Ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ για δημοσίευμα της «Κ»

Ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ για δημοσίευμα της «Κ»

4' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ΑΔΜΗΕ εξέδωσε ανακοίνωση, απαντώντας σε δημοσίευμα της «Κ» σχετικά με την παραπομπή του σε δίκη για την πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει τον Αύγουστο του 2021 στη Βαρυμπόμπη.

Η ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ

Αγαπητοί κύριοι,

Σε συνέχεια του σημερινού πρωτοσέλιδου δημοσιεύματός σας στην ηλεκτρονική και έντυπη έκδοση της εφημερίδας σας με τίτλο «Σε δίκη ο ΑΔΜΗΕ για την πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη» θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τα ακόλουθα:

Πρώτον, ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη και πιστεύει ότι η αλήθεια θα φανεί στο δικαστήριο.

Δεύτερον, ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας έχει δημοσιοποιήσει ήδη από τοn Μάιο του 2022 τη θέση του αναφορικά με την πυρκαγιά του Αυγούστου 2021, με αφορμή διαρροές σε σχέση με την εν εξελίξει τότε έρευνα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Πιο συγκεκριμένα, από τα στοιχεία που διαθέτει (και θα παρουσιάσει ενώπιον της Δικαιοσύνης) προκύπτει σαφώς ότι η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε μεγάλη απόσταση από τους πυλώνες του ΑΔΜΗΕ και ακολούθως άρχισε να πλησιάζει το δίκτυο του Διαχειριστή προκαλώντας βραχυκυκλώματα. Ο ΑΔΜΗΕ κάθε χρόνο λαμβάνει όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα καθαρισμών –εντός του υφιστάμενου νομικού πλαισίουκαι διεξάγει όλες τις απαραίτητες συντηρήσεις στο δίκτυό του σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και τη δέουσα επιμέλεια, κάτι που αποδεικνύεται και για αυτόν τον λόγο ο Διαχειριστής δεν καταδικάζεται από τα ελληνικά δικαστήρια για ελλιπή συντήρηση στις αντίστοιχες υποθέσεις.

Τρίτον, μας προκαλεί έκπληξη ο δημοσιογραφικός χειρισμός του θέματος κατά τρόπο ώστε να προκαλείται η εντύπωση ότι η εισαγγελική παραπομπή αφορά μόνο στελέχη του ΑΔΜΗΕ, κάτι που δεν ισχύει. Ο τίτλος τόσο του πρωτοσέλιδου έντυπου δημοσιεύματος όσο και του ηλεκτρονικού που αναφέρει ότι σε δίκη παραπέμπεται «O ΑΔΜΗΕ» υποδεικνύει εμμέσως πλην σαφώς στην κοινή γνώμη ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό στοιχείο της δίκης. Σχεδόν ως «υποσημείωση» προς το τέλος του κειμένου αναφέρεται ότι σε δίκη παραπέμπονται επίσης τέσσερις αξιωματικοί της Πυροσβεστικής –μεταξύ των οποίων και ο εν ενεργεία αρχηγός του Σώματος–, ο προϊστάμενος του Δασαρχείου Πάρνηθας, ο δήμαρχος Ωρωπού και δυο μέλη της δημοτικής αρχής. Ο δε συντάκτης του ρεπορτάζ δεν επικοινώνησε με τον ΑΔΜΗΕ προκειμένου να λάβει και να φιλοξενήσει και τη δική του άποψη, κάτι που επίσης αντιβαίνει στη δημοσιογραφική δεοντολογία.

Από εκεί και πέρα θα θέλαμε να θίξουμε ένα θέμα θεσμικής φύσεως προκειμένου να αναδειχθεί στο δημόσιο διάλογο: Η εισαγγελική παραπομπή των στελεχών του ΑΔΜΗΕ στηρίχθηκε στο πόρισμα της αρμόδιας διεύθυνσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού). Με βάση αυτό το στοιχείο που της δόθηκε στον σχετικό φάκελο από την Πυροσβεστική, η Εισαγγελία ορθώς άσκησε ποινική δίωξη προκειμένου να ελεγχθεί η αλήθεια των ισχυρισμών. Ωστόσο είναι δεδομένο κατά τον κοινό νου ότι η κρίση περί της κατηγορίας που βαρύνει τα στελέχη της Πυροσβεστικής –ήτοι πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά ανταποκρίθηκαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς– εξαρτάται απόλυτα από το σημείο εκδήλωσής της. Το σημείο αυτό είναι η βασική παράμετρος σύμφωνα με την οποία θα κριθεί η αμέλεια των στελεχών της Πυροσβεστικής. Είναι προφανές ότι εν προκειμένω υφίσταται σύγκρουση συμφερόντων. Διότι ο ίδιος φορέας που εντοπίζει το πού ξεκίνησε η πυρκαγιά στη συνέχεια κρίνεται για το πόσο γρήγορα έφτασε στο σημείο αυτό. 

Το γεγονός δε ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν έχει την απαραίτητη τεχνική γνώση ώστε να κατανοεί τη λειτουργία του Συστήματος Μεταφοράς, καθιστά ακόμα πιο περίεργο τον εκ μέρους της (δήθεν) ακριβή εντοπισμό του σημείου έναρξης της πυρκαγιάς.

Σημειώνουμε ότι έχει παρατηρηθεί επανειλημμένως το φαινόμενο η Πυροσβεστική Υπηρεσία να σπεύδει να ενημερώσει –επισήμως ή ατύπως– ότι πυρκαγιές ξεκινούν από πυλώνες του ηλεκτρικού συστήματος, για να αποδειχθεί στη συνέχεια από στοιχεία του ΑΔΜΗΕ ότι αυτό δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα. Επίσης, παρατηρούμε ότι κατά παράδοξο τρόπο η Πυροσβεστική Υπηρεσία συνδέει τις πυρκαγιές που εκδηλώνονται στην Αττική με τα δίκτυα ηλεκτρισμού, ενώ το Σύστημα Μεταφοράς έχει Γραμμές Υψηλής και Υπερυψηλής Τάσης συνολικού μήκους 11.000 χλμ.

Δεν ισχυριζόμαστε ότι αποκλείεται να συμβούν βλάβες στο ηλεκτρικό σύστημα που να δύνανται να προκαλέσουν πυρκαγιά. Αυτό το ενδεχόμενο υφίσταται και βρισκόμαστε σε συνεχή συνεργασία με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την αποτροπή του. Μάλιστα, πολύ υποστηρικτικά προς την κατεύθυνση αυτή λειτουργεί και η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση στην οποία συνέδραμε ο ΑΔΜΗΕ που επιτρέπει την κοπή δέντρων και τον καθαρισμό των ζωνών γύρω από Γραμμές Μεταφοράς σε μεγαλύτερη «ακτίνα» από ό,τι επιτρεπόταν μέχρι πρότινος, στις περιοχές που έχουν υποδειχθεί από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ως οι πλέον ευάλωτες στον κίνδυνο πυρκαγιών.

Ο ΑΔΜΗΕ δεν φοβάται να διερευνάται σε κάθε περίπτωση από τις αρμόδιες αρχές όταν εκδηλώνονται πυρκαγιές. Εμπρακτη απόδειξη αυτού είναι ότι έχει προτείνει στην Πυροσβεστική Υπηρεσία ένα εκτενές πρόγραμμα τοποθέτησης θερμικών καμερών και αισθητήρων στους πυλώνες του –και την παρακολούθηση των στοιχείων που θα εξάγονται από το Κέντρο Ελέγχου της Π.Υ.– ώστε να τη συνδράμει στο έργο της. Το πρόγραμμα ήδη υλοποιείται σε πιλοτική βάση σε πυλώνες του Συστήματος Μεταφοράς στην Πάρνηθα και σχεδιάζεται να επεκταθεί σε όλους τους πυλώνες Υψηλής Τάσης πανελλαδικά προσφέροντας πολύτιμα δεδομένα σε όλους τους αρμόδιους φορείς για τη δασοπυρόσβεση.

Εν κατακλείδι, ο ΑΔΜΗΕ επαναλαμβάνει τη θέση που είχε υποστηρίξει εξαρχής ότι δεν φέρει καμία ευθύνη για την πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη. Θέση που θα αποδείξει και με τα στοιχεία που θα παρουσιάσει στο δικαστήριο αναφορικά με τη διαχείριση της πυρκαγιάς του 2021, για την εξέλιξη της οποίας έχει ιδία γνώση, καθώς η Διοίκηση και οι εργαζόμενοι ήταν παρόντες και προστάτευαν με τη φυσική παρουσία τους το Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας στον Αγιο Στέφανο, όπου «χτυπά» η καρδιά του Συστήματος Μεταφοράς της χώρας.

Προσβλέπουμε στη δημοσίευση της επιστολής μας στο αυριανό φύλλο της έντυπης έκδοσης και άμεσα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας σας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή