Γρηγόρης Στεφανόπουλος στο MIT «EmTech Europe»: Υγρά καύσιμα με τη βοήθεια της βιολογίας, όχι της χημείας

Γρηγόρης Στεφανόπουλος στο MIT «EmTech Europe»: Υγρά καύσιμα με τη βοήθεια της βιολογίας, όχι της χημείας

Τις σημαντικές προοπτικές που διαμορφώνονται για το μέλλον της βιώσιμης ανάπτυξης χάρη στις εξελίξεις στη βιομηχανική βιοτεχνολογία ανέδειξε ο Καθηγητής Χημικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας του MIT και κάτοχος της έδρας W.H. Dow Γρηγόρης Στεφανόπουλος.

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις σημαντικές προοπτικές που διαμορφώνονται για το μέλλον της βιώσιμης ανάπτυξης χάρη στις εξελίξεις στη βιομηχανική βιοτεχνολογία ανέδειξε ο Καθηγητής Χημικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας του MIT και κάτοχος της έδρας W.H. Dow Γρηγόρης Στεφανόπουλος σε συζήτηση με τον δημοσιογράφο και παρουσιαστή του δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ Απόστολο Μαγγηριάδη που διεξήχθη στο πλαίσιο του 1ου ΜΙΤ EmTech Europe στην Ελλάδα, το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με την εφημερίδα Καθημερινή.

Στη διάρκεια του παγκοσμίου φήμης συνεδρίου του MIT Technology Review, που πραγματοποιείται το διήμερο 17 και 18 Ιανουαρίου, ο καθηγητής κ. Στεφανόπουλος αναφέρθηκε στη διαδικασία παρασκευής υγρών καυσίμων με τη βοήθεια της συνθετικής βιολογίας και της μεταβολικής μηχανικής. «Η εξέλιξη στο συγκεκριμένο πεδίο δεν απαιτείται για χάρη της τεχνολογίας, αλλά για την επίλυση προβλημάτων της πραγματικής ζωής», επισήμανε, υπογραμμίζοντας τη σημασία προώθησης των συγκεκριμένων τεχνολογιών με στόχο τη βιωσιμότητα, μέσω της παραγωγής χημικών ουσιών «με βάση τη βιολογία και όχι τη χημεία». 

Γρηγόρης Στεφανόπουλος στο MIT «EmTech Europe»: Υγρά καύσιμα με τη βοήθεια της βιολογίας, όχι της χημείας-1
Gregory Stephanopoulos, W.H. Dow Professor of Chemical Engineering and Biotechnology,
MIT
Γρηγόρης Στεφανόπουλος, Καθηγητής Χημικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας, MIT

Γρηγόρης Στεφανόπουλος στο MIT «EmTech Europe»: Υγρά καύσιμα με τη βοήθεια της βιολογίας, όχι της χημείας-2
Photo 1
Moderator: Apostolos Mangiriadis, News Anchor, ERT S.A. Hellenic Broadcasting Corporation
Απόστολος Μαγγηριάδης, Δημοσιογράφος, ΕΡΤ

Ανέφερε ως καταλύτη στη διαδικασία αυτή τη χρήση πράσινου υδρογόνου, όταν αυτό γίνει ευρέως διαθέσιμο: «Όταν αυτό συμβεί, θα μπορεί να ενσωματωθεί στη διαδικασία παραγωγής πράσινων βιοκαυσίμων. Από τεχνολογικής άποψης, μπορούμε να ανταποκριθούμε στην πρόκληση της παραγωγής χημικών και καυσίμων με βιώσιμο τρόπο. Εάν αυτό το έργο αποκτούσε τον επείγοντα χαρακτήρα ενός Μανχάταν Project, μπορώ να πω με σιγουριά ότι μια λύση θα προέκυπτε τα επόμενα 4-5 χρόνια». 

Τέλος, αναφέρθηκε στο προβάδισμα που διατηρούν οι «χημικές λύσεις» έναντι της βιοτεχνολογίας, με δεδομένο ότι είναι μια τεράστια βιομηχανία που πρωτοστατεί τα τελευταία 100 χρόνια, έχει βελτιστοποιηθεί και παράγει προϊόντα που χρησιμοποιούμε σε κάθε πτυχή της ζωής μας σε χαμηλό κόστος – πρόκειται όμως ταυτόχρονα για έναν ρυπογόνο κλάδο. Αντιθέτως, «η βιοτεχνολογία είναι ένας νέος κλάδος που αναδύεται, δεν έχει βελτιστοποιηθεί, αλλά θα είναι καλός για το περιβάλλον» – πρέπει λοιπόν λάβει στήριξη για να μπορέσει να γίνει ανταγωνιστικός.

Για να παρακολουθήσετε το «EmTech Europe» αποκτήστε το εισιτήριό σας εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: emtecheurope.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή