ ως υπο-παραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος. Ο πρόσθετος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από την JN.1 αξιολογείται διεθνώς επί του παρόντος ως χαμηλός. Επισημαίνεται πως η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η EG.5 (33%) ακολουθούμενη από την XBB.1.5 (29%) και την ΒΑ.2.86 (22%). 

Παράλληλα, η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε 5 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Γρίπη: Τρία νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ

Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα (δίκτυο sentinel) παραμένει άνω του 10% (εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το ECDC). Καταγράφηκαν τρία νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ δεν καταγράφηκε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Συνολικά από την αρχή επιτήρησης της γρίπης νοσηλεύτηκαν 21 άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 5 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Εχουν ανιχνευθεί συνολικά 78 θετικά δείγματα για γρίπη (9%). Στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης έχουν τυποποιηθεί 76 δείγματα: 74 τύπου Α και 2 τύπου Β. Από τα 71 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν, τα 15 (21%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3) και τα 56 (79%) στον υπότυπο Α(Η1)pdm09.

Γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου)

Ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV

H θετικότητα RSV στα δείγματα sentinel ΠΦΥ παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT