Εμπλοκή με Ελπιδοφόρο στον Αθω

Εμπλοκή με Ελπιδοφόρο στον Αθω

Ανεπιθύμητος θεωρείται από την Ιερά Κοινότητα ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής

4' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την «μπαταριά» της Ιεράς Κοινότητος εναντίον της επίσκεψης του αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου στον Aθω, με αφορμή τη βάφτιση παιδιών ομόφυλου ζεύγους Ελληνοαμερικανών, η μοναστική κοινωνία διανύει ημέρες κατάνυξης λόγω των χριστουγεννιάτικων (με το παλιό ημερολόγιο), εορτών.

Η Ιερά Κοινότης δεν προτίθεται, όπως φαίνεται και από την ανακοίνωσή της, να εμποδίσει την είσοδο του κ. Ελπιδοφόρου στο Αγιον Ορος – δεν θα μπορούσε εξάλλου πρακτικά να το κάνει. Διεμήνυσε, όμως, στον Οικουμενικό Πατριάρχη, ότι τόσο η ίδια όσο και η Ιερά Επιστασία (εκτελεστικό όργανο) αρνούνται να τον υποδεχθούν επίσημα στις Καρυές και να του αποδώσουν τις προβλεπόμενες από το αγιορείτικο τυπικό τιμές για επισκόπους. Και αυτό, μολονότι ο κ. Βαρθολομαίος έχει αποστείλει στην αγιορείτικη ηγεσία «συστατήριο», δηλαδή «ευλογία», για την ελεύθερη είσοδο και επομένως την απόδοση τιμών, του Αμερικής και της συνοδείας του.

Ο κ. Ελπιδοφόρος, ωστόσο, φέρεται αποφασισμένος να μεταβεί στον Αθω στις 18 του μηνός ακολουθούμενος από ομάδα ομογενών εξ Αμερικής και την επομένη, ανήμερα των Θεοφανίων με το αγιορείτικο ημερολόγιο, πρόκειται να παραστεί στον αγιασμό των υδάτων στη μονή Ξενοφώντος. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, θα επισκεφθεί επίσης και τις μονές Παντοκράτορος και Φιλοθέου.

Αντιδράσεις για το γεγονός ότι βάφτισε παιδιά ομόφυλου ζεύγους – Η επί- σκεψή του θα πραγματοποιηθεί κανονικά στις 18 του μηνός, αλλά δεν θα του απο- δοθούν τιμές.

Στα αξιοσημείωτα του προσκυνήματος καταγράφεται το παράδοξο ότι τρία μοναστήρια θα ανοίξουν τις πόρτες για να φιλοξενήσουν τον «παραβάτη» των «ορθοδόξων παραδόσεων», τη στιγμή που η Ιερά Κοινότης φέρεται να ψήφισε ομόφωνα –«Απαντες οι εν τη κοινή Συνάξει Αντιπρόσωποι και Προϊστάμενοι των είκοσι Ιερών Μονών του Αγίου Ορους» λέει η ανακοίνωση– ότι δεν είναι επιθυμητός στον «Οίκο της Παναγίας».

Εμπλοκή με Ελπιδοφόρο στον Αθω-1
Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ.

Επ’ αυτού, σύμφωνα με πληροφορίες, στη διπλή σύνοδο (ηγούμενοι και αντιπρόσωποι των μονών) οι αντιπρόσωποι της Ξενοφώντος, Παντοκράτορος και Σίμωνος Πέτρας φέρονται να εξέφρασαν επιφυλάξεις, επισημαίνοντας ότι θα ήταν ασέβεια προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη αν αρνούνταν να υποδεχθούν στις μονές τους έναν ορθόδοξο ιεράρχη, πολύ περισσότερο όταν έχει και «συστατήριο» του πνευματικού τους ηγέτη.

Ως προς το γεγονός ότι ο Αμερικής θα φιλοξενηθεί στη Φιλοθέου, σημαιοφόρο της ρωσικής επιρροής στον Αθω και μόνιμο εν Ελλάδι «κατάλυμα» του Ρώσου πρωθυπουργού Στεπάσιν, αγιορείτικες πηγές υπενθύμιζαν τα πολλά μετόχια και εξαρτήματα της μονής στην Αριζόνα των ΗΠΑ και φυσικά το γεγονός ότι συνοδεύεται από επιχειρηματίες με οικονομική επιφάνεια. Αν δεν είχαν προηγηθεί, πάντως, τα επίμαχα βαφτίσια τον Ιούνιο του 2022, κίνηση μάλλον ατυχής εκ μέρους του κ. Ελπιδοφόρου, μια δημόσια τοποθέτηση της «Ιερής Δημοκρατίας», γύρω από τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία, δύσκολα θα τάραζε τα εκτός χερσονήσου του Αθω «νερά».

Σε κάθε περίπτωση το προσκύνημα του κ. Ελπιδοφόρου, ο οποίος αμέσως μετά τον Αθω θα μιλήσει στη Θεσσαλονίκη στην τελετή για την «Ημέρα Μνήμης των Εβραίων» και θα αναγορευθεί, όπως και ο Γιάννης Μπουτάρης, σε επίτιμο μέλος της Ισραηλιτικής Κοινότητος, με τις διαστάσεις που έλαβε αναμένεται με ενδιαφέρον.

————————————————————————————

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής σχετικά με το δημοσίευμα της «Κ»

Αναφορικά με δημοσίευμα στην Σαββατιάτικη έκδοση της εφημερίδας “Καθημερινή” με τίτλο “Εμπλοκή με Ελπιδοφόρο στον Άθω -Ανεπιθύμητος θεωρείται από την Ιερά Κοινότητα ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής” με αφορμή τη βάφτιση παιδιών ομόφυλου ζεύγους Ελληνοαμερικανών όπως αναφέρεται σε αυτό, το γραφείο τύπου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής θέλει να καταστήσει σαφές πως:

Το σημερινό δημοσίευμα αποτελεί επανάληψη της ίδιας στοχευμένης παραπληροφόρησης που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά πριν από δέκα ημέρες (στις 4 Ιανουαρίου) σε έντυπο της Νέας Υόρκης με σκοπό να δημιουργήσει εντυπώσεις ειδικά σε αυτή την πολιτική συγκυρία στην Ελλάδα. 

Το Πρόγραμμα της Επίσκεψης

Όπως ανακοινώσαμε στο τέλος του 2023 και επαναλάβαμε την προηγούμενη εβδομάδα, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος μαζί με ομάδα σαράντα προσκυνητών εξ Αμερικής, επισκέπτεται το Άγιο Όρος, επ᾽ ευκαιρία της εορτής των Θεοφανείων. 

Στις 18 Ιανουαρίου το προσκύνημα θα ξεκινήσει από την Ιερά Μονή Ξενοφώντος, όπου ο Σεβασμιώτατος θα προστεί στην αγρυπνία και την αρχιερατική Θ. Λειτουργία των Θεοφανείων καθώς και στον καθαγιασμό των υδάτων στις 19 Ιανουαρίου. 

Στις 20 Ιανουαρίου ο Αρχιεπίσκοπος με την ακολουθία του θα επισκεφθεί την Ιερά Μονή Φιλοθέου, η οποία είναι η μητέρα Ιερά Μονή των σπουδαίων μοναστηριών, τα οποία ο μακαριστός γέροντας Εφραίμ ο Φιλοθεΐτης ίδρυσε στην Αμερική. 

Την Κυριακή 21 Ιανουαρίου ο Αρχιεπίσκοπος θα προστεί στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Ιερα Μονή Φιλοθέου. Την ίδια μέρα ο Αρχιεπίσκοπος με τους προσκυνητές θα επισκεφτούν την Ιερά Μονή Παντοκράτορος όπου και θα καταλύσουν εκεί, και στις 22 Ιανουαρίου θα επιστρέψουν στην Θεσσαλονίκη για να συνεχίσουν την επίσκεψη.

Να σημειωθεί πως η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης προσκάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής στις εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος που συνδιοργανώνει με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Στα πλαίσια αυτών των εκδηλώσεων στις 28 Ιανουαρίου, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης θα ανακηρύξει τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής επίτιμο μέλος της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή