Εξωδικαστικός: 12.025 ρυθμίσεις για συνολικές οφειλές 4,36 δισ. ευρώ

Εξωδικαστικός: 12.025 ρυθμίσεις για συνολικές οφειλές 4,36 δισ. ευρώ

Εγκρίνονται κατά μέσο όρο 950 ρυθμίσεις κάθε μήνα. Τι «κούρεμα» πετυχαίνουν οι δανειολήπτες

53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε 12.025 ανέρχονται οι ρυθμίσεις, για σύνολο οφειλών 4,36 δισ. ευρώ, που πραγματοποιήθηκαν μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023.

Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, ο απολογισμός του δεύτερου εξαμήνου του 2023 δείχνει ότι εγκρίνονται κατά μέσο όρο 950 ρυθμίσεις κάθε μήνα.

Παράλληλα, το ενδιαφέρον των οφειλετών αντικατοπτρίζεται και στον ρυθμό εκκίνησης των νέων αιτήσεων στην πλατφόρμα, οι οποίες ξεπερνούν τις 3.500 ανά μήνα.

Με βάση την τελευταία αναφορά προόδου, 18 δισ. ευρώ βρίσκονται σε τροχιά ρύθμισης, ενώ οι περισσότερες αιτήσεις αφορούν πολίτες με ύψος οφειλών που κυμαίνεται στο εύρος των 50.000 έως 200.000 ευρώ.

Από την ανάλυση των ρυθμίσεων που εγκρίνονται, φαίνεται ότι το 45% των ρυθμίσεων προς χρηματοδοτικούς φορείς λαμβάνουν «κούρεμα» άνω του 30%, ενώ στις οφειλές προς το Δημόσιο το ποσοστό αιτήσεων που λαμβάνει «κούρεμα» άνω του 30% ανέρχεται σε 33%.

Υπενθυμίζεται ότι με τον πρόσφατο νόμο 5072/2023 λαμβάνονται πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας και προστασίας για τους δανειολήπτες, με την επιβολή συγκεκριμένων υποχρεώσεων στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις (servicers).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή