Σε λειτουργία ξανά το τέμενος στο Πλατάνι της Κω

Σε λειτουργία ξανά το τέμενος στο Πλατάνι της Κω

Το Γαζή Χασάν Πασά Τζαμί είχε «πληγωθεί» βαριά από τον σεισμό του 2017, ενώ το Νοέμβριο του 2022 ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια νέα σελίδα στην υπερεκατονταετή ιστορία του ανοίγει σήμερα το Γαζή Χασάν Πασά Τζαμί στο Πλατάνι της Κω. Βγήκε μεν με σημαντικές ζημιές από τον ισχυρό σεισμό των 6,6 Ρίχτερ στις 20 Ιουλίου 2017, ωστόσο ανακατασκευάστηκε, και σήμερα θα τελεσθούν τα επίσημα εγκαίνιά του. Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε μιλώντας χθες στην «Κ» η πρόεδρος του Οργανισμού Διαχείρισης Κτημάτων Βακούφ Κω, Ελβάν Κοτζαογλάν, το τέμενος οικοδομήθηκε το 1778 από τον Αλγερινό Γαζή Χασάν Πασά. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό κτίριο, στην αυλή του οποίου δεσπόζει μια αρχαία μαρμάρινη γούρνα την οποία χρησιμοποιούσαν για να αλέθουν σιτάρι. Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το τζαμί χτυπήθηκε από τον Εγκέλαδο. Και στον σεισμό του 1933, ο μιναρές του υπέστη σοβαρές ζημιές, τις οποίες οι Ιταλοί φρόντισαν να αποκαταστήσουν.

Σύμφωνα με την κ. Κοτζαογλάν, σήμερα στην Κω ζουν μόνιμα περίπου 1.300 μουσουλμάνοι, χωρίς φυσικά να προστίθενται στον αριθμό όσοι μουσουλμάνοι φθάνουν στο νησί ως μετανάστες από χώρες της Μέσης Ανατολής.

Εκτός από το Γαζή Χασάν Πασά Τζαμί στο Πλατάνι, μέσα στην πόλη της Κω υπάρχουν άλλα τέσσερα τεμένη: το Ντεφτεντάρ, το Γαζή Χασάν Πασά Τζαμί Λότζιας –στην πλατεία όπου βρίσκεται και ο πλάτανος «του Ιπποκράτη», όπως λέγεται–, το Μορούκ Τζαμί και το Αττίκ Τζαμί. Μάλιστα, όλα είχαν χτυπηθεί από τον σεισμό του 2017. «Από τον σεισμό του 2017 δεν υπήρχε κανένα λειτουργικό τέμενος για τους μουσουλμάνους Κώους ώστε να ασκήσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα», ανέφερε η κ. Κοτζαογλάν.

Για την αποκατάσταση του τεμένους Γαζή Χασάν Πασά στο Πλατάνι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συνήψε προγραμματική σύμβαση με το υπουργείο Πολιτισμού και τον Οργανισμό Διαχείρισης Κτημάτων Βακούφ Κω. Οι εργασίες αποκατάστασης ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2022. Αντίστοιχες εργασίες υλοποιούνται στο Ντεφτεντάρ. Για το τέμενος αυτό εκτιμάται ότι οι εργασίες θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2025.

Εκτός από τα τεμένη, έργα αποκατάστασης πραγματοποιούνται και σε άλλα μνημεία του νησιού, όπως το ιπποτικό Κάστρο της Νεραντζιάς, με ευθύνη του υπουργείου Πολιτισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή