ΕΛ.ΑΣ.: Συλλήψεις για τις δολοφονίες Σκαφτούρου και Ρουμπέτη

ΕΛ.ΑΣ.: Συλλήψεις για τις δολοφονίες Σκαφτούρου και Ρουμπέτη

Οι δράστες εκτιμάται πως βρίσκονται πίσω και από τις δύο δολοφονίες, καθώς και μία απόπειρα ανθρωποκτονίας στην Πιερία, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή τους στην πρόσφατη εκτέλεση του Βαγγέλη Ζαμπούνη

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δύο συλλήψεις προχώρησε το βράδυ της Τετάρτης η ΕΛ.ΑΣ. για τις δολοφονίες του Γιάννη Σκαφτούρου και του Βασίλη Ρουμπέτη, καθώς και για μία απόπειρα ανθρωποκτονίας στην Πιερία.

Οι συλληφθέντες είναι ομογενείς από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Οι δράστες εκτιμάται πως βρίσκονται πίσω από τις δολοφονίες Σκαφτούρου και Ρουμπέτη, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή τους στην πρόσφατη εκτέλεση του Βαγγέλη Ζαμπούνη.

Σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες της ΕΛ.ΑΣ., καθώς ο αριθμός των ταυτοποιημένων δραστών είναι μεγαλύτερος.

Οι δολοφονίες Σκαφτούρου και Ρουμπέτη περιλαμβάνονται στον φάκελο με το «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» στην Greek Mafia.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι υποθέσεις αυτές φέρεται να συνδέονται με λαθρεμπόριο τσιγάρων.

Η δολοφονία Σκαφτούρου

H δολοφονία του Γιάννη Σκαφτούρου, τον Απρίλιο του 2022, στα Σκούρτα Βοιωτίας αποτέλεσε έναν ακόμα κρίκο στη μακρά αλυσίδα δολοφονιών που έχουν συσχετιστεί με το «μεγάλο ξεκαθάρισμα στη νύχτα».

Επεσε νεκρός μέσα σε καταιγισμό πυρών, ενώ βρισκόταν στην αυλή του σπιτιού μαζί με τις κόρες του, τα εγγόνια του και άλλα πρόσωπα από το στενό συγγενικό του περιβάλλον, όχι όμως και με τα μέλη της προσωπικής φρουράς που φέρεται να διέθετε, φοβούμενος πιθανή επίθεση εναντίον του.

ΕΛ.ΑΣ.: Συλλήψεις για τις δολοφονίες Σκαφτούρου και Ρουμπέτη-1
Το σπίτι που δολοφονήθηκε ο Γιάννης Σκαφτούρος

Ο 55χρονος είχε μακρά διαδρομή στην παρανομία, με το βιογραφικό του να περιλαμβάνει εκβιασμούς, βομβιστικές επιθέσεις, κατηγορίες για απαγωγές και ανθρωποκτονία, ενώ θεωρούνταν συνεργός του επίσης δολοφονημένου Βασίλη Στεφανάκου και του έγκλειστου Παναγιώτη Βλαστού.

Από κοινού φέρονται ότι συγκροτούσαν μία από τις πιο ισχυρές ομάδες της νύχτας, με τον κύκλο των δραστηριοτήτων τους να επεκτείνεται κατά πληροφορίες, που πάντως δεν επιβεβαιώθηκαν με τον σχηματισμό δικογραφιών από τις Αρχές, σε θέματα λαθρεμπορίου καυσίμου, τσιγάρων κ.ά.

Ο θείος Τζο, όπως ήταν το ψευδώνυμο του Γιάννη Σκαφτούρου, δέχτηκε πάνω από δεκαπέντε σφαίρες από καλάσνικοφ, τις περισσότερες στο στήθος και στην κοιλιά, καθώς και τρεις βολές στο κεφάλι με πιστόλι. 

Οι δράστες είχαν χτυπήσει τη στιγμή που οι σωματοφύλακές του απουσίαζαν από το σπίτι, καθώς λόγω της ημέρας (σ.σ. Δευτέρα του Πάσχα) και κατόπιν εντολής του Σκαφτούρου θα έπιαναν δουλειά μετά τις 4 μ.μ.

Η δολοφονία Ρουμπέτη

Τον περασμένο Ιούνιο, ο Βασίλης Ρουμπέτης και ο αδελφός της συζύγου του, Διονύσης Μουζακίτης, δέχτηκαν επίθεση από δύο άνδρες οπλισμένους με καλάσνικοφ. Ο Ρουμπέτης βρισκόταν στο τιμόνι και ο Μουζακίτης στη θέση του συνοδηγού ενός θωρακισμένου τζιπ μάρκας Μερσεντές. Τη στιγμή που ο τελευταίος αποβιβαζόταν για να ανοίξει την πόρτα του γκαράζ δέχτηκε καταιγισμό πυρών και κατέληξε μερικά μόλις μέτρα μακρύτερα. Σχεδόν ταυτόχρονα, ο δεύτερος δράστης άνοιξε την πόρτα του οδηγού (λόγω της θωράκισης οι σφαίρες δεν τον είχαν πλήξει) και σχεδόν εξ επαφής εκτέλεσε τον Ρουμπέτη.

Οι δράστες επιβιβάστηκαν σε ένα κλεμμένο Ford Kuga και διέφυγαν από το σημείο, με τις κάμερες ασφαλείας να έχουν, κατά πληροφορίες, καταγράψει τις κινήσεις τους. Το αυτοκίνητό τους βρέθηκε καμένο στην περιοχή του Σκαραμαγκά.

Ο 38χρονος Ρουμπέτης είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης για συμμετοχή στη δολοφονία του οπαδού του Παναθηναϊκού Μιχάλη Φιλόπουλου το 2007 στην Παιανία, ενώ εκκρεμούσε η δίκη του σε δεύτερο βαθμό για συμμετοχή σε απόπειρα δολοφονίας εις βάρος ενός άνδρα το 2011 στην Ηλεία. Οι πληροφορίες τον θέλουν να ήταν κοντά στον Βασίλη Στεφανάκο που δολοφονήθηκε στις αρχές του 2018 και στη συνέχεια στον Γιάννη Σκαφτούρο, δραστηριοποιούμενος και αυτός στη διακίνηση καυσίμων και τσιγάρων. 

Γνωστός στις Αρχές ήταν και ο δεύτερος δολοφονηθείς Διονύσης Μουζακίτης. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ανήκε στο περιβάλλον του Γιάννη Σκαφτούρου, τον οποίο συνόδευε στις μετακινήσεις του. Τον Μάρτιο του 2022, μάλιστα, οι δύο άνδρες βρίσκονταν μαζί όταν αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. είχαν σταματήσει όχημα Smart που οδηγούσε ο Μουζακίτης. Στην κατοχή τους είχε βρεθεί ένα πιστόλι, με τους αστυνομικούς να περιγράφουν ότι ο Σκαφτούρος αρνούνταν να κατέβει από το αυτοκίνητο για έλεγχο φοβούμενος ότι επρόκειτο για ενέδρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή