Αίγινα: Δολιοφθορά στον αγωγό – Εικόνες από το ρομποτικό σκάφος

Αίγινα: Δολιοφθορά στον αγωγό – Εικόνες από το ρομποτικό σκάφος

Η εταιρεία που είχε κατασκευάσει τον αγωγό, εντόπισε το σημείο μέσω αυτοκινούμενου ρομποτικού οχήματος (ROV) και τις επόμενες ημέρες θα στείλει συνεργείο δυτών για να διαπιστώσει με ακρίβεια την έκταση της ζημιάς

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εικόνες από το σημείο που υπέστη δολιοφθορές ο υποθαλάσσιος αγωγός στην Αίγινα, έρχονται στο φως. Πρόκειται για την τέταρτη φορά που προκαλείται κάτι ανάλογο και μάλιστα τώρα υπάρχουν ενδείξεις ότι χρησιμοποιήθηκε εκρηκτικός μηχανισμός. 

Η εταιρεία που είχε κατασκευάσει τον αγωγό, εντόπισε το σημείο μέσω αυτοκινούμενου ρομποτικού οχήματος (ROV) και τις επόμενες ημέρες θα στείλει συνεργείο δυτών για να διαπιστώσει με ακρίβεια την έκταση της ζημιάς.

Αίγινα: Δολιοφθορά στον αγωγό – Εικόνες από το ρομποτικό σκάφος-1
Αίγινα: Δολιοφθορά στον αγωγό – Εικόνες από το ρομποτικό σκάφος-2

Οπως έγραφε νωρίτερα η «Καθημερινή», το περιστατικό θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρό, καθώς οι αγωγοί ύδρευσης περιλαμβάνονται στις κρίσιμες υποδομές του κράτους και η ευαλωτότητά τους θέτει σε κίνδυνο τους 12.000 μόνιμους κατοίκους και τους χιλιάδες επισκέπτες του νησιού.

Ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι πρόκειται να καταθέσει σήμερα μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα για το περιστατικό. «Δεν είναι κάτι τυχαίο. Είναι η τέταρτη φορά που ο υποθαλάσσιος αγωγός ύδρευσης της Αίγινας υπέστη ζημιές – οι προηγούμενες ήταν τον Ιανουάριο του 2020, τον Μάιο και τον Ιούλιο του 2022», λέει στην «Κ».

«Αυτή τη φορά υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι χρησιμοποιήθηκε εκρηκτικός μηχανισμός, 800 μέτρα από την ακτή και σε βάθος 48 μέτρων. Επομένως, δεν πρόκειται για απλή υπόθεση», δήλωσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδεχομένως να υπάρχουν συμφέροντα πίσω από αυτά τα περιστατικά.

Η τεχνική εταιρεία Χρ. Κωνσταντινίδης ΑΤΕ, η οποία κατασκεύασε τον αγωγό και έχει την ευθύνη λειτουργίας και συντήρησής του έως το τέλος του έτους, εξηγεί: «Ούτε είναι στις υποχρεώσεις μας ούτε μπορούμε να αστυνομεύσουμε 14 χιλιόμετρα υποθαλάσσιου αγωγού. Τα τσιμεντοστρώματα που έχουν τοποθετηθεί πάνω από τον αγωγό είναι για να τον προστατεύσουν από χτυπήματα εξοπλισμού τράτας, όχι τέτοιου είδους δολιοφθορές. Η αποκάλυψη του αγωγού προϋποθέτει τη μετακίνηση των τσιμεντοστρωμάτων μέσω γερανού· δεν είναι απλή υπόθεση».

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΥΔΑΠ, η παροχή νερού στο νησί της Αίγινας ξεκίνησε δοκιμαστικά τον Απρίλιο του 2021 και κανονικά τον Ιανουάριο του 2022. Το 2022 και το 2023 μεταφέρθηκαν στο νησί 1,62 και 1,73 εκατ. κυβικά μέτρα νερού αντίστοιχα. Η κατανάλωση κυμαίνεται από 65.000-85.000 m3 τους χειμερινούς μήνες (Δεκέμβριο – Ιανουάριο) έως 250.000-270.000 m3 τον Ιούλιο και τον Αύγουστο (η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη κατανάλωση ήταν 275.189 κυβικά τον Αύγουστο του 2023). Το δίκτυο ύδρευσης της Αίγινας, ωστόσο, δεν έχει παραδοθεί στην ΕΥΔΑΠ αλλά εξακολουθεί να ανήκει στον δήμο. Σύμφωνα με την ΕΥΔΑΠ, δεν έχει στο παρελθόν καταγραφεί ανάλογο περιστατικό δολιοφθοράς σε κεντρικό αγωγό ύδρευσης.

Υπενθυμίζεται πως η τροφοδοσία νερού στο νησί έχει σταματήσει από τις 24 Ιανουαρίου. Εκτοτε η Αίγινα υδροδοτείται μέσω παλαιών γεωτρήσεων, αλλά χωρίς το νερό να είναι κατάλληλο για πόση. «Υπέβαλα σήμερα (σ.σ. χθες) μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα. Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό, ειδικά αν τελικά πρόκειται για δολιοφθορά», τονίζει ο δήμαρχος του νησιού, Γιάννης Ζορμπάς. Προς το παρόν, η μεταφορά νερού στο νησί δεν εξετάζεται. «Θα εξαρτηθεί από την εικόνα της βλάβης και πόσο εύκολα ή δύσκολα θα αποκατασταθεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή