Τι απέγιναν τα δέντρα των Εξαρχείων

Τι απέγιναν τα δέντρα των Εξαρχείων

Η κατάσταση των δέντρων που κόπηκαν στο πλαίσιο των εργασιών του Μετρό στην περιοχή των Εξαρχείων. Μιλάει στην «Κ» ο αντιδήμαρχος Πρασίνου

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο φυτώριο του δήμου Αθηναίων στο Γουδί βρίσκονται τα 60 δέντρα που κόπηκαν στο πλαίσιο των εργασιών του Μετρό στην περιοχή των Εξαρχείων, προκαλώντας τότε ένα μεγάλο κύμα αντιδράσεων και την προσφυγή κατοίκων στο ΣτΕ για την ακύρωση των εργασιών.

Σύμφωνα με τον νέο αντιδήμαρχο Πρασίνου, Γιώργο Αποστολόπουλο, έχουν καθοριστεί από την υπηρεσία τα σημεία στα οποία θα μεταφυτευτούν, ώστε να επιστρέψει το πράσινο στην ευρύτερη περιοχή. Όπως είπε ωστόσο, τα δέντρα είναι αρκετά ταλαιπωρημένα γιατί κλαδεύτηκαν πολύ περισσότερο από όσο έπρεπε και δεν μπορεί να εκτιμηθεί το ποσοστό επιβίωσης τους μετά τη μεταφύτευση. Μάλιστα τρία ήταν ήδη ξερά και δεν μεταφυτεύτηκαν, ενώ έξι παραμένουν εντός του εργοταξίου. 

Τι απέγιναν τα δέντρα των Εξαρχείων-1
Φωτ. INTIME NEWS

«Ο χρόνος από την κοπή στη μεταφύτευση θα πρέπει να είναι ο ελάχιστος δυνατός, ενώ στη μεταφύτευση το δέντρο θα πρέπει να “κοιτάει” στην κατεύθυνση που ήταν και πριν».

Ο ίδιος παρατήρησε πως το μέχρι τώρα δείγμα μεταφυτεύσεων δέντρων που κόπηκαν σε προηγούμενες εργασίες του Μετρό σε περιοχές όπως το Κολωνάκι και η Κυψέλη δεν είναι πολύ ενθαρρυντικό, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις τα δέντρα δεν επιβίωσαν «εξαιτίας του τρόπου που έγινε η μεταφύτευση». «Οι μπάλες χώματος ήταν πολύ μικρότερες απ’ ό,τι ενδείκνυται, έγιναν βεβιασμένα οι κοπές, ήταν πολύ περισσότερο κλαδεμένα, παρέμειναν για κάποια στιγμή αφρόντιστα και απότιστα και κάποια έπεσαν από χιονοπτώσεις: είναι συνδυασμός παραγόντων που οδήγησε σε μικρή διατήρησή τους».

Ακόμα και στο 60% το ποσοστό αποτυχίας στη μεταφύτευση

Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρείας και καθηγητής στο ΑΠΘ, ο Θεοχάρης Ζάγκας αναφέρει πως το ποσοστό αποτυχίας στη μεταφύτευση μεγάλων δέντρων μπορεί να φτάσει ακόμα και το 60% καθώς τα εμπόδια είναι πολλά και πρέπει να ακολουθούνται πολύ αυστηρά πρωτόκολλα τα οποία συχνά δεν τηρούνται. Οπως είπε ενδεικτικά, ο χρόνος από την κοπή στη μεταφύτευση θα πρέπει να είναι ο ελάχιστος δυνατός, το κλάδεμα κατάλληλο ώστε να υπάρχει ισορροπία μετά την κοπή τμήματος του ριζικού συστήματος που γίνεται όταν το δέντρο “φεύγει” από την αρχική του θέση ενώ στη μεταφύτευση το δέντρο θα πρέπει να “κοιτάει” στην κατεύθυνση που ήταν και πριν. «Πολλά από αυτά που ζητάμε δεν τηρούνται πάντα».

Τι απέγιναν τα δέντρα των Εξαρχείων-2
Φωτ. INTIME NEWS

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικό Μετρό «τα δέντρα αυτά αφού δεχθούν τις κατάλληλες καλλιεργητικές φροντίδες, θα μεταφυτευθούν από την Εταιρεία Ανάπλασης Α.Ε. σε χώρους πρασίνου πλησίον της εν λόγω πλατείας σύμφωνα με τις προβλέψεις του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του Δήμου Αθηναίων, της Ελληνικό Μετρό Α.Ε. και της Ανάπλασης Α.Ε.».

Στις προεκλογικές του δεσμεύσεις ο Χάρης Δούκας ανέφερε πως την επόμενη πενταετία θα φυτεύσει 25.000 δέντρα εντός των ορίων του δήμου. Ο κ. Αποστολόπουλος σημείωσε πως έχουν εντοπιστεί θέσεις σε άδειες δενδροδόχους, στη θέση “νεκρών” δέντρων αλλά και σε νέα σημεία τόσο σε άλση όσο και μέσα στις γειτονιές για να τοποθετηθούν τα νέα δέντρα. Ηδη, δήλωσε, από την 1η Ιανουαρίου έχουν φυτευτεί 257 δέντρα, διαφορετικών ειδών από κυπαρίσσια, πλατάνια και μουριές μέχρι ακακίες και ιβίσκοι.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή