Νέος Κόσμος: Ποιος ήταν ο Βαγγέλης Ζαμπούνης που εκτελέστηκε στη μαφιόζικη ενέδρα

Νέος Κόσμος: Ποιος ήταν ο Βαγγέλης Ζαμπούνης που εκτελέστηκε στη μαφιόζικη ενέδρα

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γνωστό όνομα στον χώρο της νύχτας, εις βάρος του οποίου είχε προηγηθεί άλλη απόπειρα δολοφονίας το 2018, ήταν ο 44χρονος Βαγγέλης Ζαμπούνης, θύμα της μαφιόζικης ενέδρας έξω από το πρατήριο καυσίμων του στον Νέο Κόσμο τα ξημερώματα της Κυριακής. Πρόκειται για άτομο που στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί ως επικεφαλής ομάδας εκβιαστών. 

Η αστυνομία, μάλιστα, θεωρούσε πως τα προηγούμενα χρόνια βρισκόταν πίσω από ορισμένα συμβόλαια θανάτου, χωρίς όμως να έχουν προκύψει στοιχεία εναντίον του, καθώς και ότι ο φόνος του αποτελεί κομβικό σημείο όσον αφορά την εξέλιξη του πολέμου στη νύχτα, και όχι μόνο.

Πώς στήθηκε η ενέδρα

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι ένοπλοι δράστες -τουλάχιστον τρεις, κατά τις εκτιμήσεις- επέβαιναν σε τζιπ μάρκας Lexus και στη 01:55 τον προσέγγισαν έξω από το πρατήριο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Φραντζή και Ηλία Ηλιού. Το εν λόγω πρατήριο, καθώς και ακόμη ένα στην περιοχή του Νέου Κόσμου, ήταν στο όνομα της αδελφής του 44χρονου.

Πριν προλάβει να επιβιβαστεί στο αυτοκίνητό του (θωρακισμένο τζιπ BMW), τον «γάζωσαν» με δεκάδες σφαίρες. Στο σημείο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 97 κάλυκες από καλάσνικοφ, αλλά και από πιστόλι διαμετρήματος 9 χιλιοστών. Οπως εκτιμάται, οι δράστες επιτέθηκαν με τρία καλάσνικοφ και ένα πιστόλι. 

Στο αυτοκίνητό του Ζαμπούνη, στο πορτ μπαγκάζ, βρέθηκε ένα καλάσνικοφ, καθώς και γεμιστήρες, ενώ έφερε και ένα πιστόλι glock, το οποίο δεν πρόλαβε να χρησιμοποιήσει για να αμυνθεί. 

Το τζιπ των δραστών βρέθηκε καμένο ολοσχερώς επί της Λεωφόρου Αθηνών στο Χαϊδάρι. Για το όχημα δεν είχε δηλωθεί κλοπή, ενώ θεωρείται πιθανό οι πινακίδες του να ήταν πλαστές. 

Κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν τη στιγμή που οι δράστες φεύγουν με το τζιπ από τον τόπο του εγκλήματος (στο 0:45)

Το τζιπ με τα όπλα

Στο κάδρο της υπόθεσης εκτιμάται ότι εντάσσεται και το τζιπ με τα όπλα που τον περασμένο Ιούνιο είχε βρεθεί παρκαρισμένο κοντά στο ίδιο πρατήριο στον Νέο Κόσμο. Εκτός από όπλα, στο όχημα είχαν εντοπιστεί αλεξίσφαιρα και ένα μπιτόνι βενζίνης.

Τότε, τα εν λόγω ευρήματα της ΕΛ.ΑΣ. είχαν οδηγήσει στην εκτίμηση πως υπήρχε έτοιμο πιθανό σχέδιο επίθεσης εναντίον του 44χρονου.

Υπενθυμίζεται ότι στο τζιπ είχαν βρεθεί και αποτυπώματα του Βασίλη Ρουμπέτη, ο οποίος είχε δολοφονηθεί στις αρχές του περασμένου Ιουνίου στον Κορυδαλλό.

Η απόπειρα του 2018 στον Πειραιά

Ο Ζαμπούνης είχε γίνει στόχος και τον Οκτώβριο του 2018 στον Πειραιά. Η ένοπλη επίθεση εναντίον του είχε γίνει έξω από τα γραφεία ναυτιλιακής εταιρείας που βρίσκεται στην Ακτή Κονδύλη 4. Οι δράστες τον είχαν πυροβολήσει καθώς έβγαινε από τα γραφεία της εταιρείας και επιβιβαζόταν στο αυτοκίνητό του, το οποίο ήταν σταθμευμένο ακριβώς απέναντι. 

Οι ένοπλοι επέβαιναν τότε σε λευκό βαν Volkswagen Transporter το οποίο είχε κλαπεί στις 24 Οκτωβρίου του 2018 από το κέντρο της Αθήνας. Οι μαρτυρίες των πρώτων αστυνομικών που έσπευσαν στο σημείο ανέφεραν ότι στο βαν επέβαιναν τρία άτομα, εκ των οποίων το ένα, αφού πρώτα άνοιξε την πλαϊνή συρόμενη πόρτα του αυτοκινήτου, άρχισε να πυροβολεί με καλάσνικοφ. 

Ωστόσο, στην πορεία της έρευνας προέκυψαν στοιχεία που οδήγησαν τους αστυνομικούς της Ασφάλειας στο συμπέρασμα πως οι δράστες ήταν δύο και ότι το όπλο χρησιμοποίησε πιθανότατα ο οδηγός του βαν. 

Οι δράστες έριξαν «μόλις» τέσσερις σφαίρες, τραυματίζοντάς τον στο πόδι και στο χέρι. Τις πρώτες βοήθειες του παρείχαν άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που περιπολούσαν στην περιοχή του Δημοτικού Θεάτρου και έσπευσαν πρώτοι στο σημείο.

Εκτιμάται ότι το όπλο των δραστών είχε πάθει εμπλοκή και γι’ αυτό ο χειριστής του κατάφερε να ρίξει μόνο τέσσερις βολίδες, από τις τουλάχιστον 28 που υπήρχαν στον γεμιστήρα του. Ουσιαστικά, η ζωή του είχε σωθεί χάρη στη συγκεκριμένη δυσλειτουργία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή