Κακοκαιρία «Αυγή»: Πώς θα κινηθεί ο χιονιάς τις επόμενες ώρες

Κακοκαιρία «Αυγή»: Πώς θα κινηθεί ο χιονιάς τις επόμενες ώρες

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κορυφώνεται σήμερα, Τρίτη, το κύμα κακοκαιρίας «Αυγή» με έντονες χιονοπτώσεις, ισχυρούς ανέμους και βροχές στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. 

Ταυτόχρονα, σε συναγερμό βρίσκονται ο κρατικός μηχανισμός και οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας, με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από χθες να βρίσκονται σε ισχύ.

Στην Αττική, έντονη χιονόπτωση σημειώνεται τα ξημερώματα στα Βίλια, στην Ιπποκράτειο Πολιτεία και στην Πάρνηθα, όπου έχει «θαφτεί» στο χιόνι το καταφύγιο Μπάφι. Πυκνή χιονόπτωση σημειώνεται στη Στενή Ευβοίας και στο Λεοντάρι Βοιωτίας.

Με εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα λειτουργήσουν την Τρίτη τα σχολεία στην Εύβοια, τη Βοιωτία αλλά και περιοχές της Αττικής, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Ειδικότερα, στην Αττική, προβλέπεται τηλεκπαίδευση για τους Δήμους Μάνδρας – Ειδυλλίας, Φυλής – Αχαρνών, Κηφισιάς – Ωρωπού, Πεντέλης – Διονύσου και Παλλήνης.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Στην Αττική, σε ισχύ βρίσκεται η διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων και στα δύο ρεύματα της Λεωφόρου Διονύσου από το ύψος του 414 Νοσοκομείου έως τη θέση Αγ. Πέτρος, στην περιοχή της Πεντέλης, ενώ κλειστές παραμένουν η Λεωφόρος Φυλής από τη Μονή Κλειστών προς Δερβενοχώρια και στις δύο κατευθύνσεις και η Λεωφόρος Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ, στην περιοχή των Αχαρνών.

Παράλληλα με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στην Π.E.O. Ελευσίνας-Θηβών, από το ύψος της θέσης Κάζα της Δυτικής Αττικής.

Ηδη, από το βράδυ της Δευτέρας και μέχρι το πρωί της Τετάρτης απαγορεύεται η κυκλοφορία παντός είδους βαρέος οχήματος, μέγιστου επιτρεπομένου βάρους άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εθνικής Οδού, από τα όρια των νομών Πιερίας και Θεσσαλονίκης έως την Αθήνα (Κόμβο Καλυφτάκη), ανεξαρτήτως χρήσης αντιολισθητικών αλυσίδων.

Επισημαίνεται επίσης πως από τη Δευτέρα στις 20.00 και μέχρι το πρωί της Τετάρτης στις 10.00, απαγορεύεται η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων στον άξονα Αθήνα-Μάλγαρα. Από τις απαγορεύσεις εξαιρούνται τα οχήματα οδικής βοήθειας, φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι καθώς και οχήματα εκτάκτου ανάγκης.

Παράλληλα, έχει απαγορευθεί προσωρινά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην αριστερή λωρίδα της ΝΕΟ Αθηνών-Λαμίας, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες εγκατάστασης της οδικής σήμανσης, από τη χ/θ 18,000 έως τη χ/θ 20,000, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία και από τη χ/θ 57,000 έως τη χ/θ 55,500, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.

Υπενθυμίζεται πως όλα τα Ι.Χ. οχήματα στις περιοχές που βρίσκονται στο «στόχαστρο» της κακοκαιρίας υποχρεούνται να φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ εντατικοί θα είναι οι έλεγχοι από την ΕΛ.ΑΣ.

Η εξέλιξη των καιρικών φαινομένων

Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων σε πολλές περιοχές, μεταξύ των οποίων και η Αττική, αναμένεται από απόψε.

Σύμφωνα με την τελευταία επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου της ΕΜΥ:

Α. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:

Κακοκαιρία «Αυγή»: Πώς θα κινηθεί ο χιονιάς τις επόμενες ώρες-1
meteo.gr

α) Θεσσαλία – Σποράδες: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές αλλά κατά τόπους και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως της Μαγνησίας (ενδεικτικά 200-300m). Οι χιονοπτώσεις από τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές και βαθμιαία τη νύχτα θα εξασθενήσουν.

β) Ανατολική Στερεά: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές αλλά κατά τόπους και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως της Βοιωτίας και της Φθιώτιδας (ενδεικτικά 200-300m). Οι χιονοπτώσεις από τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές κυρίως στη Βοιωτία ενώ από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

γ) Εύβοια: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-300m). Οι χιονοπτώσεις από τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές ενώ από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

δ) Αττική: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο αρχικά στα βόρεια (ενδεικτικά 300-400m) ενώ από τις πρώτες πρωινές ώρες θα ενταθούν και θα σημειωθούν ακόμα και σε χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως στα ανατολικά και δυτικά. Εξασθένηση από τη νύχτα.

ε) Βόρεια και ανατολική Πελοπόννησος: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-400m). Οι χιονοπτώσεις τις μεσημβρινές ώρες πρόσκαιρα θα είναι πυκνές ενώ από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) θα εξασθενήσουν.

στ) Κρήτη: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές ενώ από τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους έντονες. Εξασθένηση από το βράδυ της Τετάρτης (31-01-24).

Β. Πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 9 και τοπικά 10 μποφόρ θα πνέουν:

α) Από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Τρίτη (30-01-24) αρχικά στο βόρειο και βαθμιαία στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο.

β) Την Τετάρτη (31-01-24) οι θυελλώδεις βοριάδες θα διατηρηθούν στο Αιγαίο αλλά από τις προμεσημβρινές ώρες στα βόρεια θα περιοριστούν στα 8 μποφόρ και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Γ. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται κατά τόπους από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Τρίτη (30-01-24) κυρίως στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) στις Σποράδες, την Εύβοια και τις Κυκλάδες και βαθμιαία από τις απογευματινές ώρες στην Κρήτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή