Χρυσάνθη Μπερμπάτη στο EmTech Europe: Ο χρηματοπιστωτικός τομέας θα είναι ένας από τους πυλώνες για τη μετάβαση στη βιωσιμότητα

Χρυσάνθη Μπερμπάτη στο EmTech Europe: Ο χρηματοπιστωτικός τομέας θα είναι ένας από τους πυλώνες για τη μετάβαση στη βιωσιμότητα

«Οι οικονομίες της Μεσογείου πρέπει να ξαναβρούν τη θέση τους μετά τη δημοσιονομική κρίση και πρέπει να επιδείξουν εξωστρέφεια»

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο «ταξίδι» της βιωσιμότητας που διανύει ο χρηματοπιστωτικός τομέας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη αναφέρθηκε η γενική διευθύντρια Επιχειρηματικού Σχεδιασμού, Ενημέρωσης Επενδυτών και ESG του Ομίλου Πειραιώς, Χρυσάνθη Μπερμπάτη, μιλώντας στο EmTech Europe 2024, το παγκοσμίου φήμης Συνέδριο του MIT Technology Review, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την «Καθημερινή», στις 17 και 18 Ιανουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Σε μια συζήτηση με τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ Μάκη Προβατά, η κ. Μπερμπάτη μίλησε για τη σημασία μιας προσέγγισης των 3R (Returns, Risk Management & Resilience), με την ανθεκτικότητα να συνδέεται άρρηκτα με τις προσπάθειες ενός οργανισμού ή μιας τράπεζας στο σκέλος του ESG.

«Τα παραδοσιακά τραπεζικά μοντέλα μπορεί να είναι ξεπερασμένα τα επόμενα χρόνια λόγω της ταχύτητας με την οποία κινείται η τεχνολογία», διαπίστωσε.

Συμπλήρωσε όμως ότι «το ανθρώπινο “άγγιγμα” είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς όλα όσα κάνουμε σχετίζονται με τον άνθρωπο».

Χρυσάνθη Μπερμπάτη στο EmTech Europe: Ο χρηματοπιστωτικός τομέας θα είναι ένας από τους πυλώνες για τη μετάβαση στη βιωσιμότητα-1
Χρυσάνθη Μπερμπάτη, Head of Group Business Planning, IR & ESG, Piraeus Financial Holdings, Μάκης Προβατάς, δημοσιογράφος – συγγραφέας, ΕΡΤ. 

Στην ερώτηση του κ. Προβατά για το αν υπάρχουν ανάγκες για νέα προϊόντα σε αυτή τη μεταβατική περίοδο, η κ. Μπερμπάτη απάντησε ότι οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες φτιάχνουν ήδη μονάδες που θα δημιουργήσουν προϊόντα για αυτή τη μετάβαση, με πιο βιώσιμα σχήματα, με χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα και με διαφορετική προσέγγιση στη διακυβέρνηση.

Σχετικά με τη στάση του χρηματοπιστωτικού τομέα στις αλλαγές που έρχονται στο ESG, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ο χρηματοπιστωτικός τομέας θα είναι ένας από τους πυλώνες για τη μετάβαση στη βιωσιμότητα», ενώ «το 2024 θα είναι έτος μαζικής μεταμόρφωσης για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, καθώς θα αφορά την οικοδόμηση της ορθής στρατηγικής για όσα πρέπει να γίνουν».

Εκτίμησε, επίσης, ότι οι μεγάλες εταιρείες της Ευρώπης έχουν παρόμοια ατζέντα για τη βιωσιμότητα, κάτι που δεν συμβαίνει, όπως είπε, στις ΗΠΑ ή στην Κίνα. Σημείωσε ότι η βιωσιμότητα θα βοηθήσει τις εταιρείες και στην Ελλάδα να βελτιώσουν τα οικονομικά τους μεγέθη και την ανταγωνιστικότητά τους.

«Οι οικονομίες της Μεσογείου πρέπει να ξαναβρούν τη θέση τους μετά τη δημοσιονομική κρίση και πρέπει να επιδείξουν εξωστρέφεια», συμπλήρωσε.

Τέλος, τόνισε ότι η κερδοφορία δεν κινδυνεύει από την επανεκπαίδευση των χρηματοπιστωτικών οργανισμών ή των επιχειρήσεων και των πολιτών αναφορικά με τη στροφή προς τη βιωσιμότητα και τη χρήση νέων εργαλείων και προϊόντων.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: emtecheurope.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT