Ξεκινά η δίκη για την άγρια σεξουαλική κακοποίηση της 12χρονης στον Κολωνό

Ξεκινά η δίκη για την άγρια σεξουαλική κακοποίηση της 12χρονης στον Κολωνό

Η φρίκη που βίωνε επί σειρά μηνών το 12χρονο κορίτσι από τον Κολωνό έρχεται σήμερα στο προσκήνιο

6' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φρίκη που βίωνε επί σειρά μηνών το 12χρονο κορίτσι από τον Κολωνό έρχεται σήμερα, Δευτέρα, ξανά στο προσκήνιο στο ακροατήριο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, το οποίο καλείται να δικάσει για σεξουαλική βία και εκμετάλλευση του παιδιού 25 άντρες, με κεντρικό πρωταγωνιστή την Ηλία Μίχο, καθώς και μία γυναίκα: τη μητέρα του θύματος.

Στην υπόθεση, πλην του Μίχου και της μητέρας του παιδιού, οι οποίοι, σύμφωνα με τις Αρχές, επωμίζονται την ποινική ευθύνη για το ασύλληπτο μαρτύριο της ανήλικης, σημαντικός ρόλος αποδίδεται και στον αποκαλούμενο «Μιχάλη» που ως τρίτος μαστροπός φέρεται να προωθούσε το κοριτσάκι μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής.

Η δίκη θα ξεκινήσει σε αίθουσα του ΜΟΔ και στη συνέχεια θα μεταφερθεί σε αίθουσα στο ισόγειο του Εφετείου που παραχωρήθηκε, για τρεις ημέρες την εβδομάδα, με μέριμνα του υπουργού Δικαιοσύνης, καθώς είναι πολυπρόσωπη και απαιτείται μεγάλος χώρος για να μπορεί να εξελιχθεί ομαλά.

Η έναρξη της δημόσιας διαδικασίας για όσα βίωσε η 12χρονη βρίσκει τη συντριπτική πλειονότητα των κατηγορουμένων, όπως τον 54χρονο Μίχο και την 37χρονη μητέρα του παιδιού, με συμπληρωμένο το 12μηνο προσωρινής κράτησης και με τον χρόνο για τη συμπλήρωση του 18μηνου να συμπληρώνεται τον Απρίλιο.

Οι κατηγορίες για μαστροπεία

Οι κατηγορίες με τις οποίες είναι αντιμέτωποι ο Ηλίας Μίχος και η μητέρα της 12χρονης, που, κατά τη δικογραφία, είναι υπαίτιοι για τη συγκλονιστική πορεία του κοριτσιού στην κόλαση των «ραντεβού της φρίκης», είναι βαρύτατες.

Ο Μίχος είναι αντιμέτωπος με κακουργηματικές κατηγορίες για πράξεις άγριας σεξουαλικής βίας, διακεκριμένης μαστροπείας σε βάρος ανηλίκου και προμήθειας κατοχής και διανομής υλικού παιδικής πορνογραφίας. Την κατηγορία της διακεκριμένης μαστροπείας κατά ανηλίκου έχει και η μητέρα της 12χρονης, η οποία, ωστόσο, σύμφωνα με τους δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών θα δικαστεί και για την επιπλέον κατηγορία της διακεκριμένης περίπτωσης πορνογραφίας ανηλίκου, προμήθεια και κατοχή μέσω πληροφοριακών συστημάτων, όπου η παραγωγή υλικού παιδικής πορνογραφίας συνδέεται με τη χρησιμοποίηση ανηλίκου, καθώς φέρεται να έστειλε γυμνές φωτογραφίες του παιδιού της σε δύο άντρες, έναντι αμοιβής.

Η δεύτερη κατηγορία, αν και δεν είχε ζητηθεί από τον Εισαγγελέα Γιώργο Νούλη που υπέβαλε πρόταση παραπομπής, αποδόθηκε στη μητέρα από τους δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών που έκριναν την υπόθεση και εξέδωσαν βούλευμα.

Τους τρεις κατηγορουμένους, τους οποίους βαρύνουν πράξεις που αφορούν την εκπόρνευση του ανήλικου παιδιού, πλαισιώνουν στο εδώλιο 23 άντρες που θα δικαστούν ως «πελάτες». Οι 18 από αυτούς πλήρωσαν και προέβησαν σε γενετήσιες πράξεις με το κοριτσάκι, ενώ οι υπόλοιποι είτε δεν προχώρησαν γιατί έφυγε το θύμα από το «ραντεβού» είτε είχαν στην κατοχή τους πορνογραφικό υλικό της ανήλικης.

Αναφερόμενος ο κ. Νούλης σε όσους εκ των «πελατών» ισχυρίζονται πως δεν γνώριζαν πως επρόκειτο περί ανήλικης σημειώνει: «Το νεαρότερον της ηλικίας της, ουδόλως τους πτόησε ή τους αποθάρρυνε από την ικανοποίηση της γενετήσιας επιθυμίας τους με ένα κορίτσι του Δημοτικού Σχολείου».

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά βασικού κατηγορουμένου ενδέχεται να ζητηθεί η εξέταση της ανήλικης στο δικαστήριο, κάτι στο οποίο δεν αναμένεται να συναινέσει η Υποστήριξη της Κατηγορίας, η οποία θα ζητήσει να αναγνωστούν οι καταθέσεις που έχει δώσει το κορίτσι στις Αρχές. Το δικαστήριο είναι αυτό που θα αποφασίσει αν θα δώσει την έγκρισή του, ώστε η ανήλικη να βρεθεί, ασφαλώς με κλειστές τις πόρτες, ενώπιόν του ή αν θα αποφανθεί ότι η διαδικασία θα μπορούσε να είναι οδυνηρή για το παιδί και δεν θα δώσει έγκριση σε αυτοπρόσωπη παρουσία του θύματος, ώστε να μη διατρέξει τον παραμικρό κίνδυνο επαναθυματοποίησης.

Το βούλευμα

Στις σχεδόν 300 σελίδες του βουλεύματος οι δικαστές του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου περιγράφουν πώς εκτυλίχθηκε η φρίκη για το κορίτσι, που πήγαινε στο μαγαζί του βασικού κατηγορουμένου, καθώς η μητέρα της καθάριζε την επιχείρηση. Οι δικαστές αναφέρονται στον Απρίλιο του 2022, οπότε ο Ηλίας Μίχος «οδήγησε την ανήλικη στην αποθήκη του καταστήματός του με την πρόφαση να καθαρίσει και, αφού της προκάλεσε τρόμο και ανησυχία για τη ζωή της και τη σωματική της ακεραιότητα με την επίδειξη όπλου και μαχαιριών που κατείχε, καθώς και με την απειλή ότι, αν δεν ανεχθεί τις ασελγείς του πράξεις, θα σκοτώσει την ίδια ή την οικογένειά της ή θα διαδώσει ότι εκείνη τον επιθυμεί ερωτικά, κατάφερε να κάμψει την αντίστασή της…».

Αυτή, σύμφωνα με το βούλευμα, ήταν η αρχή του μαρτυρίου του παιδιού. Ενα μαρτύριο που περιγράφεται λεπτομερώς με το παιδί να οδηγείται μέσα σε αυτοκίνητα σε απόμερα σημεία, κοντά σε σταθμούς μετρό ή και σε δωμάτια οίκων ανοχής για να ικανοποιηθούν οι «πελάτες» που συνήθως πλήρωναν 50 ευρώ.

Για τη μητέρα της 12χρονης οι δικαστές που εξέδωσαν το βούλευμα παραπομπής σημειώνουν πως «εξώθησε την ανήλικη κόρη της στην πορνεία, υπέθαλψε και διευκόλυνε την πορνεία αυτής, προτρέποντας και εξαναγκάζοντάς την, αλλά και δημιουργώντας, με πράξεις και παραλείψεις της τις κατάλληλες συνθήκες και περιστάσεις για τη συνέχιση της εν λόγω κατάστασης, ήτοι με το να την προτρέπει ευθέως, αλλά και να της ζητά συνεχώς και επιτακτικά να ανευρίσκει χρήματα για την καθημερινή διαβίωσή της και της οικογένειάς της, χωρίς να ελέγχει την προέλευσή τους και με το να της επιτρέπει να απουσιάζει μεγάλα χρονικά διαστήματα από την οικία τους, παρά το νεαρόν της ηλικίας της». Κατά τους δικαστές η 37χρονη «προέτρεψε και τη διευκόλυνε να συνευρίσκεται ερωτικά με διάφορους άνδρες» την κόρη της.

Οσον αφορά τον «Μιχάλη», στη δικογραφία αναφέρεται πως προωθούσε το κινητό της 12χρονης σε μέλη συγκεκριμένου chat για να «συναντήσουν» το παιδί: «Ο εν λόγω κατηγορούμενος φρόντιζε να ενημερώνει τους υποψήφιους “πελάτες” να διευκρινίζουν στην ανήλικη, όταν πήγαιναν στα ραντεβού, πως ήταν “από τον Μιχάλη”, ώστε να λαμβάνει μέρος του ποσού ως αμοιβή για τη “μεσιτεία”».

Οι θέσεις των πρωταγωνιστών

Ο πρωταγωνιστής της δυσώδους υπόθεσης Ηλίας Μίχος φέρεται και ενώπιον του δικαστηρίου να τηρήσει την ίδια στάση που είχε από τη σύλληψή του, τον Οκτώβριο του 2022, ύστερα από καταγγελία συγγενικού προσώπου της 12χρονης.

Ο Μίχος είχε απολογηθεί ισχυριζόμενος ότι η εμπλοκή του αφορά «μόνο» τις περίπου πέντε «συνευρέσεις» που είχε με την 12χρονη «με τη συναίνεση της». Ο γνωστός επιχειρηματίας του Κολωνού απολογούμενος φέρεται να αρνήθηκε τα περί μαστροπείας, να δήλωσε πως δεν έχει την παραμικρή σχέση με τα «ραντεβού της φρίκης» σε αυτοκίνητα και οίκους ανοχής, ενώ φαίνεται να εκτίμησε πως για την εκπόρνευση της ανήλικης υπαίτια ήταν η μητέρα της. Μετά την απολογία του Μίχου είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για τη μητέρα, και η 37χρονη είχε οδηγηθεί για απολογία στην ανακρίτρια, η οποία, σε συμφωνία με τον αρμόδιο Εισαγγελέα, την είχε κρίνει προσωρινά κρατούμενη.

Ο κατηγορούμενος, σύμφωνα με την υπεράσπισή του, αναμένει πως στο δικαστήριο η υπόθεση θα τεθεί στη διάσταση που έχει και πωςο ίδιος θα δικαστεί μόνο για ό,τι πραγματικά έχει κάνει.

Από την πλευρά της, η 37χρονη κατηγορούμενη αρνείται όσα τις αποδίδουν οι Αρχές ισχυριζόμενη πως δεν έχει καμία ανάμειξη στην τραγωδία που βίωνε το παιδί της, ισχυρισμό τον οποίο επαναλαμβάνει σε όλες τις καταθέσεις της η ανήλικη κόρη της. Την κατηγορουμένη στηρίζουν από την πρώτη στιγμή τα ενήλικα παιδιά της, τα οποία θεωρούν ανεπιφύλακτα τη μητέρα τους αθώα. Η μητέρα επανειλημμένα αναφέρει πως όταν συνειδητοποίησε όσα βίωνε η κόρη της από τον Ηλία Μίχο «ήμουν η πρώτη που ξεκίνησα να μαζεύω ενοχοποιητικά στοιχεία εις βάρος του ώστε να γλιτώσω το παιδί μου». Η γυναίκα φαίνεται να υποστηρίζει πως το σφάλμα της ήταν ότι δεν αντιλήφθηκε τι βίωνε το παιδί της, ενώ τονίζει πως η ίδια έκανε καταγγελία στο Ανηλίκων όταν κατάλαβε τι συμβαίνει.

Να σημειωθεί ότι στην υπόθεση εμπλέκονται και άλλα πρόσωπα για τα οποία διενεργείται δεύτερη ανάκριση. Συνολικά στην παρούσα και στην υπό διερεύνηση από ανακριτή υπόθεση, οι κατηγορούμενοι φθάνουν τους 40, με τη συντριπτική πλειονότητα να βρίσκεται υπό κράτηση. Η δικογραφία για τη «φρίκη του Κολωνού» διαχωρίστηκε πριν από μήνες, ώστε να μην τεθούν ζητήματα με τα όρια προφυλάκισης των 26 που σήμερα θα βρεθούν στο εδώλιο και να μπορέσει να συνεχιστεί η έρευνα για άλλα πρόσωπα που κατονομάστηκαν από τη 12χρονη ως «πελάτες» στα ραντεβού της αγριότητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή