Δημοσκόπηση Prorata: Προβάδισμα 17 μονάδων για τη Ν.Δ. – Η άποψη των πολιτών για τα μη κρατικά ΑΕΙ

Δημοσκόπηση Prorata: Προβάδισμα 17 μονάδων για τη Ν.Δ. – Η άποψη των πολιτών για τα μη κρατικά ΑΕΙ

Το 59% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπροστά με 17 μονάδες βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Prorata. 

Συγκεκριμένα, ύστερα από αναγωγή επί των εγκύρων, η Ν.Δ. συγκεντρώνει ποσοστό 30% ενώ στη δεύτερη θέση έρχεται το ΠΑΣΟΚ με 13%. Τρίτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με 10,5% και ακολουθεί το ΚΚΕ με 9%. Στη συνέχεια, με 5% έρχεται η Ελληνική Λύση ενώ από 3% έχουν οι Σπαρτιάτες, η Νίκη και η Νέα Αριστερά. Ποσοστό 2,5% συγκεντρώνει η Πλεύση Ελευθερίας. 

Δημοσκόπηση Prorata: Προβάδισμα 17 μονάδων για τη Ν.Δ. – Η άποψη των πολιτών για τα μη κρατικά ΑΕΙ-1

Οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση κλήθηκαν επίσης να συμπληρώσουν τη φράση: «Οι ευρωεκλογές για μένα είναι μια ευκαιρία…». Το 46% απάντησε «…να στείλω ένα μήνυμα επιβράβευσης προς κάποιο κόμμα» ενώ το 33% «…να στείλω ένα μήνυμα δυσαρέσκειας προς κάποιο κόμμα». 

Δημοσκόπηση Prorata: Προβάδισμα 17 μονάδων για τη Ν.Δ. – Η άποψη των πολιτών για τα μη κρατικά ΑΕΙ-2

Οσον αφορά τα θέματα που θα επηρεάσουν περισσότερο την ψήφο στις ευρωεκλογές οι απαντήσεις κατανέμονται ως εξής: Οικονομία (36%), Μεταναστευτικό-Προσφυγικό (27%), Εξωτερική Πολιτική-Εθνικά Θέματα (24%), Εγκληματικότητα-Δημόσια Ασφάλεια (19%), Ευρωπαϊκά Ζητήματα-Πορεία Ευρωπαϊκής Ενωσης (19%), Διαφθορά-Πολιτικά Σκάνδαλα (18%), ΕΣΥ-Περίθαλψη (18%), Ανεργία-Συνθήκες Εργασίας (14%), Παιδεία-Εκπαίδευση (7%), Συντάξεις (2%). 

Δημοσκόπηση Prorata: Προβάδισμα 17 μονάδων για τη Ν.Δ. – Η άποψη των πολιτών για τα μη κρατικά ΑΕΙ-3

Το 59% τάσσεται υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων και το 37% κατά. 

Δημοσκόπηση Prorata: Προβάδισμα 17 μονάδων για τη Ν.Δ. – Η άποψη των πολιτών για τα μη κρατικά ΑΕΙ-4

Σε ερώτηση για το ποια θα είναι η πιο θετική επίπτωση από την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, το 42% απαντά την ανάσχεση της τάσης των Ελλήνων φοιτητών να σπουδάζουν στο εξωτερικό. Το 19% θεωρεί ως πιο σημαντική εξέλιξη τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για διοικητικό και λοιπό προσωπικό. 

Δημοσκόπηση Prorata: Προβάδισμα 17 μονάδων για τη Ν.Δ. – Η άποψη των πολιτών για τα μη κρατικά ΑΕΙ-5

Στην ερώτηση για το ποια θα είναι η πιο αρνητική επίπτωση από την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, το 38% αναφέρει την εμπορευματοποίηση πτυχίων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ενώ το 28% κάνει λόγο για δημιουργία ευκαιριών κερδοσκοπίας από επιχειρηματικά συμφέροντα. 

Δημοσκόπηση Prorata: Προβάδισμα 17 μονάδων για τη Ν.Δ. – Η άποψη των πολιτών για τα μη κρατικά ΑΕΙ-6
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT