Οι νέες ηγεσίες ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστικής

Οι νέες ηγεσίες ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστικής

Τον δρόμο της αποστρατείας πήραν χθες οι πέντε αντιστράτηγοι της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι υπηρετούσαν στην κορυφή της ιεραρχίας του σώματος

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον δρόμο της αποστρατείας πήραν χθες οι πέντε αντιστράτηγοι της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι υπηρετούσαν στην κορυφή της ιεραρχίας του σώματος. Νωρίς χθες το μεσημέρι, όπως είχε προαναγγείλει η «Κ», συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ το οποίο προχώρησε στην αποστρατεία του μέχρι πρότινος αρχηγού Λάζαρου Μαυρόπουλου. Ο κ. Μαυρόπουλος είχε τοποθετηθεί την άνοιξη του 2023 στο τιμόνι της ΕΛ.ΑΣ. διαδεχόμενος τον Κωνσταντίνο Σκούμα. Στη θέση του προήχθη ο Δημήτρης Μάλλιος που βρισκόταν στη δεύτερη θέση στην επετηρίδα των υποστρατήγων. Υπηρετούσε επί σειρά ετών στον κλάδο Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων και είχε διαχειριστεί μεταναστευτικές κρίσεις, όπως αυτή του Μαρτίου 2020 στον Εβρο.

Στη θέση του υπαρχηγού προήχθη ο Πασχάλης Συριτούδης επικεφαλής των αστυνομικών υπηρεσιών στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ο οποίος είχε υπ’ ευθύνη του, μεταξύ άλλων, την αστυνόμευση στην ευαίσθητη περιοχή του Εβρου. Στη θέση του επιτελάρχη τοποθετήθηκε ο Αστέριος Ματζιώκας, προϊστάμενος μέχρι πρότινος της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής. Οσοι δεν διατηρούσαν καλές σχέσεις μαζί του ανέμεναν την αποστρατεία του λόγω της κρίσης που είχε ανακύψει τον περασμένο Αύγουστο με τους Κροάτες χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, με τις εξελίξεις ωστόσο να διαψεύδουν τις προβλέψεις τους.

Στις θέσεις των γενικών επιθεωρητών Βορείου και Νοτίου Ελλάδος προήχθησαν ο Χρήστος Μπουλούμπασης και ο Γιώργος Μιχαλόπουλος αντίστοιχα. Πλην του κ. Μαυρόπουλου αποστρατεύτηκαν οι κ. Γιώργος Δούβαλης, Ελευθέριος Γκαρίλας, Σπύρος Σκλάβος και Νίκος Σπανουδάκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο πριν από 23 χρόνια επί υπουργίας και πάλι του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη είχε καταγραφεί η απομάκρυνση-αποστρατεία του συνόλου της αστυνομικής ηγεσίας. Τότε είχε τοποθετηθεί στη θέση του αρχηγού ο Φώτης Νασιάκος, που υπηρετούσε ως προϊστάμενος του κλάδου Ασφάλειας και Τάξης του Αρχηγείου. Τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα ακολουθήσουν βαθιές τομές στις υπόλοιπες βαθμίδες της αστυνομικής επετηρίδας.

Αλλαγές στην ηγεσία ανακοινώθηκαν και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Στη θέση του αρχηγού, αντί του Γεωργίου Πουρναρά τοποθετείται ο έως τώρα διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων, Θεόδωρος Βάγιας. Αποστρατεύτηκαν οι άλλοι δύο αντιστράτηγοι του σώματος Μάριος Αποστολίδης και Χρήστος Λάμπρης. Ορισμένες πηγές από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας αναφέρουν ότι με απόφαση του υπουργού Βασίλη Κικίλια αυξήθηκαν σε πέντε οι θέσεις των αντιστρατήγων και επομένως στη θέση του υπαρχηγού θα τοποθετηθεί ο Νικόλαος Ρουμελιώτης, του επιτελάρχη ο Αθανάσιος Μπαλάφας και των επιθεωρητών Νοτίου και Βορείου Ελλάδος ο Παναγιώτης Νιάφας και ο Ευάγγελος Φαλάρας αντίστοιχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή