Ανδρικογιαννόπουλος στο EmTech Europe: Το Decentralized Finance υπόσχεται πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες για όλους

Ανδρικογιαννόπουλος στο EmTech Europe: Το Decentralized Finance υπόσχεται πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες για όλους

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αποκεντρωμένη διακυβέρνηση και το μέλλον του χρήματος ήταν η θεματική της παρουσίασης του Νίκου Ανδρικογιαννόπουλου, ιδρυτή και CEO της Metrika, στο EmTech Europe 2024, το συνέδριο του MIT Technology Review, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την εφημερίδα «Καθημερινή», το διήμερο 17 και 18 Ιανουαρίου 2024 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

«Η αποκέντρωση δεν είναι κάτι νέο», διαπίστωσε ο κ. Ανδρικογιαννόπουλος, εξηγώντας ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας μέχρι πρότινος ήταν ο λιγότερο αποκεντρωμένος από όλους τους κλάδους της οικονομίας. «Τα χρηματοοικονομικά αντιστάθηκαν στο να γίνουν αποκεντρωμένα», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Αυτό που μας δείχνει το Bitcoin είναι ότι υπάρχει ανάγκη για μια κατηγορία περιουσιακών στοιχείων που δεν θα ελέγχεται από κανέναν». Χαρακτηριστικά της αποκεντρωμένης χρηματοδότησης (Decentralized Finance ή DeFi) είναι η απουσία μεσαζόντων και τα έξυπνα συμβόλαια.

«Η αποκέντρωση είναι το θεμέλιο της εμπιστοσύνης. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι επιτυγχάνεται η συναίνεση, ολοκληρώνουμε τις συναλλαγές χωρίς να χρειάζεται να συμβουλευτούμε κανένα μέρος», εξήγησε.

Ανδρικογιαννόπουλος στο EmTech Europe: Το Decentralized Finance υπόσχεται πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες για όλους-1
Δέσποινα Κόντη, δημοσιογράφος, «Καθημερινή». – Φωτ.: Aphroditi Houlaki

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του DeFi; Χαμηλότερο κόστος, προσβασιμότητα, συμπερίληψη, διαφάνεια, ασφάλεια και καινοτομία, μεταξύ άλλων. Ο κ. Ανδρικογιαννόπουλος αναφέρθηκε επίσης στις προκλήσεις και στους κινδύνους που ελλοχεύουν, όπως η αβεβαιότητα, οι κίνδυνοι παροχής, οι κίνδυνοι πρωτοκόλλου κ.ά.

Κατέληξε ότι το μέλλον του χρήματος θα επηρεαστεί αναμφίβολα από τις εξελίξεις στο Decentralized Finance, με τα κρυπτονομίσματα να γίνονται πλέον αντιληπτά ως ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία και με νέες μορφές ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων να αναδύονται. Θα υπάρξει επίσης και μια γόνιμη αλληλεπίδραση με άλλες τάσεις της τεχνολογίας, όπως η ψηφιακή ταυτότητα και το AI.

Ανδρικογιαννόπουλος στο EmTech Europe: Το Decentralized Finance υπόσχεται πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες για όλους-2
Φωτ.: Aphroditi Houlaki

Στη συζήτηση που ακολούθησε με τη Δέσποινα Κόντη, δημοσιογράφο στην «Καθημερινή», ο κ. Ανδρικογιαννόπουλος μίλησε για το πώς οι υπηρεσίες DeFi διευρύνουν την πρόσβαση ανθρώπων και εταιρειών σε χρηματοπιστωτικά εργαλεία. «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των οικονομικών μπορεί να επηρεάσει θεμελιωδώς την κοινωνία. Το DeFi υπόσχεται πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες για όλους».

Για να παρακολουθήσετε το «EmTech Europe» αποκτήστε το εισιτήριό σας εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: emtecheurope.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT