Ελεύθεροι επαγγελματίες: Προσαύξηση 3,46% στις ασφαλιστικές εισφορές

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Προσαύξηση 3,46% στις ασφαλιστικές εισφορές

«Οι προβλεπόμενες αυξήσεις είναι αρκετά χαμηλές, καθώς η χώρα μας κατάφερε να συγκρατήσει τον πληθωρισμό σε χαμηλά επίπεδα, παρά τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις διεθνώς», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν 8 ευρώ το μήνα, ή 95,52 ευρώ το χρόνο αυξάνονται για την συντριπτική πλειοψηφία των μη μισθωτών, που επιλέγουν την ασφάλιση στην 1η, χαμηλή ασφαλιστική κατηγορία, οι εισφορές για κύρια ασφάλιση και υγεία.

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Προσαύξηση 3,46% στις ασφαλιστικές εισφορές-1

Ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου υπέγραψε χθες, την σχετική υπουργική απόφαση που προβλέπει αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές που θα κληθούν να καταβάλλουν οι 1,3 εκατ. μη μισθωτοί ασφαλισμένοι (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες), της τάξης του 3,46%, βάσει των στοιχείων για τον πληθωρισμό, που δημοσίευσε την περασμένη Παρασκευή η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Στην περίπτωση που κάποιος μη μισθωτός ασφαλισμένος (ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος) καταβάλλει εκτός από εισφορές για κύρια σύνταξη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ, τότε για την 1η κατηγορία θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον, κάτι παραπάνω από 10 ευρώ το μήνα και συγκεκριμένα 311,95 ευρώ το μήνα όταν το 2023 πλήρωνε 301,54 ευρώ.

Οι νέες ασφαλιστικές κατηγορίες, με τις αντίστοιχες επιβαρύνσεις, θα εφαρμοστούν στην πράξη από τον Φεβρουάριο, όταν και οι ασφαλισμένοι κληθούν να καταβάλουν στον ΕΦΚΑ τις εισφορές Ιανουαρίου 2024. Οι μη μισθωτοί έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ της 1ης χαμηλής ασφαλιστικής κατηγορίας των 238,22 ευρώ για κύρια ασφάλιση και υγεία και της 6ης των 642,09 ευρώ, μέχρι την 31η Ιανουαρίου. Προσοχή όμως. Όσοι δεν έχουν πρόθεση να μεταπηδήσουν σε άλλη κατηγορία από αυτήν που είχαν επιλέξει ή βρίσκονταν το 2023, δεν χρειάζεται να προβούν σε κάποια επιλογή. Ο ΕΦΚΑ θα διατηρήσει  την ίδια κατηγορία, αναπροσαρμόζοντάς της βέβαια, με την αύξηση του 3,46%. 

Με την ίδια απόφαση, αναπροσαρμόζεται και το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών το οποίο χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς των μισθωτών και των εργοδοτών, κατά 3,46% για το τρέχον έτος και διαμορφώνεται στο ποσό των 7.373,88 ευρώ.

Οπως βέβαια, αυξάνονται κατά το ίδιο ποσοστό και οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών καθώς επίσης και οι εισφορές για όσους ασφαλίζονται για επικούριση και εφάπαξ. Σύμφωνα μάλιστα με το υπουργείο Εργασίας, οι προβλεπόμενες αυξήσεις είναι αρκετά χαμηλές, «καθώς η χώρα μας κατάφερε να συγκρατήσει τον πληθωρισμό σε χαμηλά επίπεδα παρά τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις διεθνώς».

Οπως μάλιστα, δηλώνει ο κ. Τσακλόγλου, στόχος της διάταξης που προβλέπει την αναπροσαρμογή των εισφορών, με βάση την πορεία του πληθωρισμού, είναι πρωτίστως η διασφάλιση του ύψους των συντάξεων των μη μισθωτών. «Ενδεχόμενη αγνόηση του πληθωρισμού στις εισφορές θα οδηγήσει με μαθηματική βεβαιότητα σε χαμηλότερες συντάξεις στο μέλλον» δηλώνει χαρακτηριστικά ο υφυπουργός, επισημαίνοντας ότι το ασφαλιστικό μας σύστημα είναι διανεμητικό, πράγμα που πρακτικά σημαίνει ότι οι συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων καλύπτονται σε σημαντικό βαθμό από τις εισφορές των εν ενεργεία ασφαλισμένων και κατά συνέπεια, κάθε αναπροσαρμογή των συντάξεων θα πρέπει να καλύπτεται και από αντίστοιχες εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την απόφαση, η 1η ασφαλιστική κατηγορία που επιλέγουν σχεδόν 9 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, ανέρχεται για φέτος σε 238,22 ευρώ, αυξημένη κατά 7,96 ευρώ το μήνα (ή 95,52 ευρώ ετησίως), συγκριτικά με τα 230,27 ευρώ που ήταν πέρσι. Ακόμη και η 6η, τελευταία και υψηλότερη ασφαλιστική κατηγορία, αυξάνεται 21,47 ευρώ το μήνα (ή 257,64 ευρώ το χρόνο), στα 642,09 ευρώ.

Προσοχή όμως. Σε όλα τα νέα ποσά πρέπει να προστεθούν και 10 ευρώ το μήνα, λόγω της ειδικής εισφοράς υπέρ ανεργίας, που καταβάλλεται προς την ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ). Αντίστοιχα, για τους αγρότες, η 1η ασφαλιστική κατηγορία διαμορφώνεται για το νέο έτος στα 141,8 ευρώ, αυξημένη κατά 4,74 ευρώ το μήνα (ή 56,88 ευρώ ετησίως), σε σχέση με το 2023 και η 6η ασφαλιστική κατηγορία φτάνει στα 384,56 ευρώ, ήτοι αυξάνεται κατά 12,86 ευρώ το μήνα  ή 154,32 ευρώ τον χρόνο.

Οσο για τις εισφορές επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ (αφορούν  τις περιπτώσεις εκείνες όπου οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι  έχουν υποχρέωση ασφάλισης), η αύξηση του 3,46% διαμορφώνει την 1η ασφαλιστική κατηγορία για επικούριση στα 44,24 ευρώ (+1,48 ευρώ το μήνα  ή 17,76 ευρώ τον χρόνο) και για  εφάπαξ στα 29,49 ευρώ (+0,98 ευρώ το μήνα  ή 11,76 ευρώ τον χρόνο).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT