Κυρίζογλου – Δούκας μονομαχούν για την ΚΕΔΕ

Κυρίζογλου – Δούκας μονομαχούν για την ΚΕΔΕ

Εως το τέλος Φεβρουαρίου θα πρέπει να εκλεγεί το νέο προεδρείο του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε προεκλογικό κλίμα βρίσκεται η τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς έως το τέλος Φεβρουαρίου θα πρέπει να εκλεγεί το νέο προεδρείο του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών. Ταυτόχρονα οι εκλογές για την ανάδειξη των εκπροσώπων των δημοτικών συμβουλίων στη γενική συνέλευση των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (ΠΕΔ) θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιανουαρίου. Συνολικά 155 δήμοι της χώρας μετά τις πρόσφατες εκλογές έχουν νέες διοικήσεις, οι οποίες μάλιστα καλούνται άμεσα να εφαρμόσουν σειρά μέτρων που έχουν αποφασιστεί από την κυβέρνηση, με ημερομηνία έναρξης εφαρμογής την 1η.1.2024.

Αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, με επικεφαλής τον σημερινό πρόεδρο Λάζαρο Κυρίζογλου, συναντήθηκε με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη προκειμένου να ζητήσει οι δήμοι να έχουν ουσιαστική αρμοδιότητα τόσο σε ό,τι αφορά τα ομπρελοκαθίσματα όσο και τη διεξαγωγή του ηλεκτρονικού διαγωνισμού εκμίσθωσης παραλιών. Παράλληλα η Ενωση εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της με την παρακράτηση του 20% του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων, καθώς και των ακαθάριστων εσόδων των κέντρων διασκέδασης, εστιατορίων και συναφών καταστημάτων υπέρ του Δημοσίου, το οποίο έχει αποφασιστεί από την κυβέρνηση, καθώς, όπως σημειώνουν, «πρόκειται για υφαρπαγή οικονομικών πόρων που ανήκουν στους δήμους».

Αντίθεση με την ΑΑΔΕ

Η ΚΕΔΕ εκφράζει επίσης την αντίθεσή της στον τρόπο που εισαγάγει η ΑΑΔΕ για την είσπραξη και απόδοση των εν λόγω τελών στους δήμους, καθώς καταργείται η δυνατότητα που είχαν μέχρι τώρα οι δήμοι να έχουν άμεση γνώση για τα έσοδα και άμεση είσπραξή τους, μέσω της πλατφόρμας που οι ίδιοι είχαν δημιουργήσει το 2021 με τη συνεργασία και την υποστήριξη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του υπουργείου Εσωτερικών. Το συγκεκριμένο σύστημα αύξησε την εισπραξιμότητα των τελών, αποφέροντας στους 100 δήμους που συμμετείχαν στο σύστημα πάνω από 20 εκατ. ευρώ, ωστόσο καταργήθηκε στις 11 Ιανουαρίου.

Ο κ. Κυρίζογλου, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ την προηγούμενη Τετάρτη, κήρυξε και επισήμως την έναρξη της προεκλογικής περιόδου –όντας και ο ίδιος υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία–, μιλώντας με αιχμές έναντι του έτερου υποψηφίου, δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάζει. «Την ώρα που κάποιοι από τους συναδέλφους μας μιλούν για παρακμιακή πορεία της αυτοδιοίκησης, ρίχνοντας ουσιαστικά νερό στον μύλο όσων αμφισβητούν τις μεγάλες δυνατότητες του θεσμού μας και των αιρετών εκπροσώπων του, εμείς προχωράμε μπροστά και διεκδικούμε αυτό που πραγματικά μας αξίζει. Για τους δήμους και τους πολίτες των τοπικών μας κοινωνιών και όχι για να εξυπηρετήσουμε προσωπικά και κομματικά συμφέροντα», προσέθεσε. Ο κ. Κυρίζογλου ζήτησε τη στήριξη των αιρετών, «προκειμένου να κάνουμε επιτέλους πράξη τον μεγάλο μας στόχο, να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο η συνταγματική επιταγή για τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης», προβάλλοντας την εμπειρία απέναντι στα λόγια.

Ο Χάρης Δούκας από την πλευρά του, υποψήφιος για την προεδρία της ΚΕΔΕ με το ΠΑΣΟΚ, σε συνέντευξή του χαρακτήρισε την πορεία της Ενωσης «παρακμιακή» και τόνισε ότι πρέπει να ανατραπεί. «Οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια επηρεάζουν τις πόλεις και τους κατοίκους τους. Το ερώτημα είναι, αν σ’ αυτό το νέο τοπίο ο θεσμός της αυτοδιοίκησης θα αλλάξει, θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, θα αποκτήσει νέα σύγχρονα εργαλεία για να παίξει τον ρόλο του. Και στο ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν οι αιρετοί στις επικείμενες εκλογές είναι, ποιοι μπορούν να ανταποκριθούν σ’ αυτή την πρόκληση». Ο κ. Δούκας καλεί τους αιρετούς να τον ψηφίσουν προκειμένου να αποκατασταθεί ο διεκδικητικός χαρακτήρας της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος απέναντι στην κεντρική διοίκηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή